Izložba

Nesvakidašnja šetnja svjetskim metropolama: ‘Otputujte‘ u New York ili Šangaj samo jednim pogledom

Ako vam nedostaju putovanja, skoknite na izložbu slikara Nenada Voriha koja se od 6. veljače održava u Laubi.

Poput mnogih drugih svjetskih putnika, i zagrebačkog slikara Nenada Voriha pandemija je prikovala za prebivalište, pa u vrijeme kad se više baš ne putuje – on nudi nesvakidašnju šetnju svjetskim metropolama. Poznat kao ‘slikar gradova’, 57-godišnji umjetnik skupio je panoramu svojih ponajboljih radova nastalih u protekla dva desetljeća i pod nazivom ‘Never stop the action’ otvara 6. veljače izložbu u Kući za ljude i umjetnost Lauba.

U koje gradove možemo otputovati gledajući vaše slike u Laubi?

- New York, Chicago, Atlantu, London i Frankfurt – ukupno 35 slika koje su ostale u mojem vlasništvu. Tijekom godina sam, naime, izdvajao neke velike slike koje su mi se činile posebno zanimljive i tako je nastala ova kolekcija. Radi se o formatima od 100 x 130 cm do 180 x 140 cm. Dio tih slika putovao je po europskim galerijama i dosad nisu pokazane zagrebačkoj publici.

Od svih gradova koje ste obišli i koji su vas nadahnjivali, koji su vam bili najdojmljiviji?

- U zapadnom svijetu to su New York i Los Angeles, a u Aziji - Bangkok i Šangaj jer djeluju istodobno futuristički i egzotično, sraz tradicionalnog i modernog. Kada vide slike tih gradova, ljudi me često pitaju jesu li to neki imaginarni gradovi iz budućnosti.

image
Nenad Vorih.
DAVOR PONGRAČIĆ/CROPIX

Kad ste imali posljednju veliku izložbu?

- Bilo je to 2019. u Beču, u galeriji kompanije Mondi na 18. katu, s pogledom na sve četiri strane svijeta, internacionalnom publikom i dobrom atmosferom. Nakon Beča trebao sam održati izložbu u Zürichu, ali počela je pandemija i pregovori s galeristom su odgođeni za neka bolja vremena.

Jesu li i vaša najveća djela nastala u velikoj patnji i je li ovo sada takva situacija?

- To je neka romantična vizija umjetnika-patnika s početka 20. stoljeća. Kako skupiti koncentraciju i slikati sa svježim sjećanjem na potres? Pa, nekoliko dana nakon ovog fatalnog potresa na Baniji koji je žestoko stresao i Zagreb hodao sam po atelijeru s motorističkom kacigom na glavi. Ja najbolje stvaram kad su uvjeti stabilni, a budućnost ružičasta.

Linker
18. travanj 2024 03:24