Dražen Šokčević
Operna poslastica

Finska diva Karita Matilla prvi put u Hrvatskoj, nastupa u Rijeci: 'Ovo će biti jedinstven koncert'

U sklopu koncertnog programa Rijeka - Europska prijestolnica kulture, publika riječkog HNK poslušat će koncert 18. rujna, na kojem pjevati dijela različitih skladatelja.

U Hrvatsku je po prvi put stigla velika operna diva, finska sopranistica Karita Matilla (60) koja će 18. rujna nastupiti u HNK Ivana pl. Zajca u sklopu koncertnog programa Rijeka - Europska prijestolnica kulture. Njezina karijera dulja je od trideset godina, iza sebe ima brojne nastupe po najuglednijim opernim kućama, od Metopolitan Opere u New Yorku, Bayeriche Staatsopere u Munchenu, Staatsoper Unter den Linden u Berlinu do Royal Opera House u Londonu, a ima i bogati diskografski opus koji joj je donio i dvije nagrade Grammy.

'Ovo će biti po mnogome jedinstveni koncert za mene jer sam prvi put u Hrvatskoj', kazala je operna diva.

Kritičari ju zbog lirskog glasa i izuzetne glumačke vještine uspređuju s Marijom Callas, poznata je po svojoj svestranosti jer s jednakom suverenošću pjeva njemački, slavenski i talijanski repertoar, a dio tog talenta čuti će i riječka publika.

Dražen Šokčević
Opernu divu Karitu Matillu ugostili su kolege HNK Ivana pl. Zajca

Raznovrstan program koncerta

- Ovo će biti po mnogome jedinstveni koncert za mene jer sam prvi put u Hrvatskoj za koju sam čula da je jako lijepa zemlja i to mogu potvrditi u ovo malo vremena što sam ovdje, po prvi put ću na jednom koncertu pjevati dijela različitih skladatelja poput Jeana Sibeliusa, Antonina Dvoraka, Giacoma Puccinija i Richarda Wagnera, a i prvi put će koncertom ravnati moj dudgogodišnji suradnik i prijatelj, maestro Ville Matvejeff koji me do sada na nastupima pratio samo na klaviru - kazala je operna diva koja živi na Floridi, ali je zbog pandemije posljednjih šest mjeseci provela u rodnoj Finskoj.

Tamo je u Nacionalnoj operi izvela slavnu Mozartovu operu prikladno preimenovanu u 'Covid fan tutte', koja se publici prikazivala preko streeminga. Tako će joj riječki nastup biti prvi pred publikom nakon skoro osam mjeseci, a izvesti će ga s orkestrom riječke Opere te spomenutim finski maestrom Villeom Matvejeffom, inače počasnim gostom dirgentom HNK Ivana pl Zajca.

Pročitajte i:

Riječani su 30 godina čekali na ovo: Predstava s potresnim ženskim pričama u HNK Ivana pl. Zajca

Vrisak u ritmu Arsena Dedića: Velika biografija dubinski je uvod u fenomen legendarnog glazbenika

Melem za uši i dušu: Amira Medunjanin i simfonijski orkestar HRT-a na Sunčanoj strani Prisavlja

Linker
16. travanj 2024 16:15