LEGENDARNI TRENER

Odlazak Mirka Novosela: Zbog njega smo pjevali "Heja, heja, Cibosi" i slavili košarkaške uspjehe

Mirko Novosel preminuo je u 86. godini u Zagrebu, a zahvaljujući svojim trenerskim klupskim i reprezentativnim uspjesima zaslužio je mjesto u košarkaškoj Kući slavnih.

Legenda hrvatske košarke, član košarkaške Kuće slavnih, naš najtrofejniji trener, tvorac zlatne Cibonine generacije osamdesetih, dvostruki europski prvak i svjetski viceprvak s reprezentacijom Jugoslavije... Sve to i mnogo više od toga bio je Mirko Novosel koji nas je napustio u 86. godini.

Rođen je 30. lipnja 1938. u Zagrebu, a nakon 15 godina igračke karijere u Lokomotivi (budućoj Ciboni), proslavio se kao naš najbolji klupski i reprezentativni trener u povijesti tog sporta. Hrvatsku reprezentaciju vodio je do europske bronce u Njemačkoj 1993., a jedan je od najzaslužnijih što su hrvatski sportaši uopće smjeli nastupiti na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, gdje su naši koraškaši stigli do finala protiv američkog Dream Teama i osvojili srebrnu medalju.

image

Aco Petrović i Mirko Novosel

NENAD DUGI CROPIX

Reprezentaciju Jugoslavije je vodio do dva europska zlata (1973., 1975.), svjetskog srebra te olimpijskog srebra i bronce, a golemi, neizbrisivi trag ostavio je u Ciboni, koju je pretvorio u europskog klupskog giganta.

image

Miroslav Ćiro Blažević i Mirko Novosel

DAMJAN TADIC/CROPIX CROPIX

S "vukovima" je dva puta osvajao Kup prvaka i Kup kupova, tri naslova prvaka Jugoslavije, a sedam puta osvojio je Kup. Upravo je Novosel bio čovjek koji je 1984. u Zagreb iz Šibenke doveo Dražena Petrovića, koji je već tada imao nekoliko opcija za nastavak karijere, ali je dan prije završetka prijelaznog roka odlučio potpisati za Cibonu. Tim su potezom stvoreni temelji za neke od najslavnijih stranica povijesti u zagrebačkom i hrvatskom klupskom sportu.

image

Premijera filma o Mirku Novoselu u kinu Europa: Mirko Novosel, Zoran Slavnić i Boško Božić Pepsi

DAMJAN TADIC CROPIX

Projekt Unverzijade u Zagrebu 1987. također je imao njegov potpis. Glavni grad Hrvatske tih je dana postao jedna od najvažnijih europskih metropola, a Novosel je bio prvi operativac natjecanja. U Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu primljen je 2007., a tri godine kasnije ga je u društvo besmrtnika uvrstila i Svjetska košarkaška organizacija FIBA. Sa suprugom Jasenkom podigao je sinove Krešimira i Vladimira Novosela, kojima je prenio ljubav prema košarci.

image

Mirko Novosel

BILJANA GAURINA/CROPIX
Linker
21. travanj 2024 14:53