sve je u redu

Strah od pregleda nakon teške bolesti! Martina Mlinarević Sopta odahnula nakon najljepših riječi

Martina Mlinarević Sopta, pjesnikinja i ambasadorica BiH u Češkoj, ne skriva koliko su joj teški trenuci iščekivanja nalaza koje redovito mora obavljati kao onkološki pacijent.

Martina Mlinarević Sopta (38), poznata hercegovačka pjesnikinja, aktivistica i ambasadorica BIH u Češkoj, ovih je dana na svojoj Facebook stranici objavila koliki strah proživljava kao onkološki pacijent koji mora na redoviti godišnji pregled. Svim ženama koje su preživjele karcinom dojke ili se s njim još bore, dobro je poznato koliko su neugodni pregledi magnetskom rezonancom i još teži trenuci iščekivanja rezultata. Napisala je kako je za vrijeme pregleda razmišljala o bajkovitom Istanbulu, a zaključila je - Živa si bona, hajd‘ sad na sunce. O kako to često zaboravimo.

Podsjetimo, ova hrabra mlada žena, majka šestogodišnje kćerkice Une, od karcinoma dojke oboljela je 2017., a nakon godinu dana borbe s opakom bolesti i nekoliko operacija, hrabro je progovorila o svojoj bolesti te se fotografirala za naslovnicu bosanskog ženskog časopisa Gracija. Pozirala je bez majice, gola do struka, otkrivši ožiljak koji joj je ostao nakon odstranjenja lijeve dojke. Želja joj je bila potaknuti žene na redoviti pregled, i još važnije - skrenuti pažnju javnosti na bitne stvari, a ne na površnost koja je zavladala u svim segmentima života.

Čitajte i: Martina Mlinarević Sopta i njezina kći doživjele težu prometnu nesreću: ‘Živu glavu smo izvukle‘

Dio bosanskohercegovačke javnosti ju je slavio i proglasio ženom godine, dok ju je drugi, konzervativniji dio društva koji se ne slaže ni s njezinim liberalnim političkim stavovima - osudio.

No, teško da će netko zaustaviti ovu hrabru lavicu koja osim što se bori s predrasudama u društvu, bori se i sa strahom koji prolaze svi onkološki bolesnici. Svoju borbu s opakom bolešću opisala je i u svojoj knjizi ‘Huzur‘ objavljenoj 2019. Riječ je o knjizi koja ogoljuje i demistificira borbu protiv raka dojke s kojim se spisateljica tada borila, a u njoj je iznijela sva tjeskobna stanja kroz koja je prolazila, opisala je svoje četiri operacije i najintimnije trenutke liječenja i oporavka. Prvi dio knjige posvetila je tadašnjem partneru, a danas suprugu Goranu Sopti, a drugi dio kćerkici Uni.

Na predstavljanju knjige u Dubrovniku 2019. kazala je: "Apeliram na ljude da je ono što nam je kronično potrebno jest naš mikrosvijet, mikrosvijet u kojemu smo mirni. Upitan da odabere tri najljepše turske riječi, Orhan Pamuk je, između ostalih, izabrao i riječ ”huzur”. Huzur oslikava unutarnji mir koji sam pronašla. Primijetila sam kroz svoju bolest da ljudi vole vidjeti da ti nije dobro, da te boli, to je taj naš surovi mentalitet, ako je drugome lošije, njemu je bolje i iz toga se hrani. Koliko god imaš loših stvari, toliko je i tih pozitivnih. Rak napravi podjelu između go*ana i sjajnih ljudi".

Linker
14. travanj 2024 05:28