BUENA VISTA PICTURES/COURTESY EVERETT COLLECTION
Okrugli rođendan

70 godina Kim Basinger: Sramežljiva djevojka uspjela je kao model i glumica, a onda se povukla

Uživa u vezi s 11-godina mlađim partnerom, holivudskim frizerom Mitchom Stoneom s kojim surfa u Kaliforniji, piše dječje knjige i zasad se ne namjerava vratiti snimanju filmova.

Uživa u vezi s 11-godina mlađim partnerom, holivudskim frizerom Mitchom Stoneom s kojim surfa u Kaliforniji, piše dječje knjige i zasad se ne namjerava vratiti snimanju filmova.

Rijetke su glumice čiji je unutarnji svijet toliko različit od dojma koji ostavljaju na velikom platnu ili crvenom tepihu, kao što je slučaj s Kim Basinger. U javnosti poznato "ja" jedne od najljepših holivudskih plavuša koja je 8. prosinca napunila okruglih 70 godina, uključuje, primjerice, fotografiranje za Playboy bez krpice na sebi iako se u isto vrijeme borila s anksioznošću, što je tada malo tko znao. Treba reći i to da je zbog obnaženih fotografija objavljenih 1981., na početku glumačke karijere, do danas prati „titula” jedine dobitnice Oscara koja je izašla na duplerici Playboyja. Paradoksalno je to da unatoč svemu što je Kim Basinger u međuvremenu postigla (bila je jako uspješna manekenka, a najveću slavu na filmu dosegla je 80-ih i 90-ih godina) svejedno joj se na nos nabija taj biografski "štiklec".

Možda je problem u tome što je začudna kombinacija njenih obnaženih fotografija i socijalne anksioznosti (kasnije se suočila i s agorafobijom zbog čega šest mjeseci nije izlazila ih kuće) samo jedna od mnogih kontradikcija u priči o prekrasnoj, talentiranoj ženi koja je dosegnula zvijezde? Najveći paradoks je to da je Kim Basinger, kada je postala globalno slavna, bez imalo žaljenja odbacila sve što joj je Hollywood mogao i htio pružiti.

Danas živi povučeno i sretno s partnerom, 59-godišnjim holivudskim frizerom Mitchom Stoneom (zajedno su od 2014.), u malom mjestu na kalifornijskoj obali. Sa svojim zgodnim, 11 godina mlađim dečkom, dane provodi u surfanju na kalifornijskim plažama.

image

Scena iz filma ‘ The Nice Guys‘ iz 2016., s
Russellom Croweom i Ryanom Goslingom
The Nice Guys

MISTY MOUNTAINS/BLOOM/SILVER/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Dodajmo i to da njena odluka okrenuti Hollywoodu leđa pomalo podsjeća na potez legendarne Grete Garbo: povezuje ih činjenica da su obje poželjele da ih se ostavi na miru, ali Kim je, za razliku od misteriozne Šveđanke koja se povukla gotovo preko noći, odluku o odlasku iz zabavljačke industrije u djelo provodila postupno. Povlačenje iz fokusa reflektora započela je još 1995. kada je rodila jedino dijete, kćer Ireland. Prorijedila je filmske angažmane opravdavajući to potrebom posvetiti se majčinstvu. No, kako je djevojčica rođena u njenom turbulentnom, drugom braku s glumcem i producentom Alecom Baldwinom, rasla – glumica je svejedno sve manje snimala. Među značajnim filmovima u kojima je Kim Basinger nakon 1995. pristala sudjelovati, nalazi se "8 Miles", biografski projekt o Eminemu: 2002. igrala je njegovu mamu alkoholičarku što repera i prekrasnu glumicu nije spriječilo da se, navodno, spetljaju na setu. Dvije godine kasnije prihvatila je glavnu žensku ulogu u trileru "Cellular", a nakon njega pristajala je igrati sporedne ženske likove u filmovima "Sentinel","Charlie St. Cloud" i "The Nice Guys". Njezino posljednje pojavljivanje na filmu bilo je 2017. u franšizi "Pedeset nijansi sive": tumačila je ulogu Elene Lincoln, fatalne bivše Christiana Greya koja je oblikovala njegov "specifičan" intimni ukus. Nakon te role Kim Basinger nestala je s holivudskog radara.

image

U filmu ‘Grudge Match‘ partner joj je 2013. bio
Robert De Niro

GREGORY PACE/BEI/SHUTTERSTOCK

I upravo zbog toga što Basinger dulje izbiva s velikog platna, WoW efekt rijetkih prigoda kada je se može vidjeti, sve je veći. Danas, pak, kada je postalo jasno da se neće vratiti u zabavljačku industriju, njezina "ukazivanja" postala su događaj sam po sebi.

