seksualno zlostavljanje

Me Too pokret u Hrvatskoj otkriva mračne tajne niza institucija: ‘Ima puno konkretnih dokaza‘

Situacija u regiji se ne smiruje, regionalni Me Too pokret razotkrio je s čim se niz žena nosi na svom akademskom i poslovnom putu.

Glumica Milena Radulović napravila je prvi korak - uglednog beogradskog profesora glume i redatelja Miroslava Aleksića optužila je za silovanje. U međuvremenu je istupilo još nekoliko mladih žena koje su ga optužile za isto, a protiv Aleksića je podignuta optužnica. Milena Radolović u Beogradu je uz svog odvjetnika tužiteljstvu davala iskaz dug čak šest sati.

Nakon što je mlada djevojka skupila hrabrosti da javno istupi i podijeli najteže iskustvo svog života, postala je lice regionalnog Me Too pokreta. Ubrzo su se počele nizati traumatične priče iz svih zemalja regije, a u kojima žene anonimno dijele svoja iskustva zaštićene pod okriljem Facebook stranice "Nisam tražila". Stranicu su pokrenule Asja Krsmanović, Ana Tikvić, Nadine Mičić i Mateo Mavrak - četvero kolega i bivših studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Čitajte i: Nakon istupa Milene Radulović! Kako je nekad ugledni pedagog stvorio ‘sektu‘ i zavjet šutnje na zlostavljanje

Djevojke su se digle na noge - i nemaju se namjeru zaustaviti. Ne boje se zlostavljača, prijetnji i cyber-napada kroz koje prolaze.

"Otvorile smo Facebook stranicu 'Nisam tražila' kako bi sve bilo javno i transparentno, kako bismo pružili osobama koje su proživjele nasilje siguran prostor da anonimno daju svoje iskaze. Nismo očekivale da će u samo tri dana naš inbox biti pretrpan tisućama potresnih ispovijesti, a da će stranicu pratiti čak 36.000 ljudi. Ubrzo nakon toga, stranica je bila prijavljena i time je onemogućeno slanje poruka. Bilo je i pokušaja provaljivanja u naše privatne Facebook profile, ali i to smo riješile uspješno. Upravo to je bio razlog da umjesto stranice otvorimo Facebook grupu kako bismo lakše upravljale objavama, a pritom i dalje zadržale potpunu anonimnost osoba koje nam se javljaju. Paralelno smo otvorile i web stranicu koja je još u izradi i služit će kao svojevrsni arhiv svih tih ispovijesti i korisnih savjeta kako postupati u slučaju kad je osoba doživjela nasilje", rekle su djevojke u razgovoru za Jutarnji list.

Čitajte i: Marijana Mikulić o zlostavljanjima na setu: ‘I ja sam bila na meti zlostavljača‘

Uskoro će početi suradnju s različitim organizacijama, sve kako bi borba dobila institucionalni okvir. Kolika je potreba za time, govori i sljedeća činjenica - djevojke su dosad dobile prijave za događanja na sljedećim institucijama: Medicinski fakulteti u Zagrebu i Sarajevu, Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu i Tuzli, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Fakultet dramskih umjetnosti Beograd, Filozofski fakulteti u Zagrebu, Sarajevu, Rijeci, Banjaluci, Tuzli i Splitu, Pravni fakulteti u Zagrebu i Sarajevu, Narodno prozorište Tuzla, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, kao i brojne osnovne i srednje škole diljem regije.

image
Dekanica Franka Perković Gamulin osigurala je na Akademiji dramske umjetnosti siguran način za prijavljivanje seksualnog nasilja.
DARKO TOMAS/CROPIX

Djevojke su istaknule da je Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu primjer odgovornog pristupa problemu seksualnog zlostavljanja unutar institucija.

Dekanica Franka Perković Gamulin otvorila je vrlo brzo nekoliko sigurnih kanala za prijave seksualnog zlostavljanja. "Upravo ovaj pristup daje nam nadu da se najcrniji scenarij neće dogoditi, a to bi bilo zataškavanje cijelog slučaja i da počinitelji i počiniteljice ostanu nesankcionirani. Također se nadamo da osobe koje su proživjele nasilje neće biti izložene prijetnjama i stigmatizaciji", kažu djevojke.

U Hrvatskoj se, inače, novi i zastrašujući slučajevi nižu iz dana u dan. Na zagrebačkim fakultetima sve je više prijava studentica koje iznose optužbe protiv svojih profesora, a na Veterinarskom fakultetu djevojke su pronašle pomoć u vidu profesora Tomislava Gomerčića, koji je pomogao nekadašnjim studenticama da prijave njegovog kolegu. "Ima puno konkretnih dokaza, od diranja, pa čak i skidanja grudnjaka i takvih stvari", istaknuo je Gomerčić tijekom gostovanja u emisiji Hrvatskoj radija "U mreži prvog".

Čitajte i: Ines Bojanić prijavila bivšu profesoricu nakon svjedočanstva kolegice: ‘Dodirivala me preko gaćica‘

Osim niza fakulteta, među najnovijima je izašla i priča Nacionala, koji navodi kako se više novinarki HRT-a žalilo na seksualno uznemiravanje jednog od ravnatelja.

Iako su s HRT-a demantirali postojanje seksualnog uznemiravanja unutar njihovih redova, o temi seksualnog uznemiravanja na HRT-u nedavno je pisala Mirna Zidarić, a glasine je čula i Sanja Mikleušević. "S obzirom na osjetljivost teme mogu tek potvrditi da sam kao predsjednica Ogranka strukovne udruge na HRT-u imala saznanja o njegovu ponašanju. Ono o čemu se pričalo na hodnicima, koliko mi je poznato, konkretizirano je prijavom vrhu HRT-a. O tome da onima koji svjedoče o njegovu ponašanju prijeti tužbama za klevetu, doznala sam iz razgovora s visokopozicioniranom urednicom HRT-a. Čula sam i za druge slučajeve koji se mogu svesti pod zajednički nazivnik seksualnog uznemiravanja. Razlozi neprijavljivanja istih vjerojatno leže u pažljivo građenoj piramidi straha, cenzure, tužbi, ucjena, premreženih interesa, nesolidarnosti i odmazde koje veće godinama vladaju devastiranim HRT-om...", rekla je Mikleušević.

Čitajte i: Nikolina Ristović progovorila: ‘Znam što znači biti meta zlostavljača i što čini paralizirajući strah‘

Prije nekoliko dana u javnost je istupila imenom i prezimenom glumica Karmen Sunčana Lovrić, rekavši da ju je poznati redatelj, između ostalog, tražio oralni seks. Našli su se kako bi razgovarali o njezinoj ulozi u njegovom filmu. Pobjegla je glavom bez obzira, a ulogu nije odigrala. O zlostavljanju u hrvatskim glumačkih krugovima progovorile su, između ostalih, i glumice Marijana Mikulić i Ines Bojanić. Teško je i zamisliti, s druge strane, koliko je tek priča i dalje zakopano u mislima i svijestima žena koje su odabrale šutnju. Stoga ženama koje su javno istupile treba zaista čestitati na hrabrosti. Njihova djela zalog su bolje budućnosti.

Linker
20. travanj 2024 09:17