TOMISLAV KRIŠTO/ CROPIX
MARKO ŠAPIT

Omiljeni komentator javio nam se iz Katra: ‘Ni sam ne znam kako mi ne pobjegne psovka‘

Sportski komentator oduševljava svojim prijenosima utakmica sa Svjetskog prvenstva, a za Gloriju otkriva smetaju li mu usporedbe s Dragom Ćosićem, kako uspijeva zadovoljiti strogi gledateljski sud te što predviđa Vatrenima.

Sportski komentator oduševljava svojim prijenosima utakmica sa Svjetskog prvenstva, a za Gloriju otkriva smetaju li mu usporedbe s Dragom Ćosićem, kako uspijeva zadovoljiti strogi gledateljski sud te što predviđa Vatrenima.

HRT-ov novinar Marko Šapit ko­­ji gledatelje oduševljava svojim komentatorskim umijećem na Svjetskom nogometnom prvenstvu, prije svega je vrhunski profesionalac. Zabavan, konkretan, umjeren i strastven - svi ovi epiteti krase njegov voditeljski stil. S Glorijom je podijelio svoje impresije iz Katra, kakva je atmosfera i kako se priprema za sva "ludila" koja Vatreni priređuju svim obožavateljima najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Kako se osjećate i kakva je atmosfera u reprezentaciji?

Dobro je. Posljednjih dana je malo zahladilo, za katarske okvire, pa se temperature kreću između jutarnjih i večernjih 18 do 20 stupnjeva. Dnevni maksimalac je oko 25 - 26 stupnjeva. Idealni uvjeti za igru i dobro došlo osvježenje jer umor se i kod nas nagomilao.

Kako kontrolirate osjećaje prilikom prijenosa utakmice?

Posao je takav da bez obzira na situaciju oko sebe trebaš u nekoj mjeri zadržati hladnokrvnost, objektivnost i mirnoću. Ima situacija poput ovih utakmica s Japanom i Brazilom, kada je preporučljivo izaći iz tih okvira, osloboditi se nepisanih pravila i dati duši na volju. Nemam vas što lagati, da sam mogao onako iz svega glasa samo vrištati kada je Marquinhos pogodio vratnicu, spasio bih se. Često me pitaju kako mi ne pobjegne i neka psovka - iskreno ni sam ne znam, ali, eto - još nije!

Kako izgleda vaša priprema za vođenje prijenosa?

Volim biti spreman na vrijeme, tako da ostane i ona jedna tampon zona u kojoj mogu jednostavno očistiti glavu i pustiti svim tim podacima da sjednu na svoje mjesto. Svu pripremu pišem rukom, sve je puno boja u mojoj bilježnici, neke su vezane uz same reprezentacije, neke su moje, tako da u svakome trenutku znam gdje je što i ako zatreba da to mogu pronaći u najkraćem mogućem roku. Teško je reći koliko se spremam za neku utakmicu, jer ovaj je posao jednostavno takav da se stalno spremate.

Smetaju li vam ili vam laskaju usporedbe s Dragom Ćosićem?

Ljudi često uspoređuju, mnogima je to omiljeni hobi. Drago je komentirao na svoj način, ja na svoj, mislim da smo prije svega obojica imali veliku čast i zadovoljstvo biti dijelom ovakvih povijesnih uspjeha, on u Rusiji, Božo Sušec u Francuskoj, ja u Katru. Najvažnije je da ne smetamo, ni gledateljima ni samome događaju, ako još nešto i pomognemo ili obogatimo - puna šaka brade!

Je li teško biti po volji svima, kako se zadovoljava ta najoštrija nogometna javnost?

Davno su me naučili da se pomirim s činjenicom kako u ovome poslu ne možeš biti svima po volji. S tehničke strane mnogo je teže i zahtjevnije komentirati atletiku ili plivanje, ali u nogometu su "svi doma", ili barem vole misliti da jesu, pa to sve skupa diže stvari na još jednu višu razinu. Još kad je reprezentacija u pitanju...

Koji su najlošiji i najbolji savjeti koje ste dobili kao voditelj?

Budi svoj je jedan vama vjerojatno bezvezan odgovor, ali je istinit. Uvijek se sjetim kako mi je nakon prvog prijenosa legendarni Boris Mutić prišao i rekao da sam bio dobar, ali da se ne sramim napisati tih prvih par rečenica prijenosa, jer ako dobro kreneš, dobro "uđeš" u prijenos, kasnije sve ide lakše. I kao što je Modrić rekao Livakoviću "ne treba se bojati pogreške", njih je nemoguće izbjeći, posebice u prijenosu uživo.

Budi svoj je jedan vama vjerojatno bezvezan odgovor, ali je istinit

Jesu li vam zabavni komentari drugih kolega i što mislite o reakciji rezigniranog srpskog voditelja na gol hrvatske reprezentacije u utakmici s Brazilom?

Jesu, definitivno, posebno na ovakvim velikim događajima kada smo svi blizu pa sve čuješ i vidiš. Lako se da primijetiti razlika i u samome pristupu poslu, ali i načinu izvedbe, odnosno komentiranja. Što se tiče kolege iz Srbije, moram priznati kako sam ostao poprilično razočaran. Zar nije došlo vrijeme da neke stvari ostavimo iza nas? Razočaravajuće i s profesionalne i s ljudske strane, a dotičnome mogu jedino preporučiti da posluša naše prijenose utakmica reprezentacije Srbije, može i moj iz utakmice sa Švicarcima, pa možda nešto i nauči o svome poslu.

Kakva je vaša prognoza?

Najiskrenije, prije prvenstva vjerovao sam da možemo do četvrtfinala, na neki način tako smo i pripremali naš projekt. Već to bi bio čudesan rezultat, a ovaj ulazak među četiri najbolje momčadi je nevjerojatan pothvat.

Linker
27. travanj 2024 02:02