I strastveni skejter

Hrvat koji je osvojio Emmy živi svoj san u Americi: ‘Šest mjeseci sam radio bez plaće, ali nije mi smetalo‘

Šibenčanin Ante Deković nije mogao ni sanjati da će od klinca zaluđenog skateboardom postati stručnjak za vizualne efekte i nakon petnaest godina rada u SAD-u dobiti prestižnu nagradu Emmy.

Treća je doista sreća. Uvjerio se u to i Šibenčanin Ante Deković (39), holivudski majstor za vizualne efekte koji je svoju treću nominaciju za televizijsku nagradu Emmy okrunio prestižnim kipićem.

- Bio sam šokiran kada su prozvali naše ime. Trebalo mi je nekoliko sekundi da shvatim da smo pobijedili - ponosno govori Ante za magazin Gloria. - Osjećaj je neopisiv. U Americi sam počeo raditi 2005. i moj prvi projekt, serijal ‘Triangle’, odmah je dobio nagradu Emmy. No, tada sam tek bio na početku i samo jedan od članova tima pa nisam službeno dobio kipić, već samo diplomu da sam surađivao na serijalu nagrađenom Emmyjem. Petnaest godina poslije napokon sam taj kipić donio kući.

Jaka konkurencija

Uspeti se na televizijski tron uspio je zahvaljujući radu na serijalu “Star Trek: Discovery”. Konkurencija je u kategoriji za najbolje vizualne efekte (VFX) u pojedinačnoj epizodi bila izrazito jaka, među ostalim morali su nadmašiti hit-serijal “Kruna” i Netflixov adut “The Umbrella Academy”, no glasači su ipak odlučili nagraditi znanje i trud njegova tima u kojem je Ante, uz glavnog VFX producenta Jasona Zimmermana, bio najodgovornija karika.

image
Dječački je san ostvario kada je dobio malu ulogu u ‘Zvjezdanim stazama’.
SCREENSHOT

- Odrastao sam gledajući ‘Zvjezdane staze’ i sama činjenica da sam četiri godine radio na seriji te pritom upoznao sve one ljude kojima sam se divio kao dijete, poput glavnoga glumca Patricka Stewarta, za mene je golem uspjeh. Dobiti Emmy samo je bonus - skromno govori majstor vizualnih efekata.

Čitajte i: Međunarodno priznanje: Presretna Zrinka Cvitešić ima još jedan veliki razlog za slavlje

Kao da ni sam još ne može povjerovati da je šibenski dječak, koji je prve umjetničke korake napravio snimajući filmiće sa svojom skejterskom ekipom, uspio trijumfirati u Americi.

- U ovakvim trenucima čovjek se uvijek prisjeti početaka. Kada sam 1996. u Šibeniku s ekipom počeo snimati prve skejterske kratke filmove, tko je uopće mogao sanjati da ću na kraju u rukama držati Emmy? Ali ta me sjećanja i drže prizemljenim. Uz sve poslovne uspjehe, i dalje mi je veliki gušt naći se s ekipom iz Šibenika i provozati se na skateu - govori novopečeni dobitnik Emmyja.

Dvije velike ljubavi

Uz odrastanje u Šibeniku, na njegov kreativni razvoj uvelike je utjecao i otac, poznati umjetnik Ivo Deković. Učeći na Državnoj akademiji u Düsseldorfu od svjetski poznatih umjetnika Klausa Rinkea i Nama Junea Paika, Deković stariji zainteresirao se za videoumjetnost, a toliko je bio dobar da je 1984. preuzeo katedru na Visokoj školi u Aachenu.

