tugama došao kraj

Evo što je sve Severina prošla tijekom sudske bitke: ‘Bilo je ovo najtežih 20 mjeseci, šutnja nije zlato‘

Splitska pjevačica presretna je što joj je nakon 20 mjeseci vraćeno zajedničko skrbništvo nad sinom, s kojim će odsad provoditi po dva tjedna u mjesecu, a nakon bespoštedne sudske bitke što ju je vodila s njegovim ocem Milanom Popovićem, spremna je pomoći i drugim ženama slične sudbine.

- Bilo je ovo najtežih 20 mjeseci, u procesu koji traje godinama. Pravda je, kao, pobijedila na kraju, mada bi bilo puno bolje da je pobijedila na početku. Ali ipak je ovo velika stvar i nadam se da će pomoći mnogim majkama koje također godinama prolaze pakao u borbi za skrbništvo za svoju djecu, gdje ih sistem ne štiti, nego zastrašuje. Nadam se da će se sva djeca vratiti majkama, kojima su nerijetko oduzimana pred zoru, još topla od njihovih zagrljaja. U slučaju ovakvih presuda, koje su donesene neosnovano, šutnja nije zlato. Radi se o djeci, takve presude se trebaju istražiti i o tome se treba govoriti. Aleks se vraća doma, skuvala mu mater paštašutu. Hvala svima na podršci, ekskluzivno za Gloriju izjavila je Severina Vučković (49) nakon što je dobila zajedničko skrbništvo nad sinom Aleksandrom koji će, prema pravomoćnoj sudskoj odluci, nadalje sa svakim od roditelja provoditi po dva tjedna u mjesecu.

image
Milan Popović i Severina na proslavi njenog 39. rođendana; nekoliko mjeseci nakon fatalnog susreta u Beogradu već su bili zaručeni.
DAMIL KALOGJERA

Tako je presudom Županijskog suda u Splitu, koja je, prema riječima Severinine odvjetnice Jasminke Biloš, donesena još 5. srpnja (ali je rješenje odaslano u kolovozu), okončana prava drama koju je splitska pjevačica osam godina vodila sa srpskim poduzetnikom Milanom Popovićem (55) da bi se izborila za vlastito dijete. Od kraja 2019., naime, Aleksandra je mogla viđati samo dva puta tjedno po nekoliko sati, svaki drugi vikend te blagdanima i za vrijeme ljetnih i zimskih praznika.

image
Ljeto 2012. proveli su na Milanovoj jahti Copper sa šestomjesečnim Aleksandrom.
DAMJAN TADIC/CROPIX

- Ništa ne boli više od patnje za djetetom. Tako je priroda htjela. I dala nam snagu. Da se borimo, izdržimo. I borit ću se. U toj agoniji ono što najžešće peče kao neprekidna žeravica u stomaku je nepravda, jer kao da nju nitko ne čuje i ne vidi. Vjerujte, ponekad i najjače srce teško izdrži nastaviti kucati. I svaki otkucaj ostavlja jedan ožiljak... - tako je prije deset mjeseci opisala svoje osjećaje koji bi je preplavili svaki put kad bi joj sin Aleksandar došao “u goste”.

Iako su mu astrolozi odmah nakon rođenja predviđali sretnu budućnost, prve Aleksandrove godine bile su vrlo turbulentne jer se njegovi roditelji spore od 2013.

Severina je Aleksandra donijela na svijet u veljači 2012. carskim rezom. Bio je to njezin najveći trijumf, najsretniji dan, koji je željno i strpljivo iščekivala u splitskoj bolnici.

image
Maleni nije imao ni dvije godine kad su njegovi roditelji prekinuli turbulentnu vezu

- Molim vas, samo neka on poživi, ja sad mogu umrit’! - govorila je liječnicima i sestrama na putu do rađaonice. - Ali nemojte ga odvajati od mene dok budem spavala, stavite mi ga na lijevu ruku da mu odmah, čim se probudim, dam prvo mlijeko. Iako su mu astrolozi odmah nakon rođenja predviđali sretnu budućnost, prve su godine za malog Aleksandra bile vrlo turbulentne. Imao je nepune dvije godine kad su se njegovi roditelji 2013. prvi put našli na sudu, nakon što su na buran način prekinuli trogodišnju vezu. Spor je okončan presudom kojom je Aleksandar dodijeljen Severini, a otac ga je imao pravo posjećivati dva puta u mjesecu na najdulje pet dana. Kako je u to vrijeme Milan Popović živio u Beogradu, stekao je pravo da sina smije voditi i izvan Hrvatske, a za njega je trebao mjesečno plaćati 15.000 kuna alimentacije. Pokazalo se da to i nije bilo najsretnije rješenje, jer između bivših partnera nije bilo suglasja ni oko čega pa tako ni oko djeteta. Popović je čak kupio kuću u Zagrebu, da “svoje” dane s djetetom ne mora provoditi u hotelu, no to je za njega bio korak prema traženju skrbništva.

image
Srpski poduzetnik u Zagrebu je sagradio kuću kako svoje vrijeme sa sinom ne bi provodio u hotelima
VEDRAN PETEH/CROPIX

Ništa se u odnosima Severine i Milana Popovića nije promijenilo ni kasnije. Dapače, kad se ona 2015. udala za nogometnog menadžera Igora Kojića, i to čak tri puta ­ prvi put su u rujnu imali intimno vjenčanje u Balama, zatim su 22. studenoga priredili svadbu za 600 uzvanika u beogradskom hotelu Crown Plaza, a treći put su izrekli “da” 2016. na romantičnom putovanju u Zanzibar ­ njezin bivši partner optužio ju je da je od sinova života napravila reality show te da mu je narušila privatnost.

