IMAGE PRESS AGENCY/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
Maestralne preobrazbe

Kronologija karijere kralja transformacije: Jared Leto živi svoje uloge kao rijetko koja holivudska faca

U rijetkom istupu u javnost, slavni glumac i roker koji je u dva navrata boravio u Hrvatskoj, otkrio je što ga pokreće tijekom fizičkog i mentalnog ‘stapanja‘ s likovima koje glumi, čime se uostalom i proslavio.

U rijetkom istupu u javnost, slavni glumac i roker koji je u dva navrata boravio u Hrvatskoj, otkrio je što ga pokreće tijekom fizičkog i mentalnog ‘stapanja‘ s likovima koje glumi, čime se uostalom i proslavio.

- Ja sam Jared Leto, a ovo je kronologija moje karijere - kaže holivudski glumac u rijetkom i otvorenom razgovoru za "Timeline", video rubriku magazina Variety. Pričao je o svom pristupu glumi te o filmovima koji su mu pomogli formirati se kao umjetnik. Jer je to ono što ga zanima: želi biti prepoznat kao umjetnik na velikom platnu.

Leto je, naime, poznat po zahtjevnim tjelesnim transformacijama, poput svog najvećeg glumačkog konkurenta Christiana Balea. Zanimljiv je detalj da su obojica glumci metode i dobitnici nagrade Američke filmske akademije za sporedne uloge: Leto za ulogu transrodne žene u kultnom filmu "Dobri dileri iz Dallasa" 2013., dok je Bale svog Oscara zaradio 2010. tumačeći trenera u filmu "Boksač". Ipak, Leto je otišao korak, dva dalje od Balea.

image

Svoj veliki talent pokazao je u ulozi transrodne žene u kultnom filmu "Dobri dileri iz Dallasa" 2013.

MOVIESTORE COLLECTION/FACE TO FACE/PROFIMEDIA

Čitajte i: Pogledali smo ‘House of Gucci‘: Film je podigla Lady Gaga, Jared Leto neprepoznatljiv, a Driver neodoljiv

U video razgovoru za "Timeline" povodom filma "House of Gucci", u kojem tumači ulogu Paola Guccija, priznaje da i u emotivnom smislu "zaranja vrlo duboko" u svoje likove.

Daje im se do kraja, nerijetko ostaje u njima i kada se kamera na setu ugasi, dok je Bale po tom pitanju racionalniji. Druga zanimljivost je to da su snimili kultnu scenu u filmu "Američki psiho" prije 20 godina u kojoj lik serijskog ubojice Christiana Balea vrlo okrutno ubija bogatog financijaša jer ga beskrajno iritira, a tumači ga Jared Leto.


Od slikarstva do glume

Priča o tome kako je Leto, nesuđeni slikar čiji su zaštitni znak izražajne, plave oči, uspio na filmu, počinje početkom 90-ih, kad je odustao od studija slikarstva na Philadelphia University of the Arts i prebacio se na fakultet New York City School of Visual Art gdje je neko vrijeme pohađao satove glume.

- Studirao sam kako bih, prije svega, postao umjetnik. Potom je moj prvotni plan bio napustiti umjetničku školu i postati glumac. A onda će, mislio sam, biti lakše dobiti posao redatelja. Ispalo je drugačije, ali ipak je ispalo dobro - otkriva Jared Leto koji će 26. prosinca proslaviti okrugli, 50. rođendan.

Do sada je snimio više od dvadeset filmova u kojima je rijetko prihvaćao glavnu ulogu: s obzirom na svoje beskompromisno poniranje u likove, jasno da to ne može činiti iz filma u film. Razlog je dijelom i taj što je paralelno s glumačkom izgradio i respektabilnu rokersku karijeru. Ukratko, želi imati dovoljno vremena za nastupe s bendom 30 Seconds to Mars koji je 1998. osnovao s godinu dana starijim bratom Shannonom Letom. Do 2018. glavni gitarist benda bio je sarajevski glazbenik Tomo Miličević.

image

Jared Leto je i frontmen benda 30 Seconds to Mars koji smo imali prilike slušati i gledati na koncertima i u Hrvatskoj.

