Razotkrivanje

Ivan Čačić otkriva kakav je na kiši: ‘Zabavno mi je gledati vragolaste poglede oko sebe - Gle, gle meteorologa kako kisne‘

Legendarni prognostičar vratio se na male ekrane, u razgovoru za magazin Gloria otkrio je kako meteorologiji podučava svoje bližnje, pa čak i unuke.

Legendarni meteorolog Ivan Čačić, koji se sa 69 godina iz mirovine vratio na male ekrane, otkriva koga je nasanjkao s pogrešnom prognozom, zašto često pokisne te kako je osvojio suprugu Lidiju

Kako se osjećate pred kamerama nakon sedam godina pauze?

- Trebalo mi je par dana pripreme, a zatim jednako kao i prije. Vrijeme prilagodbe je zaista bilo vrlo kratko, što posebno mogu zahvaliti sjajnoj podršci divnih ljudi na Novoj TV.

Koliko vam gledatelji vjeruju kao meteorologu?

- Vjerujem da vjeruju! Gledatelji najviše vjeruju onima koji o vremenu i najviše znaju, a to su meteorolozi. Naravno, važno je znati napraviti i predstaviti malu meteorološku priču.

Kada ste najviše pogriješili u prognozi vremena i zašto?

- Bilo je to u vrijeme kad sam služio vojni rok krajem 70-ih. Neki potpukovnik me svake subote gnjavio da mu pripremim prognozu. Kad sam saznao da mi to nije ni dužnost ni odgovornost, nasanjkao sam ga s pogrešnom prognozom. Poslije toga nije bilo zahtjeva, a ni posljedica.

image
Meteorolog Ivan Čačić iz mirovine vratio se na male ekrane
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Tko vam je od ukućana - kad najavite dobro vrijeme, a dočeka nas kiša - najveći kritičar?

- Za malo mira u kući, valjalo je ulagati i malo truda u edukaciju najbližih, uključujući i moje unuke. No, bilo je i situacija kad me supruga pitala: “Kaj jutros ne sja sunce?” Tada sam je zamolio da spusti rolete.

Koliko ste puta pokisli, uvjereni da će biti samo poluoblačno, ali bez pljuskova?

- Puno puta - jer ne volim nositi kišobran pa sam svjesno ili nesvjesno prihvatio rizik druženja s kapljicama. Zabavno mi je gledati vragolaste poglede oko sebe koji otkrivaju “gle, gle meteorologa kako kisne”.

Čitajte i: Ivica Prtenjača: ‘Na djetinjstvo me podsjeća miris janjca s ražnja. Otac i ja okretali smo ih u dvorištu na akumulator‘

U čemu vam - u svakodnevnom životu - popularnost s malih ekrana pomaže, a u čemu odmaže?

- Jednom sam se vozio preko Gornjeg grada uz Zvjezdarnicu u smjeru prema DHMZ-u gdje mogu voziti samo taksiji. Zaustavi me policajac i pokušavam se izvući: “Znate, ja sam tu vaš susjed iz DHMZ-a. Tamo upravo idem”. Policajac je razvalio širok osmjeh. “A vi ste onaj s vremenske prognoze. Bravo! Onda mene smatrajte kao elementarnu nepogodu.” I odrapi mi kaznu.

Koje osobine, prema vašem iskustvu, žene najviše cijene kod muškaraca?

- Šarm i odgovarajuća doza dobrog humora može biti dobar početak, ali i nastavak. Znate onu priču: mora biti zgodan, pametan, nježan, mlad, bogat... ali to je već kolekcija od više muškaraca.

Kako ste osvojili suprugu Lidiju?

- Na prepad. Nisam joj dao misliti. Dalje je išlo glatko...

A ona vas?

- Osjetio sam da je to ona prava. I nisam se prevario. Ja sam, očito, već tada bio prognostičar.

Čime ste je zadržali?

- Sa svime što sam mogao, znao i umio... A rezultati se vide. Zajedno smo već od njezine 18. i moje 20. Tako navodim zbog mira u kući jer mi je zabranila da navedem koliko je to godina.

Koji kućanski posao volite najviše, a koji najmanje?

- Najviše volim generalno spremanje, a najmanje bacanje smeća.

image
Prognostičar kaže ne voli kišobran pa je svjesno i mnogo puta pokisnuo
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Što ste najekscentričnije napravili u životu?

- Kao klinac ozbiljno sam uplašio starijeg susjeda sa živom bjelouškom koju sam izvukao ispod majice. Sa 17 sam išao autostopom po Europi i u Londonu spavao u St. James parku jer te noći nije bilo mjesta u jeftinim hotelima za mlade. Bile je to predivna ‘69.

Čitajte i: Zagrebačka glumica progovorila o poremećaju prehrane: ‘Naš mrak je uvijek s nama, cilj je da se s njim sprijateljimo‘

Kakvi ste kad se razljutite?

-Vrlo, vrlo tih.

Kojeg biste se poroka najradije riješili?

- Pa i ne bih.

U kojim prilikama lažete?

- U škakljivim situacijama ili prešutim ili nešto kažem na prihvatljiv način, a da ne ispadne laž.

Na što trošite najviše novca?

- Na kćer Anu i svoje unuke Jakova i Lovru.

Što smatrate svojim najvećim životnim uspjehom?

- Kad pogledam iza sebe, nemam za čime žaliti, nemam se čega bojati i dalje se radujem životu, imam divnu obitelj, divne prijatelje i poslovne partnere. Znam kako se nositi s problemima.

image
Meteorolog je ponosan na svoju obitelj i karijeru
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Što vas može rasplakati?

- Puno me lakše nešto može ganuti. Suze mi idu jedino od smijeha.

Što nikada ne biste oprostili?

- Kad netko svjesno podređenom i slabijem, osobito djeci, nanosi duševnu i tjelesnu patnju i bol.

Aktualno pitanje: Klimatske promjene uzrok su vremenskih (ne)prilika na koje nismo navikli. Što nas očekuje ove jeseni i zime?

- Sezonska prognoza za zimu još je u izradi pa mogu nešto reći o jeseni do kraja studenog. Izgledno je da u svakom od tri jesenska mjeseca, prije svega u rujnu i studenom, bude toplije nego što je uobičajeno. Listopad će vjerojatno imati temperature blizu normale, no bit će kišovitiji - osobito u zapadnim krajevima Hrvatske.

Čitajte i: Dana Budisavljević otkrila nam svoje najveće mane, ali i kakva je kad se zaljubi

Linker
16. travanj 2024 17:28