Čitajte i: ‘Vratilo se dite materi‘: Severina uzbuđeno dala do znanja da je sin moguće opet s njom, no što kažu odvjetnici?

Čitajte i: Sreću ne može sakriti! Severina u sjajnom, ležernom izdanju dovela sina jutros u školu

U studenome iste godine Milan Popović je izjavio da Severina mjesec dana nije došla po dijete te da ga je on zadržao i nakon svog termina jer ga nije želio predati “trećim osobama”. Prije toga Severina je objavila da se nakratko povlači sa scene zbog operacije glasnica. Optužbe su pljuštale s obje strane i ponovno su se našli na sudu 2017. kad je sud donio privremenu mjeru da dijete jedan tjedan živi s majkom, a jedan s ocem. Tada je Severina prvi put progovorila u javnosti. U emisiji RTL Direkt otkrila je Zoranu Šprajcu kako je Milan Popović propustio prve korake i prve zubiće svog sina te da je zbog stresa koji proživljava izgubila dijete koje je čekala s Kojićem. Nakon te emisije Popović ju je tužio da ga je oklevetala, da je povrijedila njegov ugled i čast, što je najprije odbacio prvostupanjski sud, a 2019. i Županijski sud u Dubrovniku. Uzeo se u obzir članak konvencije koji se odnosi na ljudska prava i slobode, kontekst Severinine izjave te činjenica da su i ona i Milan Popović “medijski eksponirane osobe, koje često iznose u javnost probleme, međusobne nesuglasice i konflikte oko skrbi i zajedničkog roditeljstva vezano uz malodobnog sina”.

No, između te dvije odluke 2018. je ponovno donesena nepravomoćna presuda, da dijete polovicu vremena provodi s majkom, a polovicu s ocem - da bi u studenome 2019. skrbništvo bilo dodijeljeno Milanu Popoviću. Osim što je izgubila sina, Severina je trebala Popoviću plaćati 1200 kuna alimentacije za uzdržavanje djeteta. Bio je to svojevrsni presedan u hrvatskoj sudskoj praksi. Djeca se gotovo uvijek dodjeljuju majkama. Svakakvim.

Severina je dobra majka, a to što je estradna zvijezda, to je druga stvar, od toga ona živi, rekao je odvjetnik Mate Matić

Svi su se pitali što je to Severina zgriješila da se ta praksa slomila baš na njoj. - Majka mora imati ozbiljne poremećaje da joj se oduzme dijete - objašnjava njezin odvjetnik Mate Matić, koji je bio uvjeren u pobjedu u toj sudskoj borbi - Severina je dobra majka! A to što je estradna zvijezda, druga je stvar. To je njezina profesija, od toga živi. Navodno je jedan od razloga za tako drastičnu odluku bio taj što Severina nije puštala Aleksandra u školu. Njezina strana priče je drukčija: učiteljice su zaključale Aleksandra na dva sata u školu, jer mu nisu dopuštale da ode kući sa Severininim suprugom. Mali je bio u takvom šoku da joj je liječnik nakon toga, kaže, preporučio da ga neko vrijeme ne pušta u školu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Teško je reći je li Igor Kojić bio u kategoriji “trećih osoba”, prema mišljenju Milana Popovića, ali sigurno je da Aleksandru nije bio nepoznat. I Severina je izjavila da je brižan poočim, da ga je naučio plivati s tri godine, pokazao mu kako se koriste nož i vilica, a moglo ih se vidjeti zajedno u zagrebačkom Centru Kaptol kako se dobro zabavljaju na igračkama koje se ljuljaju kad se u njih ubace kovanice. Nije to bio prizor za Severininu publiku, već potpuno anonimno druženje njezinih najdražih muškaraca. Iako su se Igor Kojić i Severina ljetos razišli nakon šest godina braka, ostaje činjenica da joj je bio velika podrška tijekom svih tih procesa, borbi, strahova...Presudu Županijskog suda u Splitu Popovićeva odvjetnica Eleonora Katić nije željela komentirati, Severininom odvjetniku Mati Matiću, kaže, vratila je vjeru u čast i poštenje pravosuđa, a pjevačici donijela nadu da će jednog dana dobiti i puno skrbništvo nad sinom. Zasad je presretna što će ga moći ušuškavati prije spavanja, što će se zajedno igrati, pisati zadaće, što će biti uz nju barem dva tjedna u mjesecu i što će ga pritom gledati kako raste... Jer, tko zna kako su sve te tužbe, žalbe i sudske odluke utjecale na danas devetogodišnjeg dječaka, čiji roditelji se kunu da su sve to radili za njegovu dobrobit. Severina je nakon ovog strašnog iskustva željna pomoći ženama koje dijele sličnu sudbinu, no najprije će se posvetiti sinu - prvi put nakon dvije godine njen vikend s djetetom neće završiti u nedjelju, nego će se protegnuti na sljedeća dva tjedna.

Linker
24. travanj 2024 13:24