Primjerice, u ožujku ove godine nenamjerno je zasjenila okupljanje kod svoje kćeri Ireland, darivanje bebe kad je Ireland bila trudna. Dolazak buduće bake izazvalo je senzaciju, kao da se zaboravilo da je zvijezda događaja njena kćer, a ne Kim.

I dok su mediji pokušavali doznati zašto se Kim Basinger povukla, ona je u nekoliko nevoljko danih intervjua ponavljala kako nigdje nije nestala jer je - eto - glumila u nekoliko filmova.

image

Sporedna uloga u filmu L.A. Confidential donijela joj je Oscara

MERRICK MORTON/MONARCHY/REGENCY/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Ipak, čini se da je razlog svemu njezina strahovita sramežljivost. Koliko god to zvučalo kontradiktorno, neshvatljivo i čudno, jedna od najljepših žena filmske industrije, od svog djetinjstva bori se sa sramežljivošću. Problem je bivao sve veći kako je rasla i postajala sve ljepša.

Neobična holivudska "bjegunka" rođena je 8. prosinca 1953. u sveučilišnom gradu Athens, Georgia, kao treće od petero djece u obitelji zabavljača. Njen otac, Donald Wade Basinger svirao je jazz u big bandu, a majka Ann Lee bila je plivačica koja je nastupila u nekoliko filmova Esther Williams. Kim se već u djetinjstvu isticala rijetkom povučenošću. Primjerice, znala bi se onesvijestiti kada je morala nešto ispričati pred cijelim razredom. Bila je, kažu, najšutljivije dijete u školi. Njeni roditelji pokušali su joj pomoći tako da su je upisali na balet: mogla je plesati bez da išta govori, ali se nalazila u grupi djevojčica s kojima je, hoćeš-nećeš, morala komunicirati. Činilo se da je do svoje tinejdžerske dobi Kim Basinger nekako prevladala problem: primljena je u školski tim navijačica, a kada je napunila 17 godina, natjecala se za titulu Teen Miss Amerike na gradskoj razini. Roditelji su je podržali u nadi da će tako zaboraviti na svoj stari problem. Tako je Kim postala Mlada Miss Athensa i potom Teen Miss savezne države Georgia. To joj je, pak, otvorilo vrata snimanju reklama: svakim novim angažmanom njezina ljepota potaknula bi oglašivače da joj ponude još primamljivije angažmane. Samo tri godine kasnije, 20-godišnja Kim Basinger postala je slavna manekenka s ugovorom u njujorškoj Ford Modeling Agency, čiji je honorar iznosio tisuću dolara po danu snimanja.

image

Scena s Mickeyjem Rourkeom 1986. u erotskom trileru ‘Nine and A Half Weeks‘

MGM/UA/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Malo tko zna što ju je kao djevojku koja je u sebi skrivala borbu s nelagodom kada bi se na partyjima našla okružena nepoznatim ljudima i otežano sklapala prijateljstava – navelo pohađati satove glume? Ako je išta bilo u suprotnosti s njenim unutarnjim "ja", bio je to posao glumice zbog pozornosti koju donosi.