ALESSANDRO BOSIO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Čitajte i: Lady Gaga iskreno o filmu House of Gucci: ‘Bio mi je užitak raditi s Adamom, ali Salma Hayek je nevjerojatna‘

Danas je Jared Leto glavni pjevač, gitarist, basist, po potrebi i klavijaturist te glavni tekstopisac.

Dosad su snimili pet studijskih albuma i prodali više od 15 milijuna nosača zvuka, a 2011. uvršteni su u Guinnessovu knjigu rekorda zbog izvandrednog broja koncerata na jednoj turneji: bilo ih je 300.

Iste godine nastupili su i u Zagrebu, a osam godina kasnije glumac je svoj ekskluzivni "Camp Mars Festival" s intimnim svirkama benda i druženje s fanovima spremnim izdvojiti i do 42.000 kuna za ulaznicu, iz Malibua u Kaliforniji preselio na otočić Obonjan pored Šibenika. Ekskluzivan vikend sa sretnicima koji su uspjeli nabaviti ulaznice prozvao je "Mars Island".

image

S Claire Danes u ©ABC seriji "I to mi je neki život".

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Čitajte i: Nitko kao Jared Leto! Neprepoznatljiv je u filmskoj sagi o Guccijevima, no to je tek mali dio onoga što može

Život na ulici

Dosad se smatralo da mu je glumačka karijera započela televizijskom serijom za tinejdžere "I to mi je neki život" s Claire Danes u kojoj je glumio najzgodnijeg frajera u školi i tajnu simpatiju glavne junakinje, međutim, holivudski glumac tvrdi da se afirmirao svojim drugim filmom u karijeri, biografskom dramom "Prefontaine". Tumači naslovnu ulogu Stevea Prefontaine, američkog trkača i rekordera na discipline od 2000 do 10.000 metara: osim što mu fizički jako nalikuje, bio je to prvi put kada se glumački poistovjetio sa svojim likom. Neumorno je trenirao kao da je trkač i ušao u svaku poru osobnog života atletičara koji je tragično završio život u 24. godini, u prometnoj nesreći.

- Bilo je zahtjevno fizički i emocionalno. Trkači mi i danas prilaze i strastveno pričaju o tom filmu - kaže.

image

Glumac u filmu "Requiem for a Dream" s Jennifer Connelly.

THE HOLLYWOOD ARCHIVE/HOLLYWOOD ARCHIVE/PROFIMEDIA

Sljedeći projekt koji izdvaja psihološki je triler “Requiem for a dream” iz 2000. godine redatelja Darrena Aronofskyja. Radi se o adaptaciji istoimenog romana američkog pisca Huberta Selbyja ml. iz 1978. godine, a Aronofsky je napisao i scenarij. Taj put Leto se prihvatio uloge narkomana koji sustavno potkrada i iskorištava svoju staru majku.

- To je priča o ovisnosti. Živio sam na ulici u East Villageu i provodio puno vremena s ljudima koji su živjeli u sličnim okolnostima. Prihvatili su me i otvorili su mi se. Njihova osobna iskustva bila su mi dragocjena. Zahvalan sam im na tome - kaže.

Još jedno glumačko ostvarenje koje je izabrao u video rubrici Varietyja nije potrebno posebno predstavljati. Dovoljno je reći da je za tu ulogu dobio Oscara. Kako bi što vjernije predstavio Rayon u biografskoj drami o Teksašaninu Ronu Woodroofu (glumi ga Matthew McConaughey), Leto je smršavio čak 18 kilograma.

image

Za ulogu u filmu "Dallas Buyers Club" Jared Leto osvojio je nagradu Oscar.

MANDATORY CREDIT - A.M.P.A.S/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Majstorski je savladao ženstven hod u visokim potpeticama, svakodnevno je brijao noge i ruke, izvještio se u nošenju ženske odjeće i izvan seta.

Pritom je dočarao dirljivu ranjivost odbačenih, dvostruko diskriminiranih iz skupine HIV pozitivnih te transrodnih osoba i naglasio da se okolina prema njima nepravedno odnosi kao da su "gubavi". To mu je, čini se, važnije od "zlatnog kipića" koji je dobio za taj film. Naime, početkom ove godine u emisiji "The Late Late Show with James Corden" otkrio je da je kipić Oscara zametnuo.

