PROFIMEDIA
Nesvakidašnji život

Priča Kitty Oppenheimer: Bila je pustolovnog duha, a ‘otac atomske bombe‘ bio joj je četvrti muž

Kitty je promijenila nekoliko fakulteta i nekoliko supruga, u mladosti je imala komunističke stavove, Oppenheimeru je bila glavni oslonac tijekom projekta Manhattan, s vlastitom se djecom loše slagala, a smrt ju je zatekla na plovidbi oko svijeta.

Kitty je promijenila nekoliko fakulteta i nekoliko supruga, u mladosti je imala komunističke stavove, Oppenheimeru je bila glavni oslonac tijekom projekta Manhattan, s vlastitom se djecom loše slagala, a smrt ju je zatekla na plovidbi oko svijeta.

Gledatelji i kritika oduševljeni su filmom „Oppenheimer” redatelja Cristophera Nolana koji govori o životu i radu slavnog fizičara J. Roberta Oppenheimera, „oca atomske bombe” i znanstvenog voditelja projekta Manhattan, koji se ostatak života borio s moralnim problemima svojeg otkrića. Film se bavi i složenim privatnim fizičarevim životom, normalno i brakom s Katherine Kitty Oppenheimer, koja je također imala brojne demone. Film prikazuje njezinu političku prošlost, alkoholizam, ali i potporu koju je pružila svom četvrtom suprugu, unatoč tome što ju je često zanemarivao.

Kitty se rodila kao Katherine Puening 1910. godine u Njemačkoj, a s roditeljima se doselila u Ameriku kad je imala dvije godine, piše INews. Odrasla je u Pittsburghu, a kao kći inženjera, koji je navodno bio u rodu s njemačkom vladarskom lozom, provela je privilegirano djetinjstvo u bogatom predgrađu. Promijenila je nekoliko fakulteta, pa je osim u Pittsburghu, studirala i u Münchenu, na pariškoj Sorbonni, u Grenobleu, a nakon dulje stanke i na Sveučilištu u Pennsylvaniji, gdje je završila trogodišnji program iz botanike.

image

Robert Oppenheimer u društvu supruge Kitty prima nagradu Enirco Fermi iz ruku predsjednika SAD-a Lyndona B. Johnsona 2. prosinca 1963.

-/BRANDSTAETTER IMAGES/PROFIMEDIA

Burna mladost

U mladim je danima, naime, odustala od studiranja kako bi se 1932. udala za Franka Ramseyera, no taj brak nije potrajao. Poslije je na nekoj zabavi upoznala mladog komunista Joea Dalleta, zaljubili su se i 1934. otišli živjeti u Francusku. On se pridružio komunistima koji su se borili u Španjolskom građanskom ratu protiv Francovih snaga te je poginuo u akciji tri godine nakon vjenčanja. Kitty se vratila u SAD i tada upisala spomenuti preddiplomski studij botanike koji je završila 1939. godine.

Los Alamos

S Oppenheimerom, koji je često mijenjao partnerice, upoznala se te iste godine na vrtnoj zabavi u Pasadeni. Upravo je trebala početi diplomski studij na UCLA-i, a osim toga, bila je svježe udana, za britanskog liječnika Richarda Harrisona. Očito je s Oppenheimerom jako kliknula, jer se brzinski razvela od Harrisona te sklopila svoj četvrti brak, 1. studenog 1940. godine. S novim i, pokazat će se, najvažnijim suprugom, uskoro se preselila u Los Alamos u Novom Meksiku gdje se odvijao projekt Manhattan. Kratko je vrijeme radila kao laborantica, a budući da nije mogla raditi kao botaničarka, posvetila se organiziranju društvenog života i zabava u zajednici u Los Alamosu. Suprugu je bila glavni oslonac, unatoč tome što ju je zanemarivao i što je ondje bila vrlo usamljena, a on joj je otkrivao s čime se sve susreće radeći na projektu.

image

Emily Blunt i Cillian Murphy odglumili su Kitty i Roberta Oppenheimera u filmu "Oppenheimer"

ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Par je imao dvoje djece, Petera i Katherine. Nakon kćerina rođenja Kitty je postala depresivna, čemu je pridonio i izoliran život u Los Alamosu. Na neko vrijeme se vratila roditeljima, a počela je i puno piti. Kad je Oppenheimer bio pod istragom zbog navodnih komunističkih stavova i njezina je komunistička prošlost iskrsnula na saslušanjima. No, oboje su uspjeli dokazati svoju odanost Sjedinjenim Američkim Državama pred Komisijom za atomsku energiju. Obitelj se kasnije preselila u Princeton u New Jerseyu. U novom je domu imala vrt, pa joj je oživjelo i zanimanje za botaniku, navodi Elle.

Kraj života

Ondje je Oppenheimer sa 62 godine života umro nakon borbe s rakom grla. Bilo je to 1967. godine, a Kitty je rasula njegov pepeo na Djevičanskim otocima gdje su imali kuću. Nije dugo ostala nevjenčana – udala se još jeednom, za dugogodišnjeg prijatelja i suradnika na projektu Manhattan, Roberta Serbera. Kitty nije mirovala, pa je organizirala i plovidbu oko svijeta, no nije je realizirala. Bila je kapetanica jahte Moonraker kojom je s posadom bila oplovila Karibe, no kad su se trebali uputiti prema Japanu, Kitty su snašli teški zdravstveni problemi. Primljena je u bolnicu u Panami, gdje je i umrla od embolije, pet godina nakon Oppenheimera, također u dobi od 62 godine.

Što se dogodilo s djecom

Sin Peter tada je imao 31 godinu. Kao dijete je bio tjeskoban i nije imao dobar odnos s majkom, pa mu je nešto poput surogat majke postala očeva tajnica Verna Hobson. Peteru nije išlo dobro u školi, nije imao ocjene potrebne za upis na fakultet. Postao je stolar, a nakon očeve smrti otišao je živjeti na njegov ranč Perro Caliente u Novom Meksiku gdje i danas živi. Otac je troje djece: Charlesa, Elle i Dorothy.

image

Film Oppenheimer

MELINDA SUE GORDON/UNIVERSAL PICTURES/HOLLYWOOD ARCHIVE/PROFIMEDIA

Tri godine mlađa kći, zvana Toni, u djetinjstvu je oboljela od dječje paralize, obitelj je ponajprije zbog toga i odlazila na Djevičanske otoke, jer je toplina pomagala njezinom stanju. Kao tinejdžerica imala je puno nesuglasica s majkom, uglavnom zbog Kittyne ovisnosti o alkoholu. Dvije godine nakon očeve smrti izgubila je posao prevoditeljice u Ujedinjenim narodima. Teško se nosila sa svim životnim nedaćama te je u siječnju 1977. počinila samoubojstvo.

Linker
02. svibanj 2024 14:20