Jan Humski
Na čast i radost

Koncert Matije Dedića na Tvrđavi Barone u povodu pete godišnjice Arsenove smrti

Na tvrđavi Barone "Matija svira Arsena", Šibenik će obilježiti petu godišnjicu smrti jednog od najistaknutijih hrvatskih kantautora Arsena Dedića.

Na tvrđavi Barone "Matija svira Arsena", Šibenik će obilježiti petu godišnjicu smrti jednog od najistaknutijih hrvatskih kantautora Arsena Dedića.

Kako se ističe u najavi, virtuozni koncertni program "Matija svira Arsena" točno na petu godišnjicu smrti velikog šibenskog skladatelja, pjesnika i kantautora, publiku će na Tvrđavi Barone provesti potpuno intimistički Matijinom interpretacijom Arsena i Arsenova bogatog glazbenoga naslijeđa.

Naslijeđen od roditelja, glazbeni talent Matija intenzivno razvija od pete godine, kada je započeo svirati glasovir.

Nakon završene srednje glazbene škole Vatroslava Lisinskog, Zagreb zamjenjuje jazz akademijom u Grazu, koju je završio u klasi profesora Haralda Neuwirtha.

Karijeru u Hrvatskoj započeo je nastupajući s Boliers kvartetom i kvartetom Tamare Obrovac, s kojom još surađuje. Od tada se afirmirao, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj sceni nastupima po čitavom svijetu, a već 2002. godine nastupio je na prestižnom Montreaux Jazz Festivalu kao jedan od 11 finalista koji su bili pažljivo izabrani iz međunarodne liste od 400 pijanista.

Matija Dedić šibensku publiku često posjećuje, no prvenstveno treba izdvojiti koncert na Tvrđavi sv. Mihovila 2014. godine kad je s Arsenom i Gabi prvi put nastupio zajednički.

"Iščekivani koncert Matije Dedića na Tvrđavi Barone u ponedjeljak 17. kolovoza evocirat će ne samo emocije Arsenove glazbe i stihova, već i emociju obitelji Dedić - Matije i Gabi - i njihove povezanosti i privrženosti Šibeniku i šibenskom", stoji u najavi.

Zagreb, 211219. 
Histrionski dom. 
Koncert Rade Serbedzije, Gabi Novak i Zlatka Viteza u povodu Vitezovih 50 godina umjetnickog rada. 
Na fotografiji: Matija Dedic, Gabi Novak.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / Hanza Media
Matija Dedić i Gabi Novak povezani su i privrženi Šibeniku i svemu šibenskom...

"Nakon pet godina, Arsen je i dalje u Šibeniku, a bit će i u nadolazećim vremenima, na čast i radost svim generacijama koje će moći uživati i sudjelovati u programima 'Kuće umjetnosti Arsen'", poručuje organizator Tvrđava kulture Šibenik.

Koncert će se održati u skladu sa svim preporukama Nacionalnog stožera i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Čitajte i:

Nikša Kušelj s Dedićem je snimao jednu od njegovih posljednjih pjesama - znakovitog naziva i značenja!

Matija Dedić: 'Duboko vjerujem da će se stvari normalizirati i da će biti poziva za koncerte'

To se ne propušta: Rock bedem spreman je za najbolji glazbeni party ovog mjeseca

Linker
22. srpanj 2024 19:03