PRESS
Novi dokumentarac

Druženje sa svjetskim znanstvenicima: Glumac Ivan Đuričić u ulozi voditelja HRT-ovog serijala

Gumac koji je prije pet godina napustio sigurnu glumački angažman u zagrebačkom kazalištu "Kerempuh", na poziv Une Radić i Tamare Babun postao je voditelj njihovog autorskog projekta "AHA!" koji će nas upoznati sa vrhunskim hrvatskim znanstvenicima s karijerom u inozemstvu.

Gumac koji je prije pet godina napustio sigurnu glumački angažman u zagrebačkom kazalištu "Kerempuh", na poziv Une Radić i Tamare Babun postao je voditelj njihovog autorskog projekta "AHA!" koji će nas upoznati sa vrhunskim hrvatskim znanstvenicima s karijerom u inozemstvu.

"Nisam nikada radio dokumentarce, jednostavno sam se bacio na glavu i koliko sam vidio ispalo je više nego dobro.", kazao nam je glumac Ivan Đuričić koji će se kao voditelj i narator pojaviti u novom dokumentarnom serijalu "AHA!" koji 27. ožujka počinje s prikazivanjem na HRT-u. Riječ je o znanstveno-putopisnoj dokumentarnoj seriji u kojoj ćemo upoznati vrhunske hrvatske znanstvenike koji žive i rade u inozemstvu.

Đuričić kao domaćin serije znanstvenicima postavlja sva ona pitanja koja bismo im mi kao gledatelji mogli postaviti te nam tako približava područja njihovih djelovanja, ali i upoznaje nas s gradovima i državama u kojima žive.

Prva epizoda vodi nas Boston gdje ćemo se upoznati s Draženom Prelecom, hrvatskim znanstvenikom koji istražuje područja neuroznanosti, bihevioralne ekonomije i neuroekonomije. On je profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT), suosnivač je Laboratorija za bihevioralna istraživanja na MIT-u te je sa suprugom Danicom Mijović-Prelec suosnivač i sudirektor Sloan laboratorija za neuroekonomiju na MIT-u.

image

Znanstvenik i profesor Dražen Prelec

PRESS
image

Ivan Đuričić i Dražen Prelecu šetnji bostonskim Planetarijem Charles Hayden

PRESS

"Uživao sam radeći na ovom serijalu, mnogo toga vidio i naučio te upoznao vrhunske ljude. Svaka nova epizoda bila je putovanje, ne samo u novi grad, već i u jedan dio ljudskog i znanstvenog djelovanja koji do sad nisam poznavao. Na ovom iskustvu mogu zahvaliti Tamari Babun i Uni Radić iz produkcijske kuće "Wolfgang&Dolly", autoricama ovog serijala, što su u meni prepoznale osobu koja bi to mogla dobro odraditi. A naših vrhunskih znanstvenika diljem svijeta ima mnogo i nadam se da ćemo nakon prve četiri epizode koliko smo ih do sada snimili, nastaviti s upoznavanjem ljudi koji mogu služiti na ponos našoj zemlji", rekao nam je Ivan Đuričić. Tamara Babun inače je producirala i hvaljeni dokumentarni serijal "Dulum zemlje" pa nema sumnje da će i "AHA!" jednako oduševiti gledatelje tim više što je za kamerom ponovo vrhunski snimatelj Tomislav Krnić koji je bio i koautor "Duluma zemlje".

image


Tamara Babun, Ivan Đuričić i Una Radić

PRESS

Nakon Dražena Preleca i Bostona, gledatelji će upoznati Nedjeljku Žagar, teorijsku meteorologinju i dobitnicu znanstvenog Oscara koja živi u Hamburgu, a treća epizoda snimljena je u Erlangenu i Nürnbergu gdje se teorijskom fizikom bavi nesuđena profesionalna glazbenica, zaljubljenica u note i znanost Ana-Sunčana Smith. U posljednjoj epizodi iz Kopenhagena predstavit će se Iva Ridjan Skov, koja će pričati o obnovljivim izvorima energije, energetskoj tranziciji i planiranju te koliko je to važno za nas kao društvo i planetu.

Linker
06. svibanj 2024 16:56