ZANIMLJIVO

Kraj jedne ere: Prvi put u povijesti Disneya žena na čelu te kompanije - tko je Susan Arnold

Tvrtka je osnovana 1923. godine, a do danas, na mjestu izvršnog direktora i predsjednika Uprave bili su isključivo muškarci. Dolazak poslovne žene Susan Arnold stoga je povijesni događaj za tu multinacionalnu kompaniju.

Kompanija Walt Disney odabrala je ženu za predsjednicu Uprave prvi put u 98-godišnjoj povijesti ovog giganta zabavne industrije. Susan Arnold, koja je članica Uprave Disneya već 14 godina, naslijedit će Boba Igera krajem ove godine. Prije je bila izvršna direktorica u globalnoj investicijskoj tvrtki Carlyle.

Iger, koji je 2020. godine nakon 15 godina provedenih na toj poziciji odstupio s mjesta Disneyjevog izvršnog direktora, napustit će tvrtku do kraja ovog mjeseca.

image

Susan Arnold

HEIDI GUTMAN DISNEY/ABC TELEVISION GROUP

"Dok ulazim u ovu novu ulogu predsjednika uprave, radujem se nastavku služenja dugoročnim interesima Disneyjevih dioničara i bliskoj suradnji s izvršnim direktorom Bobom Chapekom. Ona će se nadograđivati na stoljetnu ostavštinu tvrtke kreativne izvrsnosti i inovacije", rekla je gospođa Arnold u izjavi medijima.

Osim bogate karijere u produkcijskoj kući, radila je na visokim pozicijama u nekim od najvećih američkih tvrtki. Posljednjih osam godina Arnold je bila izvršna direktorica u Carlyle Grupi, a prethodno je radila u divu robe široke potrošnje Procter and Gamble i lancu brze hrane McDonald's-u.

image

Bob Iger

IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

"Susan je nevjerojatno cijenjena izvršna direktorica čije su bogato iskustvo, nepokolebljivi integritet i stručna prosudba od neprocjenjive vrijednosti za tvrtku otkako se prvi put pridružila upravi 2007.", rekao je njezin prethodnik Iger, čiji odlazak u Disneyu vide kao kraj jedne ere jer je bio ključan čovjek u tvrtki od 1996. godine. U vrijeme dok je bio izvršni direktor napravio je niz velikih akvizicija, uključujući preuzimanje Pixara, Marvela, Lucasfilma i 21st Century Foxa. Prije pet godina tvrtka je otvorila svoj prvi tematski park i ljetovalište u kontinentalnoj Kini.

image

Walt Disney kompanija osnovana je 1923. godine

JOHN ANGELILLO/UPI/PROFIMEDIA

Imenovanje Susan Arnold dolazi u trenutku kada se velike tvrtke udaljavaju od upravljačkih struktura u kojima uloge glavnog izvršnog direktora i predsjednika Uprave obnaša ista osoba. Razlog je pritisak stručnjaka za korporativno upravljanje, investitora i, u nekim slučajevima, regulatora koji imaju namjeru da se i u drugim kompanija te dvije ključne pozicije razdvoje u smislu da je obnašaju dvije osobe.

Čitajte i: Iako im se zaprijetila da više nikada neće surađivati, čini se da su Scarlett Johansson i Disney zakopali ratnu sjekiru

Nekoliko drugih Disneyevih rukovoditelja najavilo je planove da odu do kraja ove godine, uključujući šefa studija Alana Horna, predsjednika i glavnog kreativnog direktora Disney Branded Television Garyja Marsha i glavnog savjetnika tvrtke Alana Bravermana.

Linker
15. travanj 2024 16:13