Tomislav Gretić, Ivan Pažanin. Melkior Bašić i David Skoko

 CROPIX, LUKA DUBROJA, RTL
KULINARSKA ZABAVA

Televizijski okršaj slavnih chefova: Svaki ima svoj faktor

Ivan Pažanin kulinarske savjete će dijeliti u zabavnom showu "Riba na torti", dok je Tomislav Gretić glavni u ‘Hell‘s Kitchen Hrvatska”. David Skoko zaštitno je lice kulinarskog-putopisnog showa "Motor, loza, kuhača", a Melkior sudac u "MasterChefu"

Ivan Pažanin kulinarske savjete će dijeliti u zabavnom showu "Riba na torti", dok je Tomislav Gretić glavni u ‘Hell‘s Kitchen Hrvatska”. David Skoko zaštitno je lice kulinarskog-putopisnog showa "Motor, loza, kuhača", a Melkior sudac u "MasterChefu"

Televizijski kulinarski showovi jedan su od najpopularnijih sadržaja na malim ekranima diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, gdje su prije gotovo četvrt stoljeća led probile "Kruške i jabuke", licencni show koji se godinama prikazivao na Hrvatskoj televiziji.

U međuvremenu se ponuda kulinarskih sadržaja znatno proširila, a chefovi koji su sudjelovali u emisijama postali su prave showbiz zvijezde. Borba za gledanost ne staje, pa nas tako uskoro očekuju dva nova showa na komercijalnim televizijama čija su zaštitina lica slavni chefovi Ivan Pažanin i Tomislav Gretić.

Splitski kuhar Ivan Pažanin pridružio se zabavnom programu Nove TV kao zaštitno lice novog kulinarskog showa "Riba na torti". U njemu će se pet slavnih ličnosti hrvatskog glazbenog, glumačkog, pa sve do do sportskog života iz tjedna u tjedan natjecati za titulu najboljeg domaćina, a tjedne zadatke će dobivati od Ivana Pažanina koji će pratiti svaki njihov korak, te u svom stilu duhovito komentirati događaje tijekom emisije.

image

Ivan Pažanin

LUKA DUBROJA

"Oduševljen sam projektom koji će gledateljima omogućiti da me upoznaju u drukčijem svjetlu", kaže Pažanin koji će svojim gostima pomagati u odabiru namirnica, davati zadatke i savjete u pripremi objeda.

"Glavni cilj nam je da atmosfera bude opuštena, pa ne nedostaje šale. Svaki tjedan, pet natjecatelja ugošćuju jedni druge, a prije nego što se prihvate kuhanja, svrate do mene u smočnicu po potrebne namirnice i dozu ležernog razgovora“, otkriva Pažanin koji kao najveći adut ovog gastro showa ističe kombinaciju pozitivne atmosfere, gastronomije i dobrog druženja.

"Uz dobru hranu i dobro društvo otkrije se svašta, pa mislim da će se gledatelji istinski zabaviti gledajući naše kandidate u akciji", dodaje 39-godišnji Pažanin, koji je zanat pekao u brojnim priznatim domaćim i inozemnim restoranima, a na malim ekranima upoznali smo ga u RTL-ovom showu "Tri, dva, jedan - kuhaj".

image

Tomislav Gretić zaštitno je lice "Hell‘s Kitchen Hrvatska"

TOMISLAV KRISTO CROPIX

U pripremi je i hrvatska verzija "Hell‘s Kitchena" slavnog kulinarskog showa Gordona Ramsayja, koji stiže na RTL Televiziju s Tomislavom Gretićem u glavnoj ulozi. Za glavnu nagradu od trideset tisuća eura kandidati će u "Paklenoj kuhinji" prolaziti kroz razne izazove, a uz ostalo morat će simulirati rad u restoranu, te raditi pod pritiskom.

"Kuhinja je stresan posao, jer iste sekunde kad izbacite jelo dobijete povratnu informaciju je li jelo dobro uspjelo ili nije. Ali ako se dobro organizira i istrenira ekipa, koju mi zovemo brigada, onda je to najljepši posao na svijetu. U našem showu prvi put se nadmeću profesionalci, ljudi iz struke, pa će biti puno ega, iskri, svega i svačega", govori Tomislav Gretić, koji je poput Gordona Ramseyja krenuo od nule i pranja posuđa.