Pa ipak, Kim Basinger je sredinom 70-ih popustila nagovaranju svog agenta da se iz New Yorka preseli u Los Angeles i odlazi na audicije. Nedugo poslije preseljenja, 1976. ponuđena joj je mala uloga u kultnoj seriji "Charlie‘s Angels". Početkom 80-ih dobila je ulogu Bondove djevojke u filmu "Nikad ne reci nikad" s legendarnim Seanom Conneryjem: nakon premijere 1983. cijeli svijet znao je njeno ime. Uslijedila je naslovna uloga u kriminalističkoj komediji "Nadine" s Jeffom Bridgesom te ponuda da 1989. zamijeni Sean Young u ulozi fotoreporterke Vicki Vale u blockbusteru "Batman". Tom ulogom Kim Basinger je "pokorila" Hollywood. Kada je, pak, s Mickeyjem Rourkeom glumila u erotskom trileru iz 1986. "Nine and half weeks" neke scene, poput legendarne igre s kockicom leda na goloj, vreloj koži, postale su dio pop kulture. Tri godine kasnije, status holivudske boginje potvrdila je nagradom Američke filmske akademije za sporednu glumicu u neo-noir filmu "LA Confidential".

Njen privatni život ostavljao je dojam da je pravocrtan, uredan, bez izgreda. Rijedak sočan detalj po intimnom pitanju bila su nagađanja da je 80-ih godina imala aferu s pop zvijezdom Princeom. On je, navodno, nadahnut romansom, krajem osamdesetih izdao LP "The Scandalous Sex Suite" u kojem se mogu čuti ženski uzdasi tijekom seksa. Navodno su to bili uzdasi Kim Basinger snimljeni tijekom njihovog dejta. Vjeruje se da je bila u kratkim vezama s fitness trenerom Philom Walshom i modnim dizajnerom Alexiom Gandarom.

Prije nego što je postala globalno poznata na filmu, izlazila je s manekenom Timom Saundersom, fotografom Daleom Robinetteom te s glumcem u usponu, Janom Michaelom Vincentom. Naposljetku se 1980. pristala udati za šminkera Rona Snydera poslije deset mjeseci veze: čini se da je naočit vizažist shvatio kakva će zvijezda postati i "zgrabio" prekrasnu Kim na vrijeme. Bio je to brak bez djece u kojem je ostala čak devet godina.

image

S kćeri Ireland 2005. na događanju Nuts for Mutts u Kaliforniji

SHUTTERSTOCK

Svog drugog supruga, pet godina mlađeg Aleca Baldwina, upoznala je 1990., na snimanju filma "The Marrying Man". Nikoga ne čudi što je glumcu za oko zapela prelijepa, povučena kolegica sa seta. Ona je, unatoč slavi i dalje bila introvert, a on se volio šepuriti, isticati statusu celebrityja, nametati svoje mišljenje u svemu - pa mu je odgovarala njena povučenost. Vjenčali su se 1993. i puno prije Brangeline, postali holivudski "it" par. Na njegov nagovor, 1994. snimili su ne baš uspješan remake kriminalističkog filma "The Getaway", prvotno prikazan 1972. godine.

Neuspio film kao da je bio "inicijalna kapisla" kojom je sve što je potiskivala u braku s glasnim, katkad nametljivim glumcem irskog podrijetla, izbilo na površinu. Njegova "bajka" sa samozatajnom, profinjenom plavušom s američkog Juga, okončana je 2000., no formalno su se razveli dvije godine kasnije. Nikad nije obznanjeno tko je unutar njihova četiri zida prvi odlučio da zajednica toliko različitih osobnosti nema smisla jer je nagađanje o tome zasjenila njihova višegodišnja, ogorčena borba za skrbništvo nad kćeri Ireland.

Glumac je o sedmogodišnjem natezanju na sudu s bivšom suprugom za očinsko pravo, 2008. napisao knjigu "A Promise to Ourselves: A Journey Through Fatherhood and Divorce". Ukratko, baš je nije štedio. Nimalo gospodski, u knjizi se pohvalio da je bivšoj supruzi iz džepa izbio najmanje 1,5 milijuna dolara, koliko je morala potrošiti na odvjetnike tijekom sudske borbe za isključivo skrbništvo nad njihovom kćeri. Sud ga je na kraju podijelio popola, no Ireland nije pretjerano uživala u (nametnutom) druženju s tatom. Kad mu se jednom prilikom nije mogla ili htjela javiti na telefon, na telefonskoj sekretarici ostavio joj je poruku da je "nepristojna mala svinja".

