OVO SMO ČEKALI

Obožavana, ali nesretna! Nepoznate snimke bacaju novo svjetlo na život Marilyn Monroe

Netflixov dokumentarac ‘Misterij Marilyn Monroe: Nepoznate snimke‘ otkriva da je život legendarne glumice koja se i šest deseljeća nakon tragične smrti smatra simbolom ženstvenosti poslijeratnog Hollywooda, obilježila potraga za - ljubavi.

Bila je najveća zvijezda poslijeratnog Hollywooda, najpoznatija plavuša filmske industrije u njezinoj povijesti, no slava joj nije donijela sreću. Njezin život obilježila je stalna potraga za ljubavlju, a taj misterij intrigira maštu obožavatelja Marilyn Monroe i šest desetljeća nakon glumičine smrti.

image

Marilyn Monroe i Joe DiMaggio vjenčali su se u San Franciscu

KOBAL/SHUTTERSTOCK

Njezina biografija, želje i nadanja ostaju nepresušno vrelo zanimanja drugih filmskih autora, pa tako na platformu Netflix ovih dana stiže dokumentarac Misterij Marilyn Monroe: Nepoznate snimke redateljice Emme Cooper koja je u njemu objavila dosad nepoznate snimke i razgovore s ljudima iz Marilynkina najužeg kruga.

"Voljela sam ga jer sam mu vjerovala, samo je Joe znao neke stvari o meni, baš kao i ja o njemu. Naš odnos bio je izgrađen na tom povjerenju", tim je riječima legendarna glumica opisala svoj brak s američkim sportskim idolom Joeom DiMaggiom i to je samo jedna od ekskluzivnih snimki koje se u tom filmu prvi put objavljuju.

image
SNAP/SHUTTERSTOCK

Prema riječima sugovornika Marilyn Monroe ljude nije osvajala samo seksepilom, nego neponovljivim spojem senzualnosti i ranjivosti, a njezina prerana smrt pretvorila ju je u mitsku figuru popularne kulture čija zvijezda ne tamni niti šest desetljeća od njezina odlaska. Rođena je 1. lipnja 1926. u Los Angelesu, a ni dva tjedna nakon rođenja duševno rastrojena majka je kćerin odgoj povjerila prijateljici, pa raznim udomiteljskim obiteljima, sve dok na kraju mala Norma Jeane Mortenson, što joj je stvarno ime, nije završila u sirotištu.

Čitajte i: ‘IT‘ par devedesetih! S njom je Johnny Depp doživio najveću strast i zaluđenost

"Bila sam pogreška. Majka me nije htjela roditi. Mislim da me nikad nije željela, za nju sam bila samo smetnja...", izjavila je glumica kojoj su očinska figura i autoritet u odrastanju ostali crna rupa.

image

'Samo je on znao neke stvari o meni', izjavila je glumica

KOBAL/SHUTTERSTOCK

Nastojala ju je ispuniti u vezama s muškarcima kao što su Frank Sinatra, Yves Montand i J. F. Kennedy, redatelji Elia Kazan i Nicholas Ray, glumci Marlon Brando i Yul Brynner te mafijaš Sam Giancana, te sa svoja tri supruga koje je redom zvala - tata.

Za pet godina starijeg Jima Doughertyja udala se kao 16-godišnjakinja, iz gole nužde da opet ne završi u sirotištu ili na ulici. Kad je on unovačen u Američku vojsku za vrijeme Drugog svjeskog rata, ona se zaposlila u tvornici municije gdje je privukla pozornost fotografa koji je snimao radnice u sklopu kampanje za podizanje morala. I to joj je promijenilo život.

Ubrzo se razvela te posvetila poslu modela i glumice, pod novim imenom - Marilyn Monroe.

image

Drugi suprug joj je dvadeset godina slao crvene ruže na grob

KOBAL/SHUTTERSTOCK

Drugi suprug bio joj je Joe DiMaggio, legendarni igrač bejzbola i sportski ljubimac Amerike. Vjenčali su se 1954., a posesivni DiMaggio nije se mogao pomiriti s činjenicom da njegovu ženu obožavaju milijuni, pa je ludio od ljubomore i postao agresivan.

Čitajte i: HOLIVUDSKA DIVA, HITCHCOCKOVA MUZA I MODNA IKONA KOJA ŽIVI U KUĆI S LAVOVIMA I TIGROVIMA SLAVI 92. ROĐENDAN

Brak im se raspao za manje od godinu dana, ali su ostali snažno povezani i nakon prekida. Upravo je njega Marilyn nazvala kad je nakon razvoda od svog trećeg supruga, slavnog dramatičara Arthura Millera doživjela živčani slom. Upravo joj je DiMaggio uoči pokopa odjenuo zelenu Puccijevu haljinu i položio je u lijes, te joj idućih 20 godina tri puta tjedno slao crvenu ružu na grob.

image

Njezin život obilježila je potraga za ljubavlju, a svog supruga je zvala - tata

KOBAL/SHUTTERSTOCK

Njezino mrtvo tijelo pronađeno je 5. kolovoza 1962. u Brentwoodu, u jedinoj kući koju je ikad posjedovala. Prema nalazima obdukcije uzrok smrti bilo je trovanje barbituratima, a na noćnom stoliću uz njezin krevet ostale su otvorene knjige koje je čitala - 'Ubiti pticu rugalicu' Harper Lee i roman 'Captain Newman MD' autora Lea Rostena koji se temelji na životopisu Marilynina psihijatra Ralpha Greensona.

image
MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK
Linker
05. ožujak 2024 18:35