RAZOTKRIVANJE

Tisja Kljaković Braić: "Najviše volim biti doma, a to izluđuje mog muža koji bi uvik negdi iša"

Slikarica i spisateljica rođena prije 44 godine u Splitu otkriva zašto je prije oslikavanja naslovnice reizdanja kultnih djela Miljenka Smoje supruga i dvije kćeri poslala od kuće, a najavljuje i svoju prvu dječju knjigu te animirani film koji se radi prema njezinom bestseleru ‘U malu je uša đava‘.
Kako ste reagirali kad vam je stigla ponuda da ilustrirate naslovnice knjiga Miljenka Smoje?

- U isti moment me uvatila panika i srića. Taj straj da neću napravit kako triba blokira me je. Morala sam ostat sama sa svojim mislima pa je Igor skupija dicu i otiša. Nisu oni ni priko vrata, nacrtam ja prvu naslovnicu "Malog mista". Nadovezala sam se na onu moju ilustraciju "Pomirbeni nogododir". Luigi okrenut leđima i Bepina dodiruju se nogon ispod deke. Jer zapravo Luigi i Bepina su moji "Oni", samo žive u drugom vrimenu. Za naslovnice "Velog mista", prvi i drugi dil, izabrala sam Maru Mulicu i Meštra. Svaka ima svoju simboliku. Na kutiji koja objedinjuje sve tri knjige - Smoje i Lepa plešu zajedno kroz život.

Desi li vam se često kreativna blokada?

- A desi - normalno, vrlo sam neugodna za suživot reka bi moj muž.

Koji vam je najdraži lik iz knjige/serijala "Naše malo misto" i "Velo misto"?

- Roko, odnosno Boris i ona scena "spašavanja nekretnin šta se ne krečedu". To je gotovo scena u maniri Charlieja Chaplina.

Jeste li nostalgični?

- Jesam, ali i volim svoj život ovakav kakav je sad. Ne volim osjećaj prolaznosti, on me plaši. Iz Splita mog djetinjstva najviše mi nedostaju ljudi kojih više nema.

Biste li i kako sankcionirali razuzdane turiste u staroj jezgri Splita?

- A evo već ih je grad sankcionira, onog koji ski­­ne gaće i pišne - komunalac globi s 300 eu­ra. Imamo turizam nalij se, povrati, popišaj se... A šta da kažem, žaj mi je tako lipog grada.

Kako vi najradije provodite ljetne dane?

- Najviše volim bit doma, u tinelu pod klimom i radit. To izluđuje mog muža koji bi uvik negdi iša. Ovo lito nismo još ni brod upalili. Reka je da će ić sam sa starijom ćerom na brod. Nek ide, meni je to živa muka. Ja ću im skuvat šalšu.

Koji je vaš najveći porok?

- Kava. Ne smin pit kavu, a pijen je. A za mog muža najveći moj porok je taj šta ne volim vino. Ni vino, ni pivo - ništa.

image



SAŠA BURIĆ CROPIX
Kako ste došli na ideju da napišete dječju knjigu "Pita moja mama imate li jedno jaje"?

- Pravo da vam kažem ne znam, samo sam počela ove zime crtat i zakotrljalo se. Jedna priča je vukla drugu. Biće zato šta imam malo dite pa sam u toj dičjoj fazi. Glavni lik je moja mlađa ćer Nastja i njeni susidi. Susidi su životinje i svaka sličnost sa stvarnim likovima je slučajna. Sastoji se od desetak pričica. Poprilično je drugačija, kaže moj urednik Seid Serdarević - ne podilazi dici. Vidit ćemo kako će dica reagirat.

Koja je vama najdraža dječja knjiga, književni lik...?

- Ježurka Ježić.

Nakon predstave se prema vašoj knjizi "U malu je uša đava" radi i crtani film, tko stoji iza tog projekta?

- Radi ga Veljko Popović i njegov studio Primerender, napisa je scenario po mom romanu. Crtam ja, al sve kako on kaže. O animaciji ne znam ništa. To je za mene čarolija, iščekivanje da vidim pokrenute svoje slike. Premijera bi tribala bit do kraja godine.

AKTUALNO PITANJE

Kakav je vaš komentar na - po nekima - neprimjerene plakate za Splitsko ljeto (jezici koji se dodiruju) i predstavu "Gazdarica", koji asocira na vaginu?

- A šta ljude više može šokirat. Znate šta danas može šokirat? Lipa emocija.

Biste li voljeli i da se prema vašim knjigama "Oni" snimi film ili predstava?

- Nisam sigurna. Kad me Veljko Popović zva radi animiranog filma, bila sam sigurna da me zove radi "Oni". Reka je nešto s čim sam se složila - "Oni" najbolje funkcioniraju baš u ovoj kratkoj formi. Ali uvik sam otvorena za svakog koji ima dobru ideju.

Koji je najtipičniji prizor iz vašeg bračnog života?

- Sve tipične prizore iz bračnog života sam ovjekovječila, i to u dvi knjige, "Oni" i "Oni 2". Ima puno mojih i malo vaših.

Koliko vi i suprug imate vremena za sebe i kako ga najradije provodite?

- Gotovo da i nemamo vrimena. Dica su dio naše svakodnevice i cili svit se vrti oko njih. Najlipše je kad obe zaspu. Tad je vrime za nas, al i nas brzo san obori.

Koje odgojne metode najčešće prakticirate?

- Igor odgaja, on je dosljedan. Ja vičen, posli pet minuta ljubin.

Vrijedi li doista izreka "mala djeca, mala briga, a velika djeca, velika briga"?

- Vridi. Mlađa od 2,5 godine te fizički umori, a za stariju od 13 godina strahuješ čim izađe iz kuće. Često se ne javlja na mobitel, šta me naprosto izluđuje.

Kakvi ste vi bili kao tinejdžerica?

- To triba pitat moju mater - užas ka i svaki normalni pubertetlija.

Jesu li vas zbog umjetničkog talenta doživljavali kao osebujnu?

- Sigurno da jesu, al ja sam sebi bila ok. Igor kaže da sam bila drukčija i čudna. On to može potvrdit jer smo išli skupa u osnovnu.

Koja je vaša neostvarena želja?

- Mislin se već po ure i ne znam šta bi napisala.

Linker
22. travanj 2024 20:19