A Golden Globe za životno djelo osvaja....

Odrekla se boje za kosu, muškaraca i seksa, ali od aktivizma ne odustaje: Jane Fonda jača no ikad

Poznata američka glumica, spisateljica, politička aktivistica, bivša manekenka i guru fitnessa nakon desetljeća uspješne filmske karijere dobit će veliko priznanje za svoj rad.

Ovogodišnja dobitnica Golden Globe nagrade za životno djelo slavna je Jane Fonda (83), koja se u 60 godina karijere podjednako istakla i kao glumica i kao aktivistica. Za svoja je glumačka ostvarenja već dobila dva Oscara i sedam nagrada Golden Globes, a za svoj aktivizam (protesti protiv rata u Vijetnamu, rata u Iraku i globalnog zatopljenja) uglavnom je dobivala zatvorske kazne i blaćenje po medijima. Nagradu za životno djelo primit će na svečanoj ceremoniji 28. veljače u glamuroznom losangeleškom Beverly Hilton Hotelu. Kompletan scenarij 78. dodjele Golden Globes priznanja još nije poznat, a kako će ta velika proslava filmskih i televizijskih dostignuća izgledati ove godine, to će u najvećoj mjeri ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Čitajte i: Baš nije imala sreće s muškarcima: Razvodila se tri puta, ali nikad nije odustala od ljubavi

Fondin najrecentniji projekt je uloga u Netflixovoj humorističnoj seriji “Grace and Frankie”, gdje je inzistirala da joj ne farbaju sijedu kosu.

- Dosadile su mi sve te kemikalija, trošenje vremena i novca na neke nijanse plave boje. Dosta mi je toga - kaže plavooka glumica najpoznatija po ulogama u filmovima “Barbarella”, ”Klute”, ”Ljetnikovac na Zlatnom jezeru” i ”Od 9 do 5”. Također ponosno ističe da više ne namjerava ići na plastične operacije; i to joj je postalo zamorno.

Premda još ima ladicu punu vibratora, kaže da je prije tri godine digla ruke i od seksa.

- Zatvorila sam tu trgovinu. Romanse me više niti zanimaju niti za njih imam vremena. Život mi je ispunjen druženjem s djecom, unucima i prijateljima, više od toga mi ne treba.

Čitajte i: Legendarna glumica otkrila sve: 'Brando me razočarao, a žalim što nisam spavala s Marvinom Gayeom'

Najnoviju inspiraciju za svoj ekološki aktivizam iskusna Jane pronašla je u mlađahnoj Greti Thunberg, zbog koje se lani priključila demonstracijama ispred Bijele kuće. Pet puta su je hapsili, a svaki put kad bi joj na ruke stavili plastične lisice, pitala je policajce je li ta plastika ekološki podobna i može li se reciklirati.

image
Glumica snimljena 1964. u New Yorku s ocem i bratom.
COURTESY EVERETT COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

Janein otac Henry Fonda nikad nije odobravao njezin aktivizam. Jednom joj je rekao: ”Ako ikad saznam da si komunistkinja, prvi ću te prijaviti”. Henry Fonda bio je težak roditelj, a njegov odnos s Jane naročito se pogoršao nakon što se njezina majka Frances Ford Seymour 1950. ubila tijekom liječenja u psihijatrijskoj bolnici. Otac i kći Fonda zagladili su svoje odnose tek potkraj njegovog života.

Čitajte i: Jane Fonda progovorila o svojoj neprekidnoj borbi s rakom: Već godinama vodi bitke, ali iz svake izađe kao pobjednica

image
Jane Fonda i njezin prvi suprug Roger Vadim s kojim ima kćer Vanessu.
ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Jane ima troje djece: dvoje je rodila, jedno posvojila. Kći Vanessu Vadim dobila je 1968. u prvom braku s francuskim filmskim redateljem Rogerom Vadimom. U drugom braku s aktivistom Tomom Haydenom rodila je sina Troya, koji je također postao glumac. Početkom 80-ih posvojili su Mary Williams, dijete dvoje pripadnika radikalne crnačke organizacije Black Panther.

image
S drugim mužem, Tomom Haydenom, dobila je drugo dijete.
NATE CUTLER/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Godinu dana nakon razvoda od Haydena, Jane se 1991. treći put udala za medijskog mogula Teda Turnera.

- Ted je kupio MGM studio samo da bi došao u posjed filma Zameo ih vjetar - govorila je Fonda. - On živi prema tom filmu, često ga citira i opsjednut je Scarlett O’Harom. Zbog tog je filma i nakupovao skoro milijun hektara zemlje.

image
Jane Fonda snimljena 1992. s posljednjim suprugom Tedom Turnerom.
HAL GARB/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Politička platforma s najviše holivudskih prijateljstava! Nakon Pamele Anderson, podržala ih Jane Fonda

S Turnerom se razvela 2001., nakon čega je osam godina bila u vezi s glazbenim producentom Richardom Perryjem. Od 2017. živi sama, sretna i zadovoljna svojim životom satkanim od fascinantnih epizoda. Ipak ne živi u prošlosti: da razbije dosadu karantene zbog korone, počela je objavljivati videouratke na TikToku.

Jane Fonda šesta je dobitnica Golden Globes nagrade za životno djelo; prethodni dobitnici su Oprah Winfrey, Meryl Streep, Sophia Loren, Tom Hanks i Robert De Niro.

Linker
20. travanj 2024 10:11