- Tata je jako ponosan na moj uspjeh. Majka Marijana kaže mi da svima u Hrvatskoj i Njemačkoj priča o mom uspjehu te i tjedan dana kasnije časti pićem - smije se Ante dok se prisjeća djetinjstva, u kojem je cijelo vrijeme bio okružen kamerama i videokasetama pa je u tinejdžerskim danima, kada se već cijela obitelj preselila u Düsseldorf, imao dvije goleme ljubavi - vožnju na skateboardu i snimanje filmova.

image
S prijateljom je u Düsseldorfu otvorio trgovinu za skateboarding.
PRIVATNI ALBUM

- Skejtanje obožavam. Doduše, znam da sam imao i puno sreće, jer sam dosad slomio samo lakat i nekoliko rebara. Drugi su znali višestruko lomiti noge i ruke. No, sada polagano sve dolazi na naplatu. Osjećam koliko sam opteretio leđa, koljena i zglobove. I dalje skejtam, ali sada se svaki put dobro zagrijem prije nego što krenem voziti - govori Šibenčanin dok ponosno dodaje da je nedavno ostvario svoj tinejdžerski san i s prijateljem u Düsseldorfu otvorio trgovinu opremom za skejtanje.

Praksa 'preko bare'

Koliko god mu je skejtanje bila strast, svoj budući profesionalni život već je nakon srednje škole vidio u audiovizualnoj industriji. Zaposlio se u tvrtki za audio i video produkciju, gdje je počeo otkrivati tajne vizualnih efekata. Kada se 2004. pojavila prilika da ode na praksu u SAD, objeručke ju je prihvatio.

- Šest mjeseci sam radio bez plaće, pokrivali su mi samo troškove za hranu, smještaj i prijevoz, ali to mi nije smetalo jer sam doista volio ono što sam radio. I samo sam gledao kako da uspijem produljiti boravak u Americi - prisjetio se Deković svojih američkih početaka.

U sljedećih petnaest godina polako se probijao, puneći filmografiju radom na filmovima poput “Crveni repovi” i “Igre gladi” te serijalima “Da Vincijevi demoni”, “Sanjiva dolina” i “Pravi detektiv”.

Dok je na počecima karijere znao 13 do 14 sati dnevno provoditi za kompjutorom kako bi svaki detalj bio ispeglan, danas je na projektima najčešće jedna od glavnih osoba za vizualne efekte te se na snimanju dogovara s redateljima, producentima i glumcima o tome kako bi sve trebalo izgledati, a zatim se brine da svi ostali naprave posao kako je zamišljen.

image
Šibenski majstor vizualnih efekata Emmy je osvojio sa
suprugom Aleksandrom Kochoskom, VFX producenticom.
PRIVATNI ALBUM

U tome mu pomaže i supruga, Makedonka Aleksandra Kochoska, koja je na seriji “Zvjezdane staze: Discovery” bila VFX producent. Pojednostavljeno rečeno, za sve što je Ante zamislio prvo je trebao otići supruzi i pitati je ima li novca da se to ostvari.

Čitajte i: Redateljski trijumf zagrebačkog glumca: Damir Markovina u dva dana dobio dvije velike nagrade

- Super smo tim, odlično surađujemo. I bolje je da se ona brine o financijama, jer tako meni ostaje više vremena za kreativnost - govori Ante Deković. Par se upoznao na jednom tulumu u Los Angelesu, gdje je Aleksandra došla posjetiti prijateljicu, a prije dvije godine dobili su sina Luku.

image
Kao VFX supervizor zadužen je za svakodnevnu komunikaciju s redateljima i producentima.
FOTOGRAFIJE: PRIVATNI ALBUM

Razmišlja o povratku u Europu

Iako im je lijepo u Los Angelesu, gdje žive u kvartu Marina del Rey pokraj čuvene plaže Venice, zbog sina sve češće razmišljaju o povratku u Europu kako bi djedovi i bake redovito mogli viđati unuka.

Prije povratka Antu ipak očekuje novi veliki posao. Nakon tri odrađene sezone napustio je ekipu “Star Treka” i preuzeo ulogu glavnog VFX supervizora na drugoj sezoni Netflixova hita “Shadow and Bone”. No, kada ga pitate što doista smatra svojim najvećim uspjehom, skromno će reći - to što je ostao isti.

- Još uvijek sam onaj mali šibenski skejter. I dalje govorim dalmatinskim naglaskom. Kada dođem kući, družim se s istom ekipom, zajedno skejtamo i šalimo se. Ponosan sam na svoje korijene i to ne želim promijeniti - jasno je odgovorio novopečeni dobitnik Emmyja.

Linker
20. travanj 2024 04:39