O tome što je proživljavala tijekom razvoda i borbe za skrbništvo s Alecom Baldwinom, Kim Basinger otkrila je u podcastu Jade Pinkett Smith "Red Table Talk". Bilo je to u travnju 2022., a s bivšom glumicom u emisiji je gostovala i njena, sad već odrasla kćer Ireland. Buran razvod opisala je pridjevima "težak i vrlo glasan". Ispričala je da ona i Alec nisu uvijek mogli razgovarati normalno "u četiri oka" i da je on sam po sebi "priličan izazov".

image

Alec Baldwin bio joj je drugi suprug

BEI/SHUTTERSTOCK

Voditeljica ju je upitala da li je s njim mogla pričati o problemima s anksioznošću i poremećajima prehrane kroz koje je tada prolazila njihova kćer?

"Alec je čudan", kazala Basinger, dodajući: "Svi smo sada dobro i dobro se slažemo, bez obzira na prošlost. Ali on je bio i on jest izazov. Imali smo svojih izazovnih situacija. Ne mislim da je Alec bio emocionalno i mentalno sposoban za takvu vrstu razgovora. Alec, naime, funkcionira na drugačiji način u svom životu", ispričala je bivša glumica.

Treba reći i to da je otac Kim Basinger za razvod u časopisu People optužio Aleca Baldwina i njegove nekontrolirane ispade bijesa. Glumac i producent u međuvremenu se vjenčao s 38-godišnjom instruktoricom joge HilarijomThomas s kojom je dobio sedmero djece, pa je njegov pritisak na najstariju kćer, Ireland, s vremenom popustio. Danas je kći slavnog para zadovoljna, sretna mama malene Holland, curice rođene ovog ljeta, a iskustvo podizanja djeteta koje je dobila u vezi s muzičarem Andréom Allenom Anjosom, Ireland dijeli na društvenim mrežama.

image

Danas joj je partner jedanaest godina mlađi Mitch Stone

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK

Mnogi bi danas rado zavirili u dom što ga Kim Basinger dijeli s Mitchom Stoneom, dijelom i zato što je nekadašnja glumica svojedobno imala velike financijske probleme. Stvar je u tome da je zbog pothvata iz 1989.,proglasila osobni bankrot. Tada je, naime, kupila napušteni grad Braselton u rodnoj Georgiji s namjerom da ga pretvori u turistički atrakciju, no u ambiciozno zamišljenom poslovnom pothvatu izgubila je 20 milijuna dolara. Dodatni problem donio joj je sudski spor sa studijem Main Line Pictures jer je početkom 90-ih odustala od uloge u ne baš uspjelom hororu "Boxing Helena": studio je tražio gotovo devet milijuna dolara odštete, ali na kraju su se s glumicom nagodili da im isplati 3,8 milijuna.

image

Kim Basinger na prosvjedu protiv klanja životinja

SHUTTERSTOCK

Pa ipak, životni standard nije toliko bitan jer je Kim Basinger napokon zadovoljna i sretna. Vjerojatno bi mogla isposlovati pozamašan honorar odluči li se vratiti na film, no povučen život očito joj vrijedi više nego sav novac svijeta. Iduće godine proslavit će s partnerom okruglih deset godina veze. Jednom (rijetkom) prilikom otkrila je što radi kada ne surfaju.

"Moj dečko i ja provodimo puno vremena na Havajima, našem najdražem mjestu na Zemlji. Oduvijek sam voljela pisati, a ovih dana se sve više bavim time, posebno knjigama za djecu. Najvažnija stvar koju uz to radim je suradnja s četiri prekrasne skupine za zaštitu životinja kako bih pomogla zaustaviti okrutnost koja se događa u svakoj zemlji na ovom planetu," izjavila je za Vulture. Tom prilikom je, doduše, najavila i da se vraća na veliko platno, ali sve je još uvijek ostalo na riječima. Hollywood će joj povjerovati tek na premijeri njenog novog filma. Sudeći po tome koliko joj je lijepo u mirovini, teško je predvidjeti hoće li se to ostvariti?

Linker
28. travanj 2024 10:40