kralj transformacije

Nitko kao Jared Leto! Neprepoznatljiv je u filmskoj sagi o Guccijevima, no to je tek mali dio onoga što može

Jared Leto u Milanu je neprepoznatljiv kao proćelavi debeljko sa zulufima na setu filmske sage o modnom carstvu Guccijevih.

Na snimanju kriminalističke drame ‘Kuća Guccijevih‘ u Milanu redatelj Ridley Scott okupio je glumačku ekipu snova, koju predvode Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jeremy Irons i Jared Leto. Njima su pripale glavne uloge u filmskoj sagi o borbi za prevlast i pokušaju ubojstva nasljednika talijanskog carstva visoke mode, a 49-godišnji oskarovac Jared Leto u njoj igra Paola Guccija, unuka osnivača kompanije i obiteljsku crnu ovcu, koji je među prvima izbačen iz familijarnog biznisa.

Čitajte i: Ovo će biti dobro! Lady Gaga uskočila u ulogu talijanske modne ikone u filmu ‘House of Gucci‘

U proćelavom brkatom debeljku s prosijedim zulufima, odjevenom u ružičastu košulju i hlače boje pijeska gotovo je nemoguće prepoznati proslavljenog američkog rokera i glumca, dobitnika Oscara za ulogu u filmu ‘Dobri dileri iz Dallasa‘, koji je sa svojim sastavom 30 Seconds To Mars u lipnju 2011. oduševio zagrebačku publiku za vrijeme nastupa u dvorištu bivše tvornice Jedinstvo u blizini savskog nasipa.

image
Jared Leto za novu se ulogu znatno udebljao, a sjajna ekipa filma učinila je izvrstan posao s šminkom, frizurom i odjećom.
COBRA TEAM/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Čitajte i: Holivudski glumac Jared Leto svira u Zagrebu

Seks simbol i ljubimac žena za svoju se novu ulogu, naime, znatno udebljao, te sa svojih standardnih 70 stigao na 90 kilograma, a šminka, maska, perika i kostim odradili su sve ostalo.

Tako je Jared Leto i ulogom Paola Guccija ponovno pokazao kako mu s pravom pripada titula holivudskog kralja transformacije. U tri desteljeća glumačke karijere snimio je četrdestak uloga, od kojih se za neke mjesecima pripremao: njima nije samo potpuno promijenio svoj tjelesni izgled, nego i riskirao vlastito zdravlje, pa mu je ponekad oporavak trajao duže - od priprema.

Za ulogu Stevea Prefontainea u istoimenom biografskom filmu iz 1997. Jared Leto je započeo s intenzivnim atletskim treninzima kako bi filmskoj publici što vjernije dočarao američkog dugoprugaša i idola nacije, koji je kao 24-godišnjak poginuo u automobilskoj nesreći u jeku priprema za nastup na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu.

Glumčev cilj bio je da da potpuno "skine" Prefontaineov način trčanja i hoda, ali i da se što je to moguće više približi rezultatima koje Prefontaine ostvarivao na stazi.

image
Nikad nije bio u boljoj formi negoli kada je utjelovio Stevea Prefontainea.
BUENA VISTA PICTURES/ENTERTAINMENT PICTURES/PROFIMEDIA

- Nikada nisam bio u boljoj formi nego tada. No, moja koljena nisu bila navikla na takve napore, pa su mi nakon šest tjedana stradali zglobovi, od čega sam se morao oporavljati dvadeset dana - izjavio je glumac.

Za ulogu herionskog ovisnika Harryja Goldfarba u psihološkoj drami Rekvijem za snove iz 2000. postao je kost i koža, skinuvši čak 15 kilograma u dva mjeseca.

- Jeo sam isključivo sirovo povrće, i to u minimalnim količinama, tek toliko da ne poludim od gladi - izjavio je Leto, koji je posteći za ulogu čak i halucinirao od gladi. No, to nije bio najveći problem s kojim se morao nositi: zbog nagle i radikalne promjene načina prehrane izgubio je značajan postotak koštane mase i imao velikih zdravstvenih problema zbog oštećenja jetre - od čega se nakon završetka snimanja mjesecima oporavljao u Portugalu.

image
"Rekvijem za snove" koštao ga je i zdravlja.
RIGHTS MANAGED/MARY EVANS PICTURE LIBRAR/PROFIMEDIA

Sedam godina kasnije za ulogu Marka Davida Chapmana, atentatora na legendarnog glazbenika Johna Lennona, u filmu ‘Poglavlje 27‘ udebljao se pak 35 kilograma jedući brzu hranu u obilnim količinama.

- Svaki dan sam jeo pizze, tjesteninu i sladoled. Kad mi se smučio okus sladoleda, nastavio sam ga gutati pomiješanog s maslinovim uljem i soja sosom - izjavio je glumac koji je potkraj snimanja zbog takvog načina prehrane - obolio od gihta. Upale zglobova uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u perifernim žilama bila mu je toliko bolna da na kraju samostalno više nije mogao napraviti niti koraka. - Na kraju su me vozili u invalidskim kolicima - prisjetio se.

image
Zbog uloge u filmu "Poglavlje 27" udebljao se 20 kilograma.
FAME PICTURES/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Čitajte i: Jared Leto dobio Oscara: Hvala majci što me naučila sanjati

Za ulogu transrodne osobe oboljele od AIDS-a u filmu ‘Dobri dileri iz Dallasa‘ koja mu donijela Oscara Leto se podvrgnuo još dramatičnijoj transformaciji - smršavio je dvadeset kilograma i obrijao, te deplirao doslovce svaku dlaku sa svoga tijela - uključujući obrve i trepavice.

image
Za ulogu u filmu "Dobri dileri iz Dallasa" dobio je Oscara.
SUNSET BOX/ALLPIX PRESS/PROFIMEDIA

A kako izgleda potpuno nabildan vidjet ćemo iduće godine kad u kina stigne akcijski spektakl ‘Morbius‘ u kojem je Letu pripala naslovna uloga. Kako bi postao što sličniji slici Marvelovog superjunaka dr. Michaela Morbiusa za nju se mjesecima pripremao u teretani pod vodstvom osobnog trenera, te do maksimuma izgradio i ojačao svaki mišić svoga tijela.

image
Sjajno se Jared snašao i u ulozi Marvelovog superjunaka.
SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA
Linker
20. travanj 2024 11:03