ŽENSKA SNAGA HRVATSKOG BIZNISA

Gordana Kovačević: U kriznoj 2020. tvrtka Ericsson Nikola Tesla zaposlila više od 200 ljudi

Unatoč svim izazovima pandemije i potresa, zahvaljujući snažnoj fokusiranosti na zaposlenike i kupce, odgovornom upravljanju rizicima, pravodobnim kvalitetnim isporukama ugovorenih poslova te usmjerenosti na očuvanje kontinuiteta poslovanja i naplati potraživanja, tvrtka je bila uspješna u svim segmentima poslovanja.

O poslovnim, menadžerskim i ljudskim kvalitetama Gordane Kovačević dovoljno govori činjenica da je već gotovo 17 godina na čelu Ericssona Nikole Tesle, najveće ICT tvrtke u Hrvatskoj. Cijelu svoju profesionalnu karijeru vezala je za tu kompaniju i tu odluku nikada nije požalila. I u normalnim okolnostima, a osobito u ova pandemijska vremena, zahtjevno je upravljati tvrtkom s više od 3300 većinom visokoobrazovanih ljudi, no gospođa Kovačević voli svoj posao i veseli se svakom radnom danu jer ga doživljava kao priliku da učini nešto više i bolje.

"U životu je važno raditi ono što voliš i gdje možeš najviše pridonijeti", smatra predsjednica Ericssona Nikola Tesla.

- Moj se san ostvario. Drago mi je da smo kao kompanija, a i ja osobno, uvijek išli naprijed, prilagođavali se promjenama u dinamičnom okruženju i razvijali se. Zahvaljujući tome svojim smo inovativnim uslugama i rješenjima bili, a i nadalje smo, kreatori i sudionici događaja koji su na društvenoj razini prijelomni jer unaprjeđuju kvalitetu života i omogućuju napredak gospodarstva i društva. Ericsson Nikola Tesla i u zemlji i u inozemstvu poznat je po vrlo kreativnim ljudima. Tu kreativnost oduvijek potičemo i možemo se pohvaliti brojnim projektima, proizvodima, rješenjima, nagradama i priznanjima koja su ostvarena zahvaljujući inovativnosti naših zaposlenika. U javnosti se o nama s pravom govori kao o najvećem hrvatskom izvozniku znanja, na što smo posebno ponosni. Volimo reći da idemo stopama velikog Nikole Tesle, čije je ime u nazivu naše tvrtke od daleke 1949. godine. Od tada smo ostvarili brojne uspješne projekte, radili na poslovima za kupce diljem svijeta, brzo se prilagođavali svim okolnostima, ma kako izazovne bile, te kontinuirano napredovali i rasli.

Jeste li zadovoljni poslovnim rezultatima u ovih 18 mjeseci koliko traje pandemija?

- U kompaniji smo s pravom ponosni na rezultate ostvarene u proteklih godinu i pol, gdje nam je prioritet bila i zaštita zdravlja naših zaposlenika, kupaca i partnera. Unatoč svim izazovima pandemije i potresa, zahvaljujući prije svega snažnoj fokusiranosti na naše zaposlenike i kupce, odgovornom upravljanju rizicima, pravodobnim kvalitetnim isporukama ugovorenih poslova te usmjerenosti na očuvanje kontinuiteta poslovanja i naplati potraživanja, bili smo uspješni u svim segmentima poslovanja. To je vidljivo i po ostvarenim poslovnim rezultatima koji su, moram nas pohvaliti, zaista odlični. Potpisali smo nekoliko strateških višegodišnjih ugovora te uspješno završili projekt energetske učinkovitosti u našem kampusu u Krapinskoj 45. Od svih važnih postignuća, a sva su jednako vrijedna, ovaj put ću istaknuti jedno koje me posebno veseli - visoki stupanj zadovoljstva zaposlenika prema svim parametrima mjerenja. Drago mi je da smo i u izvanrednim okolnostima ne samo zadržali taj kontinuitet nego i dodatno, konkretnim mjerama i aktivnostima, osnažili sve aspekte brige o zaposlenicima. S obzirom na pokazatelje zadovoljstva naših zaposlenika te prema trendu rasta zapošljavanja, vjerujem da smo među najboljim hrvatskim poslodavcima. U prvih šest mjeseci ove godine u Ericsson Nikola Tesla Grupi zaposleno je više od 220 novih stručnjaka, a kriznu 2020. zaključili smo s više od 200 novozaposlenih, većinom visokoobrazovanih stručnjaka iz STEM područja.

image
Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle.
MARKO TODOROV/CROPIX

Što biste istaknuli kao kompetitivnu prednost vaše kompanije?

