ZAUVIJEK UTIHNUO

Posljednja želja slavnog komičara: ‘Za mnom nemojte plakati! Smijte se!‘

Američki glumac Gilbert Gottfried proslavio se naslanim šalama na dodjeli nagrada Emmy i sinkronizacijama crtanih filmova, a preminuo je od posljedica teške bolesti u 68. godini.

Obožavao je zafrkanciju, za njega je sve bilo povod za smijeh i šalu, a prema mišljenju mnogih u svojim je provokativnim dosjetkama znao otići predaleko pa su njegove nastupe ocjenjivali - uvredljivima i neodgovornima.

Široj javnosti najpoznatiji slučaj dogodio se na 43. dodjeli nagrada Emmy 1991. godine kad je njujorški komičar Gilbert Gottfried završio na holivudskoj crnoj listi - zauvijek.

image

Glazbenik Jon Bon Jovi i Gilbert Gottfried na nastupu 'Night of Too Many Stars' u New Yorku 2015.

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Razlog za brisanje njegova imena s liste potencijalnih voditelja velikih i važnih svečanosti bio je beskonačni niz neslanih šala na račun kolege Paula Reubensa koji je te godine zbog onanije u kinodvorani završio iza rešetaka.

Čitajte i: BON APPETIT NA AMERIČKI NAČIN - SLASNI ŽIVOT ŽENE KOJA JE PROMIJENILA SVIJET KULINARSTVA

Televizijska kuća Fox te je večeri zaprimila desetke tisuće poziva zgroženih gledatelja koji su prijenos najvažnijih televizijskih nagrada pratili uživo, a kako tehnologija još nije na stupnju razvoja kao danas Gottfriedov humor su gledatelji na istočnoj obali Sjedinjenih Država odgledali u cijelosti, a na zapadu zemlje su vidjeli cenzuriranu verziju - bez Gottfriedovih refleksija o samozadovoljavanju u mraku kina.

image

Lewis Black, Gilbert Gottfried, Ashley Olsen, Bob Saget, Mary-Kate Olsen i Tracy Morgan na promociji filma 'Farsa o pingvinima' u New Yorku 2007.

PAUL HAWTHORNE/STARPIX/SHUTTERSTOCK

Čelnici Foxa ispričali su se publici, no Gottfriedu to nije padalo napamet, pa mu je holivudska karijera završila u zapećku.

Do kraja života bio je osuđen na sinkronizacije crtića poput ninja kornjača, ali je zato postao zvijezda stand up scene za čije se nastupe tražila ulaznica više.

Njemu ništa nije bilo sveto, pa se tri tjedna nakon rušenja njujorških blizanaca, na taj račun zafrkavao u klubu Friars, čiji je vlasnik bio Hugh Hefner, a nakon potresa u Japanu 2011. o prirodnoj katastrofi zbijao je šale na twitteru, zbog čega su mu otkazani lukrativni sponzorski ugovori.

image

Sa sinom Maxom Aaronom Gottfriedom na hokejaškoj utakmici New York Rangersa 2018.

JD IMAGES/SHUTTERSTOCK

Kako god, šalio se i na vlastiti račun, pa i na račun vlastite bolesti - teških srčanih problema koji ga nisu zaustavili. Radio je do posljednjeg daha, a zadnji posao bila mu je sinkronizacija Boga, glavom i bradom, u crtiću za odrasle 'Smiling Friends' i to u epizodi 'Charlie umire i ne vraća se natrag'.

Čitajte i: ISTINA O LADY DI IZ PRVE I DRUGE RUKE! NAKON KNJIGE TINE BROWN STIŽU MEMOARI PRINCA HARRYJA

Gilbert Gottfried preminuo je u New Yorku u 68. godini u krugu obitelji: suprugu Daru Kravitz upoznao je na dodjeli nagrada Grammy potkraj devedesetih, vjenčali su se 2007., a s njom je dobio kćer Lily i sina Maxa.

Linker
18. travanj 2024 07:35