U NOVOJ GLORIJI

Omiljeni doktor s TV ekrana: ‘Ministrica zdravstva naše obitelji je supruga‘

Omiljeni doktor s TV ekrana NATKO BECK u razgovoru za Gloriju otkriva da izvrsno kuha te da glavnu riječ u njihovom domu ima supruga TAJANA, a s kćeri LOLOM najviše se zabavljaju pjevajući karaoke - iako nitko u obitelji nema sluha

Zagrebački liječnik Natko Beck (43) je poput rock zvijezde - proteklih pet mjeseci gledatelje svakodnevno drži zalijepljene za TV ekrane u 13.15 sati, kad se na HRT-u prikazuje emisija "Dr. Beck", a na Instagramu ima više od 27 tisuća pratitelja. Cilj svake te javne aktivnosti je, kaže, približiti ljudima medicinu. Sličnu svrhu ima i njegova konferencija "Back Together" koju organizira zajedno sa suprugom Tajanom Beck (43), marketinškom stručnjakinjom i radijskom voditeljicom. Ondje na godišnjoj razini okuplja stručnjake koji razgovaraju o zdravstvenim temama - poput važnosti prevencije debljine, kardiovaskularnih bolesti, o mladima... Kad promovira ideju zdravog načina života, najviše razmišlja o sedmogodišnjoj kćeri Loli, koja mu je, kao i svakom roditelju, izvor brige, ali i najveće veselje. U intervjuu za novi broj magazina Gloria Tajana i Natko Beck, koji radi kao radiolog u Dječjoj bolnici Srebrnjak, govore o dinamici odnosa unutar njihove obitelji, o roditeljstvu i podjeli kućanskih poslova, ali i o tome kako izgleda život para koji zajedno i radi.

image
GLORIA PRODUKCIJA

Tko u vašoj obitelji određuje što je zdravo?

Natko: Moja diploma vrijedi do kućnog praga. Ministrica zdravstva je Tajana, ali pokriva i sve druge resore - i sjajna je u svemu. U pedijatriji postoji izreka: "Slušamo majku, pregledavamo dijete". Ne kaže - "slušamo oca". I to je ta razlika: Tajana ima puno izraženiji osjećaj i intuiciju, a ja sam medicinski orijentiran. Tajana se brine za kvalitetnu prehranu, nabavku namirnica i svega ostalog zdravog, dok ja samo ubirem plodove.

Tajana: Realno, ta sam. Puno čitam i proučavam, volim istraživati trendove i sagledavati razne aspekte i mišljenja. Natko je ponekad dosta krut po tom pitanju, pa mu zna promaknuti nešto korisno. Treba biti otvoren za nove spoznaje.

Pratite li trendove suvremenog roditeljstva?

Natko: U nekim periodima sam pročitao i pogledao određene eksperte, više da filozofski upijem njihov smisao. A najvažniju stvar me naučio moj vjenčani kum, a to je da djeca od rođenja do treće godine života rastu i napreduju - uz ljubav. I to je zaista esencija - ljubav i vrijeme. Nastojim raditi na sebi, da što manje mojih gluposti dopre do Lole. U redu je čitati i informirati se, ali svi smo mi već formirani i male su šanse da ćemo se promijeniti. Radit ćemo greške u odgoju i to je sasvim normalno. Tako nam je svima. Prihvaćam da dijete nije moj projekt, nego sam svoj lik, koji se samostalno razvija, a na meni je da budem sigurnost i potpora.

Tajana: Mislim da se u današnje vrijeme od djece previše očekuje. Provedu dan u školi, a onda ostatak vremena po raznim aktivnostima. Aktivnosti su, naravno, dobre, no mislim da ni u čemu ne treba pretjerivati. Djeca trebaju i odmor i povremenu dosadu i puno ljubavi i razumijevanja. Izgleda kao da moraju biti sjajni u svemu, a to jednostavno nije moguće. Previše ekrana, premalo razgovora. Previše jurnjave, premalo mira. Nedostaje balansa.

image

styling ANELA MARTINOVIĆ
šminka SEKA KOŽUL
kosa ANTONIJA STUDIO
snimljeno u WESPA BUSINESS & LOUNGE

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Što smatrate ključnim za uspjeh vašeg braka?

Natko: Sve se mijenja i prilagođava, tako i ljubav. Što više vremena prolazi, jača je veza između nas, a nekad se sjetimo perioda zaljubljenosti i nasmijemo se nostalgično. To su normalne stvari, lijepo je to sve doživjeti. Najvažnije u odnosu je to da imamo dovoljno strpljenja da se poslušamo kad nemamo strpljenja i da čujemo što onaj drugi govori čak i kad nam ga se uopće ne sluša.

Tajana: Na početku je, naravno, uvijek sve predivno, kasnije kad dođu djeca i život pokaže svoju brutalnu realnost spoznaš da više nisi ti najvažniji, tvoje želje nisu prioriteti, tvoje vrijeme nije tvoje vrijeme. Nemaš pravo na odmor kad želiš, putovanja, zabavu. Sve se mijenja i tu je onda ključno prijateljstvo. Puno razgovora s partnerom, spremnost na kompromis. Rad na sebi. Pronalaženje svog mira u par minuta koje imaš na raspolaganju. Tu mi je joga najbolji prijatelj. Pranayame, disanje, mir. Svaki slobodan trenutak pokušavam iskoristiti da se smirim, uzemljim, dišem... Onda sam bolja i prema sebi i prema drugima.

O tome postoji li podjela na muške i ženske poslove, kakvi su poslovni suradnici te o čemu se razilaze u odgoju kćeri otkrivaju nam u intervjuu u novom broju magazina Gloria.

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

  • LET 3 Traktorom do Liverpoola
  • LEYLA DIZDAR Ispovijest Hrvatice spašene ispod ruševina turskog potresa
  • LEONARDO DICAPRIO Najbolji modni agent
  • TISJA KLJAKOVIĆ BRAIĆ Najljepši kutak u domu
  • ANNE GLENCONNER Skandalozni memoari dvorske dame
  • KUHINJA: MARIO MIHELJ Chef nove zagrebačke gastro destinacije
  • PUTOVANJE: TAJLAND Maja Bučić na otocima slonova, majmuna i boa
  • FELJTON: MIROSLAV ĆIRO BLAŽEVIĆ Uzbudljiv život trenerske legende
Linker
05. ožujak 2024 13:46