- Znanje i kompetencije naših zaposlenika. Kontinuirano radimo na izgradnji i unapređivanju motivi rajućeg radnog okruženja, potičemo inovativnost u svim segmentima rada te vizualiziramo i nagrađujemo kreativne pojedince i timove koji ostvaruju najbolje rezultate. Kreativnost naših zaposlenika omogućava našoj kompaniji da predvidi buduće potrebe društva i pojedinaca te da nađe rješenja koja svijet čine boljim.

Čitajte i: Ženska snaga hrvatskog biznisa: Glorijin projekt okuplja najmoćnije žene u zemlji i otvara goruća pitanja

Što bi bio sukus vaše poslovne filozofije?

- Jasan fokus i strast za posao koji radite, beskompromisnost u etičnom i odgovornom vođenju te motiviranje drugih da daju maksimum u svemu što rade. U tome je sažeta moja poslovna filozofija i tome sam posvećena tijekom cijele svoje karijere. Na vlastitom primjeru svakodnevno nastojim pokazati da su stavovi koje zastupam i ono što promičem autentični. Ne možete od suradnika očekivati motiviranost, predanost, etičnost ako i sami niste takvi.

Često ste boravili u Stockholmu: što su Šveđani naučili od vas, što vi od Šveđana?

- Moje iskustvo kaže da Šveđani cijene kvalitetu i točnost, vode brigu o svojem i tuđem vremenu. Slave svaki, pa i najmanji uspjeh i nikada ne zaborave pohvaliti one koji su dobro obavili neki posao. Te karakteristike su i naš svakodnevni način rada. Šveđani respektiraju našu inovativnost, brzinu usvajanja novih znanja, otvorenost u dijeljenju informacija i iskustava te brzo prilagođavanje promjenjivim uvjetima poslovanja. Upravo zbog tih kvaliteta je našoj tvrtki korporacija Ericsson dodijelila važnu ulogu u razvoju i primjeni najnaprednijih tehnologija, kao i mogućnost rada na međunarodnim projektima za globalne kupce. Svojim pristupom poslu, uz našu prepoznatu gostoljubivost i toplinu, stekli smo puno prijatelja u Ericssonovim kompanijama diljem svijeta. S obzirom na pokazatelje zadovoljstva naših zaposlenika te prema trendu rasta zapošljavanja, vjerujem da smo među najboljim hrvatskim poslodavcima ‘‘

Opisivali su vas u medijima kao izravnu, svojeglavu i ženu od povjerenja, vulkan životne snage i vedrine: slažete li se s tim karakterizacijama?

- Vjerujem da sam u javnosti poznata ponajprije po svojem integritetu. Ako se pod svojeglavošću misli na ustrajnost, onda se slažem sa svim što ste naveli, a dodala bih empatičnost, kojoj sam oduvijek, a posebno tijekom ovih 17 godina koliko sam na čelu Ericssona Nikola Tesla, pridavala posebnu pozornost i nastojala djelima pokazati važnost brige za ljude i zajednicu. Zrnce tvrdoglavosti u mom se slučaju pokazalo kao pozitivna karakteristika u trenucima velikih iskušenja. Jedna od odlika za koju mi je drago što je imam je sposobnost anticipiranja trendova i događaja. Ako stremite tome da budete ne samo menadžer nego i lider, onda je to neizostavna karakteristika.

Je li po vašem mišljenju ženama u Hrvatskoj ravnopravno otvoren put do upravljačkih pozicija?

