POKRENULA SVOJ BREND

Inspirativna biznis priča Dubravke Mandić: Novi početak u pedesetim godinama

Osječanka je godinama u Parizu radila kao menadžerica u jednoj automobilskoj tvrtki gdje je preko noći dala otkaz i pokrenula vlastiti posao proizvodnje kozmetike za žensko intimno zdravlje.

Nakon više od 15 godina karijere na menadžerskim poslovima u međunarodnim korporacijama, Osječanka Dubravka Mandić (51) vratila se u rodni grad i započela nešto sasvim drugačije - proizvodnju prvog domaćeg prirodnog gela za vraćanje tonusa i elasticiteta vaginalnih stijenki, što je problem o kojem se malo priča, ali muči mnoge žene. Njezin VaGel osmišljen je kao diskretni pomoćnik ženama nakon porođaja, u perimenopauzi i menopauzi, ali i onima kojima je zbog opuštenih mišića i suhoće rodnice s vremenom smanjena želja za seksom. No, put od top menadžerice u Parizu, gdje je vodila tržište Peugeota za Češku, Slovačku i Poljsku, do osnivanja kozmetičke tvrtke DermaWise u Osijeku bio je dugačak i potaknut neobičnim otkrićima.

- Nedavno smo proslavili prvi rođendan tvrtke, a mene najviše veseli to što znam da naš proizvod na bazi hamamelisa i manjakanija, biljke iz roda hrasta, zaista pomaže ženama. Testirala sam ga osobno, a isprobalo ga je i mojih 15 prijateljica. Kažu da je prava blagodat, a rezultati testiranja grupe žena pod nadzorom ginekologa to potvrđuju: nakon 28 dana korištenja naš gel u 100 posto slučajeva povećava prirodnu vlažnost, a u 80 posto elastičnost vaginalnih stijenki. Koliko ženski mišići mogu biti snažni, uvjerila sam se prije 11 godina tijekom putovanja na Tajland. Tamo sam prisustvovala tzv. ping-pong showu, u kojem su žene 'ispaljivale' ping-pong loptice iz rodnice. Šokiralo me i nikada to nisam zaboravila. No tada sam još bila dio korporativnog svijeta i to sam saznanje pospremila negdje duboko u mozgu - priča Dubravka Mandić.

Naime, nakon završenog studija ekonomije počela je raditi u veleprodaji, prvo kao trgovačka putnica, a potom direktorica prodaje za osječku regiju. Kad je napunila 30, preselila se u Zagreb, gdje uskoro postaje voditeljica ključnih kupaca za Nestle, a 2005. prelazi u Peugeot Hrvatska na poziciju direktorice prodaje i logistike.

- Kad su mi nakon pet godina predložili da se preselim u Pariz na još bolje plaćeno mjesto, činilo mi se to kao ispunjenje svih snova. Oduvijek sam obožavala taj grad i osjećala da tamo prirodno pripadam. Veselila sam se što će moj sin Juraj, kojem je tada bilo 15 godina, krenuti u internacionalnu srednju školu, a ja usavršiti francuski jezik i upoznati novu kulturu. Na početku se sve činilo divno - sjeća se Dubravka.

image

Dubravka sa sinom Jurjem, studentom osječkog fakulteta elektrotehnike i računarstva informacijskih tehnologija.

MARKO MRKONJIC/CROPIX

U Gradu svjetlosti ostvarila je impresivnu karijeru, ali to je uzelo svoj danak. Od ranog jutra do kasne večeri bila je na poslu, a barem dva dana tjedno na putu u neku od zemalja za čija je tržišta bila zadužena. Kako joj se život uglavnom svodio na posao, u svim tim divotama koje je Pariz nudio nije stigla nimalo uživati.

- Shvatila sam da me taj način života melje, da nemam slobodnog vremena ni za odmor, a kamoli za hobije i izlaske. Mjesecima je to nezadovoljstvo raslo u meni. Svako jutro bih si ponovila: "Ne mogu više ovako". Sve dok jednog jutra nakon pet godina u centrali Peugeota nisam ustala i rekla: "Ja neću više ovako" i dala otkaz. Svi su bili u čudu, a meni je napokon laknulo. U Parizu sam ostala još godinu i pol, ali isključivo kako bih uživala u tom predivnom gradu. Napokon sam otišla u Louvre - jer si prije nisam mogla priuštiti cijeli dan za obilazak muzeja - priča Dubravka.

U to vrijeme počela se ponovno zanimati za fitoterapiju i alternativnu medicinu, što joj je bio hobi od rane mladosti. Naime, njezina majka Slava oduvijek je kod kuće radila kantarionovo ulje i macerat mrkve za sunčanje, a Dubravka je uživala u pravljenju raznih mješavina ulja za lice. Prirodni preparati zanimali su je i zbog zdravstvenih razloga, jer joj je s 13 godina dijagnosticiran Hashimotov sindrom, kronična autoimuna bolest koja dovodi do disfunkcije štitnjače. Operirala ju je s 40, a poslije ju je zanimalo kako pomoći tijelu da apsorbira hormonske tablete koje je morala svakodnevno uzimati.

- U to vrijeme puno sam učila o biljkama, pohađala brojne seminare, online tečajeve i webinare na temu fitoterapije i prirodne kozmetike. Stalno sam istraživala tu temu na internetu i tako slučajno naišla na članak o manjakani, biljci koju žene u Aziji koriste pri oporavku od porođaja. Odmah sam se sjetila ping-pong showa, a onda mi je sinula ideja o gelu za vlaženje i vraćanje elasticiteta rodnice - kaže Dubravka.

image

Razgovor sa Dubravkom Mandić vlasnicom kozmetičke tvrtke DermaWise.

MARKO MRKONJIC/CROPIX CROPIX

A kad se 2019., po povratku u Osijek, udružila s procesnom inženjerkom s velikim iskustvom u proizvodnji kozmetike, VaGel je od ideje postao stvarnost. Danas im proizvodnja raste i već imaju ugovore za prodaju u 20 ljekarni diljem Hrvatske. Također proizvode gelove protiv hiperpigmentacijskih mrlja, a uskoro planiraju na tržište plasirati i lubrikante te pjenicu za intimno pranje. Novi početak u pedesetoj pokazao se kao pun pogodak.

Linker
18. travanj 2024 23:27