"Na praksi sam radio u tzv. jukeboxu, na mašini za pranje suđa, stavili bi longplejke i to se pere. Dođeš doma smrdljiv, znojan svakakav. Pa se dočepaš salatice pa ih pereš. Kad dobiješ prvi tanjur, dobiješ izvantjelesno iskustvo od sreće... Tako je bilo i tako bi trebalo biti, no današnje generacije preskaču pripremne poslove jer su prekul da bi to radili. Krivo, jer je disciplina potrebna, a gradi se kad se uči ispočetka, a tetovaže i frizurice nemaju veze s kuharstvom", kaže Gretić, kojeg smo na malim ekranima upoznali u "Masterchefu", te showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!".

image

Tom Gretić

RTL

Chef Melkior Bašić s kolegama Damirom Tomljanovićem i Stjepanom Vukadinom posljednjih je godina zaštitno lice omiljenog kulinarskog showa "MasterChef", a svoje je iskustvo stjecao u kuhinjama ponajboljih restorana kao što su Restaurant le Prince Noir, Lormont, Restaurant La Cape, Cenon, Restaurant L‘Oiseau Bleu te Boutique Hotela Alhambra & Villa Augusta na Lošinju gdje je proveo dvije godine. Proljetos je ekskluzivnom razgovoru za Gloriju otkrio da ga televizijska slava nije promijenila, jer ga supruga drži čvrsto na zemlji, na čemu joj je zahvalan.

image

Melkior Bašić

AMINESS MAESTRAL HOTEL

"Kad počinjete u kuhinji prvo je pravilo da osvijestite da zapravo ništa ne znate. Kad dođete u nečiju kuhinju, nemojte govoriti da nešto znate, nego kažite "u redu" i napravite kako vam je rečeno. Morate ulagati u sebe, imati osnovni alat – chef knife i mali nož za početak. Nemojte trčati za plaćom, jer je poanta u znanju. Najčešće se mladi zalete tamo gdje je veća plaća i onda zapravo stanu s razvojem. Moj savjet je da radite tamo gdje dobivate znanje. Pravo bogatstvo su znanje i vještine koje ćete kasnije moći unovčiti", kaže Melkior Bašić.

image

Melkior Bašić

VEDRAN PETEH/CROPIX VEDRAN PETEH/CROPIX

Ribarev sin, otac i muž, kako se predstavlja pulski chef David Skoko, koji je kulinarsko umijeće razvijao u obiteljskoj konobi Batelina, gdje je kuhati učio od majke, krenuo je na put u putopisnom kulinarskom serijalu "David Skoko: Motor, loza, kuhača" koji se prikazuje na Hrvatskoj televiziji.

U devet epizoda svoje avanture David Skoko putuje diljem Hrvatske u posjet najistaknutijim domaćim vinarima od Slavonije i Baranje, Zagorja i Plešivice do Zadra, Krka, Pelješca i Istre. Na motoru je Skoko proputovao 7149 kilometara, posjetio 10 vinarskih obitelji, prikupio 45 recepata s lokalnim namirnicama i to na prijenosnom šparhetu na drva kojeg nosi sa sobom.

image

David Skoko

DANIJEL BARTOLIć CROPIX

"Kao dječak zavolio sam motore i putovanja, a na svojim sam putešestvijama skupio puno poznanstava i prijateljstava. Sva ta iskustva na meni su ostavila velik trag, neka su me i promijenila kao čovjeka i kao kuhara, zahvaljujući njima postao sam svjesniji važnosti obiteljskih, prehrambenih i tradicionalnih vrijednosti u razvoju svakog pojedinca kao osobe, ali i cijelog društva. Putujem da bih se mogao vratiti, da bih mjesto iz kojeg sam došao mogao vidjeti novim očima", zaključuje David Skoko.

image

David Skoko

MARIO KUčERA/CROPIX MARIO KUčERA/CROPIX
Linker
27. travanj 2024 10:10