Slatka statika

Carstvo slastica Ive Erić: S devet godina napravila je prvi kolač, a sada torte pretvara u umjetnička djela

Zagrebačka arhitektica specijalizirala se za ‘projektiranje’ i izradu - torti, od kojih su neke toliko kompleksne da ih slaže na ‘licu mjesta’, primjerice u svadbenoj sali.

U ovom izazovnom razdoblju svoje su poduzetničke planove mnogi stavili “na čekanje”, ali ne i Zagrepčanka Iva Erić (26), arhitektica koja se specijalizirala za - slastice i nedavno otvorila showroom Šlag na kraju. Ondje izrađuje torte, a kad završi s njihovim ukrašavanjem, izgledaju poput umjetničkih skulptura.

image
Iva Erić svoj je hobi pretvorila u posao, a sredinom rujna otvorila je showroom.
MARIO KUČERA/CROPIX

“Kuhinju uvijek drži čistom i - eksperimentiraj”, to je, kaže Iva, maksima njene mame Gordane kojom se oduvijek vodi. S devet godina napravila je prvi kolač, a 2017. otvorila je Instagram profil na kojem je objavljivala fotografije deserata koje je besplatno izrađivala za obitelj i prijatelje.

No, popularnost njenih slastica na društvenim mrežama osvijestila ju je da bi od svog kreativnog hobija mogla početi i zarađivati i to ju je potaknulo na otvaranje vlastite tvrtke.

Iva Erić nema formalno slastičarsko obrazovanje, često koristi YouTube kanal kao izvor informacija, a pohađala je i online radionicu ruskog slastičarskog studija Tortik Annushka, na kojoj je naučila obložiti tortu i izrađivati dekoracije od temperirane čokolade.

- Dosad sam promijenila mnoge radne prostore. Najprije sam pekla torte kod kuće, a potom i u zagrebačkom Cook Hubu, coworking profesionalno opremljenoj kuhinji u zagrebačkoj Kustošiji - govori Iva, koja je u međuvremenu nabavila svu potrebnu opremu za izradu kolača.

image
Sve mora biti lijepo i kompozicijski skladno, kaže Iva.
MARIO KUČERA/CROPIX

Osobito joj je važan rotirajući tanjur bez kojeg, kaže, ne bi mogla dekorirati torte. S malom špatulom pak nanosi kremu, ima i poseban pribor za zaglađivanje kreme, vrećice za dekoriranje, kao i boje, jestivo zlato... Pritom svaki dio dekoracije zahtijeva hlađenje, a za izradu jedne torte potrebna su joj u prosjeku dva dana.

Čudni zahtjevi klijenata

Zahtjevi klijenata su razni, a neke je narudžbe i - odbila. Jedna gospođa ju je, naime, tražila da joj izradi pet torti, i to u obliku novčanica od 500 eura, što, kaže Iva, nije u skladu s njenom estetikom.

- Nadahnjuju me različiti umjetnički pravci, osobito barok, ali i ekspresionizam i modernizam - otkriva Iva, dodajući da joj je najveći izazov transport torti. Kupci uglavnom dolaze sami po njih, a njena je dostava samo na području Zagreba.

image
Neke torte su toliko kompleksne da ih slaže tek u svadbenoj sali.
MARIO KUČERA/CROPIX

- Jednu sam svadbenu tortu na četiri “kata” slagala na licu mjesta, u sali - govori Iva čije su standardne torte uglavnom napravljene za dvadeset ljudi. No, ima iskustva i s “kapitalcima” za 120 ljudi.

- Najpopularnije su Think Chocolate Pink od čokoladnog biskvita, kreme od maline i bijele čokolade, torta od mrkve, a meni osobno najdraža je torta s orasima, karamelom i bijelom čokoladom - nastavlja Iva Erić u čijoj su ponudi i personalizirani makarons (na koje, primjerice, ispisuje imena) te cupcakes.

Osim “etažiranjem” torti, Iva se danas povremeno bavi i projektiranjem, a radi i na nekim urbanističkim projektima. No, fokus joj je na slastičarstvu.

- Želja mi je učvrstiti posao i prebaciti dio zadataka na druge. Već imam dvije studentice koje mi pomažu, no ne vjerujem da ću dekoriranje ikad ikome prepustiti jer to je moj umjetnički rad - napominje Iva. Sve što izađe iz njene kuhinje, kaže, mora biti vrlo posebno i kompozicijski skladno, u duhu njezina arhitektonskog zanimanja.

ČOKOLADNI CUPCAKES

image
Iva ukrašava cupcakese kremom od bijele čokolade.
MARIO KUČERA/CROPIX

Sastojci

  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • prstohvat soli
  • 250 g brašna
  • 100 g kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 120 ml kokosovog ulja
  • 250 ml mlijeka

Priprava

Izmiksati jaja sa šećerom i soli dok ne postanu pjenasta. U jednoj zasebnoj zdjeli pomiješati brašno, kakao i prašak za pecivo, a u drugoj kokosovo ulje i mlijeko. Naizmjenično dodavati suhe pa mokre sastojke u izmiksana jaja. Izliti u kalupe za cupcakes obložene košaricama i peći 30 min. na 180 stupnjeva.

KREMA OD BIJELE ČOKOLADE

  • 300 g bijele čokolade
  • 300 ml slatkog vrhnja

Priprava

Pomiješati 300 g čokolade sa 100 ml slatkog vrhnja i otopiti ih zajedno na pari dok svi komadići čokolade ne budu potpuno otopljeni. Staviti hladiti na minimalno 3 sata. Izraditi 200 ml vrhnja u čvrsti šlag. Izmiksati ohlađenu kremu i u nju dodati izrađeni šlag te miksati dok se potpuno ne sjedini. Cupcakes ukrasiti kremom.

Čitajte i:

Mama kuha najbolje: Idealno jelo 'za van' s kojim nema nereda u kuhinji, a djeca ga obožavaju

Ajvar Julijane Matanović za prste je polizati: 'Sve me naučila moja teta, usvojila sam njezine rituale'

Kuhinja za sladokusce: Dva neobična recepta s voćem i ribom chefice Katarine Vrnec

Linker
20. travanj 2024 04:45