Gubitak prijatelja

Shrvani Ivan Dečak o Massimu: ‘Bio je pravi fajter, ni u jednom trenutku nije pokazao strah‘

Dvoje glazbenika imali su bogatu suradnju od zajedničkog sudjelovanja u showu The Voice pa do nezaboravnih pjesama koje su zajedno napravili, kroz to su se zbližili i razvili čvrsto prijateljstvo.

Imam mali krug velikih ljudi, s kojima sanjam, za koje se trudim. Uz koje znam tko sam zapravo ja... riječi su to pjesme koju su nam poklonili Massimo Savić, koji ju je otpjevao, i Ivan Dečak, koji ju je napisao. Šok zbog odlaska jednog od naših najcjenjenijih vokala potresao je regiju, a njegove prijatelje i suradnike ostavio s ogromnom prazninom. Upravo to nam je ispričao glazbenik i autor Ivan Dečak, koji se s Massimom iznimno povezao na mnogim razinama.

image

Massimo i Ivan svojim su pjesmama osvojili brojne nagrade

DAMJAN TADIC/CROPIX

"Želio bih naglasiti činjenicu da ja nisam poznavao Massima kakvog je poznavala većina slušatelja, ja sam imao tu privilegiju i čast da upoznam Maxa i da uđem u taj mali krug, velikih ljudi. Da upoznam njegovu obitelj, da mi pruži životne savjete. Mi smo razgovarali ne samo o glazbi, nego o životu. Ovo je prije svega za mene gubitak jednog prijatelja, puno više od prijatelja, a tek onda glazbenog kolege", kazao nam je Ivan Dečak.

Njihovo prijateljstvo ostat će zabilježeno u pjesmama koje su zajedno radili, Massimo ih je otpjevao, a Ivan ih je napisao. Kako ističe autor inspiraciju za njihov nastanak dobio je upravo iz druženja s velikim umjetnikom koji nas je prerano napustio.

"On mi je bio svojevrstan glazbeni mentor, imao sam tu privilegiju i čast da mu se približim baš jako, da postanemo prijatelji, da promišljamo o životu... Ove pjesme koje sam napisao nisu bile planske, jednostavno su došle prirodno. Kako smo se poznavali, te pjesme su se dogodile apsolutno prirodno. On je to prepoznao, a u konačnici to je prepoznala i publika. To je nešto što bih ja rekao i mislim da je to dovoljno", odao je počast Dečak svom mentoru i prijatelju.

image

Prva dodjela nagrade Rajko Dujmić za Pop autora i Pop pjesmu godine, održana je 2021.

TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Jedan od posljednjih realiziranih suradnji - pjesma "Zamisli" koju je prije svoje smrti Rajko Dujmić ostao u glazbenoj skici, a njegova udovica Snježana, zadatak završetka pjesme povjerila je baš Dečaku. Ivan je napisao riječi i dovršio glazbu, a otpjevao ju je Massimo. U spotu koji je objavljen u lipnju 2022. uz pjevača pojavljuje se Barbara Nola, glumica koja je i sama u međuvremenu proživjela veliki gubitak, nakon što je 29. listopada preminuo njen suprug Lukas Nola.

Kako nam je Ivan rekao, na dan kada je Massimo otišao - u petak 23. prosinca, nije imao snage komentirati ni davati izjave. Prijateljstvo koje su razvili ništa neće moći nadomjestiti, niti se može na brzinu opisati.

"Imao sam tu čast da ga znam, dođem mu toliko blizu da mi pokloni neke svoje odjevne predmete, iz razloga jer je smatrao da ih baš ja trebam nositi. Da me pozove na šalicu razgovora kod sebe doma. Da ga gledam i slušam u studiju prije nego pjesma izađe u eter, da pričam o stihovima koje pišemo", nastavlja Ivan. Vijest o smrti, svima koji su mu bliski, ipak je bila šok, jer su se svi do zadnjeg trena nadali da će Max biti jači.

image

Koncert Massima u Spaladium Areni povodom Valentinova 2018.

TOM DUBRAVEC/CROPIX
image

Bio je to jedan od brojnih zajedničkih nastupa

TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

"Evo prije tri dana sam razgovarao s njim i kujemo nekakve planove. Preko sat vremena smo pričali na telefon i promišljali o budućnosti. On je zvučao pun života i nade. Moram priznati da sve ovo vrijeme kroz što je prolazio - to smo znali samo mi neki ljudi, ali on je bio baš pravi fajter. Ni u jednom trenutku nije pokazao nekakav strah, slabost, nego baš odlučnost u želji da se bori. Koliko god smo znali da je teško bolestan ipak smo vjerovali da će pobijediti i tu bitku, ali ovoga puta bolest je bila jača...", kazao je Ivan Dečak. "Bio mi je životni mentor, njegove savjete svesti samo na jednu rečenicu je premalo, izgubio sam prijatelja, napišite mu lijepu priču", zaključio je.

Linker
09. travanj 2024 17:12