PRESTIŽNA FUNKCIJA

Sanja Sever Mališ: Prva dekanica u stoljetnoj povijesti zagrebačkog Ekonomskog fakulteta

U stoljetnoj povijesti zagrebački Ekonomski fakultet nije imao dekanicu - sve dosad: u novoj akademskoj godini vodeću poziciju preuzima SANJA SEVER MALIŠ, a na posao putuje iz rodne Krapine, u kojoj svojim djevojčicama može pružiti mirno i sretno djetinjstvo.

Biti na čelu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, osnovanog prije 102 godine, prestižna je funkcija, ali je do sada bila rezervirana za - muškarce. Stoga je nedavni izbor dekana pobudio veliki interes i u akademskoj zajednici, ali i u javnosti. Naime, izvanredna profesorica dr. sc. Sanja Sever Mališ (39), koja je posljednje četiri godine prodekanica za poslovne procese i strateška partnerstva, na izborima u ožujku uvjerljivo je pobijedila trojicu kolega pa će prvi put u povijesti togu i lanac dekana najvećeg fakulteta u zemlji nositi - žena.

- Nisam nametljiva, ne trčim za funkcijama pa prije o tome nisam ni razmišljala. Međutim, kao članici uprave u kriznim vremenima tijekom pandemije i nakon potresa, donošenje brzih i kvalitetnih odluka u korist institucije, zaposlenika, studenata i suradnika, potvrdilo mi je da dobro reagiram u nepredviđenim situacijama. Iako su mnoge aktivnosti na Fakultetu digitalizirane, morali smo preko noći transformirati i prilagoditi cijeli sustav studija, poslovanje, predavanja, polaganje ispita, upise... Bio je to veliki izazov, no uspjeli smo. Imala sam odličan tim kolega s matične Katedre za računovodstvo te podršku kolega s drugih katedri. I sustav u kojem je 266 profesora, docenata i suradnika, 115 članova ostalih službi te preko 10.000 studenata bez problema funkcionira. Sve mi je to dalo vjetar u leđa da se kandidiram - kaže Sanja Sever Mališ i dodaje da je posebno ponosna na dvije prestižne međunarodne akreditacije koje je dobio Fakultet. Prvu, AACSB iz SAD-a, dobili su 2019., i tako ušli u pet posto najboljih svjetskih fakulteta ekonomije i poslovne ekonomije. A u ožujku ove godine stiglo je i priznanje o izvrsnosti programa na engleskom jeziku - potvrda kvalitete EQUIS, koja je Fakultet svrstala među najbolje studije poslovne ekonomije u svijetu. Zahvaljujući tome, studenti se po završetku Fakulteta mogu zaposliti i u SAD-u i zemljama EU, a zbog više od 100 kolegija na engleskom jeziku, atraktivan je studentima iz cijelog svijeta.

image
MATIJA DJANJESIC/ CROPIX

- Da ću se kandidirati, prvo sam rekla suprugu Davoru. Mislio je da se šalim, no kad je vidio da me kolege podržavaju, samo je rekao - super, kreni dalje. Odgovornost je velika, posao zahtjevan i nisam sigurna da bih bez njega uspjela - kaže znanstvenica. Radi u Zagrebu, no živi u rodnoj Krapini, sa suprugom, informatičarem, te njihove dvije kćeri - Ines, koja pohađa drugi razred osnovne škole, i Anjom, koja je još u vrtiću. Već 15 godina, otkako se zaposlila na Ekonomskom fakultetu, dnevno prijeđe 120 kilometara. Zbog straha, vozački je položila tek kad joj je bilo 20, i ne sanjajući da će, kad se zaposli, za volanom biti svakodnevno.

ČITAJTE I: Poduzetnica koja je osmislila jestiva umjetnička djela otkriva tajnu svog uspjeha: ‘Žene, uložite u znanje‘

- Ustajem oko 6, a sat kasnije budim kćeri. Davor i ja ih razvezemo, jednu u školu, drugu u vrtić, i ja nastavim za Zagreb. Vraćam se oko 5, 6 ili u 7 sati, ovisno u poslu. Suprug skupi naše djevojčice, s njima je, imamo i baka-servis, i moje roditelje i njegove. Živimo u kući koja ima dvorište i igralište, kao da imamo vlastiti park. Sve to ne bismo imali kad bismo se preselili u Zagreb. Meni je ipak najvažnije da djeca imaju sretno djetinjstvo i da su sigurna, pa mogu biti maksimalno koncentrirana na poslu - govori novoizabrana dekanica, sretna što i njezine djevojčice imaju djetinjstvo poput njenog.

image
MATIJA DJANJESIC/ CROPIX

Odrasla je s roditeljima i dvije sestre, s kojima je i danas jako povezana. Tri godine mlađa Ivana također je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, i ima sina, a najmlađa Nikolina (32), također ekonomistica, majka je dviju djevojčica. Dok su im roditelji radili, tri sestre čuvali su baka i djed.

- Kao klinke smo se tukle i svađale, no kako smo rasle, ja sam im postajala uzor. Nakon osnovne, završila sam Prirodoslovno-matematičku gimnaziju, koja je bila vrlo zahtjevna. Bila sam prava štreberica pa sam rijetko izlazila, ponekad u disko, na koncerte ili u kafiće. Engleski sam željela govoriti kao materinski pa sam još u osnovnoj čitala krimiromane i časopise na engleskom - prisjeća se Sanja Sever Mališ. Nakon mature vagala je da li upisati medicinu ili ekonomiju, no kad je vidjela koliko traje studij i specijalizacija liječnika, odustala je od medicine. Željela se što prije zaposliti. Početkom studija, upoznala je i današnjeg supruga. Od tada su zajedno. Vjenčali su se prije 11 godina, a na bračnom putovanju su bili u Rimu.

- To je grad u kojem bih mogla živjeti. Puno putujemo, vikendom odemo na skijanje u Austriju ili Sloveniju. Davor me od prvog dana podržavao u svemu, tako da sam se mogla fokusirati na karijeru. Uvijek sam samoj sebi zadavala visoke kriterije, a pronašla sam se u računovodstvu, revizijama i financijama, smjeru na kojem sam magistrirala, doktorirala i objavila puno znanstvenih radova na tu tematiku - veli dekanica. Još kao tinejdžerica voljela se lijepo odijevati, no otkako radi na fakultetu te na poslovnim putovanjima po inozemstvu mora poštovati protokol, odijela, sakoi i košulje odjevni su predmeti kojih u njezinu ormaru ima najviše.

- Nosim i haljine i suknje, ali sve mora biti određene dužine. Kad sam počela raditi, na jednom sam kongresu u inozemstvu imala haljinu dužine do koljena, no sudionice su mi zamjerile što je bila kratkih rukava. To mi se dogodilo tada i nikad više. Jednostavno, postoji poslovni dress code i treba ga poštovati - smatra Sanja Sever Mališ, čiji mandat službeno počinje 1. listopada.

ČITAJTE I: Pokrenule posao usred zagrebačke apokalipse: Tim svojim potezom danas pomažu brojnim majkama

Linker
24. travanj 2024 09:13