- Teško je jednoznačno odgovoriti na ovo pitanje. Statistički podaci i usporedbe s drugim zemljama članicama EU pokazuju da se Hrvatska sa samo 18 posto žena na upravljačkim položajima u kompanijama nalazi pri dnu ljestvice. Naravno da treba raditi na tome kako bi se taj broj povećao, jer žene na drugačiji način sagledavaju upravljačke probleme, a njihov je stil vodstva, sudeći prema istraživanjima, izuzetno participativan i demokratski. Međutim, uz omogućavanje istih uvjeta za žene i muškarce, treba raditi i na osnaživanju voljnog momenta kod žena kad je u pitanju razvoj karijera. Ne bih rekla da su žene koje žele profesionalno napredovati i natjecati se za obnašanje upravljačkih pozicija u Hrvatskoj u tome onemogućene zbog toga što su žene. Osobno se pri izboru svojih suradnika vodim vrijednostima koje u svojem poslu iskazuju te njihovim rezultatima, bez obzira na spol. Snažan sam pobornik takvog pristupa. Voljela bih da više žena odabire zanimanja iz STEM područja, koja osiguravaju zanimljive i kreativne poslove u industrijama sadašnjosti i budućnosti, kao što je ICT. Motiviranje za STEM područja trebalo bi početi već u osnovnoj školi.

Čitajte i: Anita Letica: ‘Ulažemo velik trud i entuzijazam gradeći bolju budućnost bez dima cigareta‘

Većina menadžera se žali da nemaju dovoljno vremena za sve što moraju obaviti: vrijedi li to i za i vas te kako podnosite tu stalnu utrku s vremenom?

- Mislim da su dobra priprema i organizacija ključ uspjeha. Ako želite biti usredotočeni i učinkoviti, važno je sve obveze planirati i odrediti prioritete. To je moj način “utrke s vremenom”. Konstanta svakog mog radnog dana je da počinje rano i završava kasno. Naravno, ima dana kad mi se čini da je vrijeme “iscurilo”, a ostalo je još toliko toga za napraviti, kao i dana kad više osjećam umor. No ne nedostaje ni stresnih situacija, ali mislim da se s njima dosta dobro nosim. Lagana rekreacija neizostavan je dio moje svakodnevne rutine i pokušavam je zadržati u svojem rasporedu. Osjećam blagotvoran učinak fizičkih aktivnosti kako za tijelo, tako i za um, a primjenjujem ih u skladu s mogućnostima. Nekim joga vježbama sam vjerna godinama jer djeluju istodobno opuštajuće i osnažujuće, no svejedno se posebno veselim brzoj šetnji kroz šumu, svom najdražem “kardio” programu.

Je li vam katkad problem uskladiti poslovne i privatne obveze?

- Na svojem karijernom putu nisam nailazila na nepremostive zapreke, fokus mi je bio raditi na sebi, pokazati da sam svojim znanjem, kompetencijama i liderskim osobinama sposobna obnašati odgovorne funkcije. Kao predsjednica Ericssona Nikola Tesla, radim na tome da kompanija koju vodim bude uspješna i dugoročno održiva, a zaposlenici zadovoljni i motivirani. U balansiranju poslovnih i privatnih obveza iznimno mi je važno razumijevanje obitelji i njihova podrška, koje sam uvijek imala i na čemu sam im neizmjerno zahvalna.

Čitajte i: Članica uprave Fine Vinka Ilak: ‘Naše tvrtke su u koronakrizi napravile iskorake i na svjetskoj sceni‘

Imate li recept kako ostati pribran i pozitivan u teškim situacijama: može li se to naučiti ili se čovjek s tim mora roditi?

- U izazovnim situacijama treba zadržati samopouzdanje, a ključno je osloboditi se straha i biti pozitivan. To uvijek ističem svojim suradnicima. Strah blokira i onemogućava pronalaženje najboljih rješenja i racionalno donošenje odluka. Neke stvari se mogu naučiti, a neke se do određene mjere mogu i uvježbati. Iskustvo donosi svoje, ali pojedine karakteristike ili su svojstvene osobi ili nisu.

Kako biste voljeli živjeti kad se jednom oslobodite odgovornosti vođenja velike kompanije?

- Po prirodi sam dinamična i ne trebam puno vremena za “punjenje baterija”. Volim biti zaokupljena korisnim aktivnostima jer me to ispunjava. Akumulirano znanje i rad s ljudima pružaju mi mogućnost da to iskustvo podijelim s drugima i da u tome uživam. Kad jednom ne budem na ovoj poziciji, sigurna sam da mi neće biti dosadno. Vrijeme ću provoditi u bavljenju stvarima koje me vesele. I naravno, puno ću više vremena imati za uživanje u okružju svoje obitelji.

Vaš savjet ženama na menadžerskim pozicijama?

- I za žene i za muškarce savjet je isti - volite svoj posao, učite i razvijajte se, budite hrabri i odgovorni, usudite se sanjati velike snove.

Linker
25. travanj 2024 20:55