Donosimo hit prijedloge

Doručak za hedoniste: Splićanka oduševljava zdravim receptima, a jutra je posebno inspiriraju

Edita Šimić, čiji Instagram profil prati gotovo 29 tisuća ljudi, za Gloria IN magazin donosi vegetarijanske ideje za veličanstven početak dana, a osmislila ih je u svojem berlinskom domu pripremajući nedavno objavljenu kuharicu "Jutra uz Kuživanciju".

Strast prema kuhanju kod ekonomistice Edite Šimić (36) rodila se prije osam godina, kad se zbog suprugova posla preselila u Berlin. U njemačkoj metropoli, koja je zbog raznolikosti kultura poput svijeta u malom, pripremala je tradicionalne hrvatske recepte i kombinirala ih s različitim začinima. Jela je potom počela objavljivati na Instagramu i blogu Kuživancija, a njeni recepti ove su jeseni i strukturirani u kuharici "Jutra uz Kuživanciju".

U njoj se nalazi više od četrdeset ideja za doručak i brunch - poput zdravih smoothieja, džemova bez šećera, orašastih granola s cimetom i kokosom... "Doba je kao stvoreno za usporavanje, pripremu za zimu i posvećivanje sebi, a sve sam to željela objediniti svojom kuharicom. Većina recepata je veganska te samo nekoliko njih sadrži mliječne proizvode i jaja. Također, u mojim jelima nema rafiniranog šećera ni bijelog brašna", govori Splićanka uz čije ćete recepte, i ako niste ranoranilac, zavoljeti jutra.

image
Edita uživa u Berlinu, gdje je sa suprugom odselila nakon što je on dobio posao u toj svjetskoj metropoli. Ipak, održala je tradiciju kuhanja naših nacionalnih jela.
Privatni album

Jesen je idealno doba da usporimo, koncentriramo se na vlastito zdravlje - i razmislimo što jedemo.

Hakshuka

Sastojci:

  • 2 x 40 dag sitno sjeckanih rajčica iz konzerve
  • 1 crvena paprika
  • 1 manji luk
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 1 žličica kumina u prahu
  • 1 žličica slatke paprike u prahu
  • 1,5 dl prokuhanog povrtnog temeljca ili vode
  • cvijet soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • 4 - 6 jaja

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. Koristiti tavu koja može ići u pećnicu. Ako je nemate, pripremiti posudu te je staviti da se grije dok pripremate umak. Papriku i luk sitno nasjeckati. Češnjak usitniti. Na maslinovom ulju pirjati luk, papriku i češnjak. Posoliti, popapriti te doda-ti kumin i papriku u prahu. Nastaviti pirjati stalno mije-šajući dok sve blago ne potamni, ali paziti da vam ne zagori. Zatim dodati rajčice. Sve zaliti temeljcem ili vodom. Smanjiti temperaturu na srednje jaku i nastaviti kuhati 20 do 30 minuta dok umak ne postane gust, ali paziti da ne ispari sva tekućina. Umak probati, dodatno začiniti po želji te napraviti žlicom četiri manje rupe. Razbiti jaja u predviđene rupe, prebaciti tavu u pećnicu, poklopiti je, ako nemate poklopac, prekriti folijom i ostaviti da se sve peče osam do deset minuta. Na kraju dodati peršin, nekoliko kapi maslinovog ulja, svježe mljeveni crni papar i malo soli.

Vitamin B zeleni smoothie

Sastojci za 5 dl:

  • 2 šalice grubo narezanog kelja ili bilo kojeg zelenog lisnatog povrća
  • 1 banana
  • sok od 2 naranče
  • 1/2 šalice oraha
  • 1 žličica klorele u prahu ili pšenične trave
  • korijen kurkume veličine 1 žličice
  • 1/2 žličice crnog papra, 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 dl vode
  • 3 do 4 kocke leda

Priprema:

Kao mjernu jedinicu koristiti šalicu od 2 dl. Povrće dobro oprati, peteljke ne treba odvajati. Sve sastojke smiksati u blenderu i popiti odmah.

image
Smoothie za zdrav i ukusan početak dana!
Privatni album

Patlidžan s jogurtom i tahinijem

  • Sastojci:
  • 1 veći patlidžan
  • 1 žlica badema
  • maslinovo ulje
  • cvijet soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • svježi kopar
  • naribana korica limuna
  • nekoliko kapi limuna

Sastojci za umak:

  • 10 dag punomasnog jogurta
  • 2 dag tahinija
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica meda
  • 1/2 žličice kajenskog papra
  • 1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

U zdjeli miješati sastojke za umak dok smjesa ne postane ujednačena. Bademe tostirati i ostaviti ih sa strane. Patlidžane narezati na kolutove jednake debljine, otprilike da ih bude 14. Premazati ih maslinovim uljem, posoliti te peći na tavi s obje strane sve dok ne uvenu i ne postanu mekani. Razrezati ih na četvrtine u obliku manjih trokuta, podijeliti u dva tanjura te svakome dodati po pet žličica umaka, bademe, cvijet soli i papar. Na kraju sve preliti s nekoliko kapi limunovog soka i maslinovog ulja, ukrasiti koprom te preko svega naribati malo limunove korice.

Čitajte i:

Carstvo slastica Ive Erić: S devet godina napravila je prvi kolač, a sada torte pretvara u umjetnička djela

Mama kuha najbolje: Idealno jelo 'za van' s kojim nema nereda u kuhinji, a djeca ga obožavaju

Linker
17. travanj 2024 01:29