- Nema ga otprilike tri godine. Svi su ga tražili, ali nekako je magično nestao. Nismo ga vidjeli već neko vrijeme i nadam se da je u dobrim rukama gdje god da jest - objasnio je slavom neopterećeni glumac Jamesu Cordenu, piše USA Today.

- To je ipak Oscar... - izustio je zaprepašteni voditelj, no Leto je nonšalantno slegnuo ramenima i upitno ga pogledao očekujući novo pitanje.

image

Jared Leto kao Mark David Chapman u filmu iz 2007.

COURTESY EVERETT COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

Zbunjena legenda

Malo je poznato da je slavni glumac zbog filma "Poglavlje 27" iz 2007., u kojem se udebljao 30 kilograma jer je htio izgledati kao kopija ubojice Johna Lennona, debeljuškastog Marka Chapmana kojeg je tumačio u tom projektu, dobio giht. Zato je još jedna tjelesna transformacija zbog sporedne uloge u filmu "Dobri dileri iz Dallasa" 2013. bila najzahtjevnija za njegov organizam u karijeri. No, Leto ne žali zbog pretrpljene muke.

- Kad sam dobio taj scenarij nije mi se snimao još jedan film. Iskreno rečeno, bio sam u neslužbenoj glumačkoj mirovini. No, pročitao sam scenarij, a ostalo je povijest. Zapravo ne tražim uloge u kojima se moram transformirati. Stvari se jednostavno tako dogode. Način na koji se to događa je neka vrsta intuicije - kaže.

image

Igrajući Paula Guccija Leto je naprosto briljirao, slažu se mnogi.

ERIC CHARBONNEAU/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Dakako, šećer dolazi na kraju stoga je pripovijest o tome kako se priključio zvjezdanom castu na setu filma "House of Gucci", posebno zanimljiva.

Naime, glumca nije trebalo nagovarati da prihvati ponudu. S neprilagođenim članom dinastije Paolom Guccije smjesta se povezao.

image

Jared Leto kao Paolo Gucci u filmu redatelja Ridleyja Scotta, temeljena na knjizi "The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed" autorice Sare Gay Forden iz 2001.

FABIO LOVINO/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Obitelj Gucci bijesna nakon izlaska filma o njihovoj modnoj dinastiji: ‘Ovo je vrlo bolno i uvreda za naslijeđe‘

- On je umjetnik, to nam je zajedničko. Zapravo, Paolo je frustrirani umjetnik što sam i ja osjetio u svom životu. Bio je nevidvljiv za svoje najbliže, a sve što je htio u životu bilo je podijeliti svoju kreativnu viziju sa svijetom. Međutim, nikada nije dobio priliku. On je neshvaćeni tip - kaže.

Isprva je mislio obrijati glavu jer je Paolo Gucci bio proćelav. No na kraju je koristio posebnu kapu i masku za lice. U tom filmu najstarijeg sina osnivača dinastije Gucci, Alda Guccija, tumači Al Pacino. Kako je Leto nedavno otkrio u "The Tonight Showu" kod Jimmyja Fallona, na setu se htio našaliti s 81-godišnjom glumačkom legendom i pritom vidjeti koliko je uspješna njegova transformacija u Paola.

- Došao sam do Pacina u svom liku a da me prije toga nije vidio u kostimu i rekao mu na talijanskom: "Tata!" Pogledao me beizražajno i bez riječi se odmaknuo. Opet sam mu rekao: "Ja sam, Paolo", a on je opet ustuknuo - ispričao je u showu Leto.

Imao je dojam kako se Al Pacino u sebi pita tko je ovaj čudak? Nedugo poslije, netko je Pacinu objasnio tko se krije ispod maske.

Tada se okrenuo prema konstimiranom Letu, piše NBC, i razdragano mu rekao: "O, sine moj!" Šala kojom je pristupio glumačkom velikanu pokazuje koliko je neopterećen odnosima u branši i slavom, tuđom i vlastitom. Uostalom, izgubio je svog Oscara i time se ne opterećuje. Možda se baš u tom detalju krije tajna uspjeha nonšalantnog glumca koji želi biti umjetnik i roker, a celebrity postaje samo kad mora.

Linker
26. travanj 2024 00:27