Blake Fielder-Civil gostovao je u rujnu u showu ‘Good Morning Britain‘ 

 KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK
POVRATAK U CRNILO

Tko je Blake Fielder-Civil? Bivšeg supruga Amy Winehouse optužuju za njezin put do dna

Biografski film "Back to Black" redateljice Sam Taylor-Johnson govori o usponu legendarne pjevačice do slave i tragičnoj smrti 2011.

Kombinacija na prvi pogled zvuči dobitno, ali odmah su krenule i kontroverze vezane uz biografski film "Back to Black" o legendarnoj pjevačici Amy Winehouse, koji je režirala Sam Taylor-Johnson, supruga glumca Aarona Taylora-Johnsona, novog Jamesa Bonda.

Glavna uloga u filmu, koji je stigao 11. travnja, pripala je Marisi Abela, a radnja filma usredotočena je na Amyjin put do slave, sve to tragične smrti 2011. Najtvrdokorniji fanovi odmah su producente i cijelu ekipu optužili za lešinarenje na Amyjinu liku i djelu, te se zapitali zašto je to potrebno kad je Winehouse ionako cijeli svoj život opjevala u svojim pjesmama. Njihova kritika može se svesti na poruku - ostavite pokojnicu na miru i ne izrabljuje njenu smrt. Okidač je bila fotografija koja prikazuje filmsku Amy kako jeca zbog uhićenja njenog supruga Blakea Fielder-Civila, a Marisi Abela sigurno nije bilo lako čitati hejterske komentare na svojim profilima, dok je redateljica Taylor-Johnson javno stala u obranu svog djela.

“U filmu nema ništa kontroverzno, napali su nas prije nego što je itko film vidio, a napravili smo ga prema Amyjinim svjedočanstvima, njezinoj glazbi i iz njezine perspektive", izjavila je. "Naš film je posveta jednoj od najvažnijih glazbenici s početka milenija, osjećala sam da je to najbolji način da joj vratim glas ", dodaje redateljica koja je najvažniji dramski zaplet vezala uz Amyjinu ljubavnu priču i brak s Blakeom Fielderom-Civilom, kojeg igra Jack O’Connell.

image

Amy Winehouse i Blake Fielder-Civil u braku su bili dvije godine

PICTURE PERFECT/SHUTTERSTOCK

"Pokušala sam ga kontaktirati, jer sam željela čuti njegovu stranu priče, no odbio je susret jer se, pretpostavljam, boji suočiti s tim dijelom vlastite prošlosti", izjavila je redateljica. Poznata po svom nezaboravnom izgledu i jedinstvenom talentu londonska umjetnica Amy Winehouse je tijekom svoje karijere postigla planetarnu slavu, a preminula je od trovanja 2011. u dobi od 27 godina. Borila se s raznim ovisnostima i bulimijom, a njezin put ravno do dna zapečatili su veza i brak s Blakeom Fielderom-Civilom.

Fanovi žele vjerovati u mit da ju je suprug navukao na heroin i druge opijate te da su joj njihova burna veza, Blakeovi dolasci, odlasci i varanja, slomili srce. Traže krivca jer ne mogu povjerovati da je diva nevjerojatnog glasa sama izabrala svoj put.

Njena priča u tom smislu nije nova, niti jedinstvena, jer Amy Winehouse sigurno nije prva, niti zadnja zvijezda showbiznisa, koja se nije znala nositi s bremenom slave i mogla se može othrvati svojim demonima.

image

Prva fotografija Amy Winehouse i Blakea Fieldera-Civila snimljena je u Londonu 2005.

FRANK DORAN/MCP/SHUTTERSTOCK

Svojim je pjesmama o ljubavi, seksu, alkoholu i ovisnostima dirnula srca milijuna, osvojila svijet i pet Grammyja te se, s prepoznatljivom visokom punđom, očima prenaglašenim tušem i drskim stavom nametnula kao svojevrsna ikona. Ali je s vremenom sve više tonula u skandale, ekscese i ispade, te na pozornici posrtala i zaboravljala tekstove.

U najgoroj fazi na droge je, uključujući i heroin, trošila više od 15 tisuća dolara tjedno, redovito se opijala, ali i povraćala jer je bolovala i od bulimije. Amy i Blake Fielder-Civil, koji se predstavljao kao “video asistent”, upoznali su se 2005. u pubu u Camdenu i ubrzo prohodali. Premda je Blake tada bio u vezi dao si je istetovirati njezino ime iza desnog uha, a ona njegovo iznad srca. Njihova veza je bila nasilna, pa su osim ožiljaka od samoozljeđivanja, često bili puni masnica.

Njihova prva faza potrajala je oko godinu dana, nakon čega se Blake vratio bivšoj djevojci. Amy je, pak, potonula u depresiju i snimila album “Back to Black”, čiji je najveći hit bio “Rehab” u kojem pjeva kako nije željela na liječenje od ovisnosti.

image

Amy Winehouse i Blake Fielder-Civil na dodjeli MTV-jevih nagrada 2007.

SBM/PLUX/SHUTTERSTOCK

U proljeće 2007. su Amy i Blake obnovili vezu i vjenčali se u Miamiju uz hamburgere. Nakon toga je sve strmoglavo krenulo nizbrdo. U ljeto te godine Amy su spašavali ispumpavanjem želuca nakon što su se ona i Blake pretjerano uživali u opijatima. U klinici za odvikavanje trebali su ostati osam tjedana, ali izdržali su samo tri dana.

Njezini koncertni nastupi postajali su sve kaotičniji, a mnogi su i otkazani. Kad je Blake 2008. završio u zatvoru zbog napada i pokušaja podmićivanja, Amy se stanje pogoršalo, a onda je početkom 2009. podnijela zahtjev za razvod. Mnogi su to protumačili kao važan dio pokušaja da ponovno uzme život u svoje ruke, ali u tome nije uspjela.

image

Na izlasku iz zatvora zbog napada i porezne prevare Blakea Fieldera-Civila u veljači 2009. dočekala je mama Georgette

MARTIN ROSE/EASTNEWS/SHUTTERSTOCK

Već na prvom koncertu 18. lipnja 2011., na Kalemegdanu u Beogradu, bilo je jasno da ništa nije kako treba: Amy je teturala po pozornici, jedva izgovarala tekst, a kad su gledatelji počeli negodovati, gađala ih je cipelom i povukla se. Turneja je otkazana, a Amy je 23. srpnja pronađena mrtva u svojem stanu u Camdenu. Autopsija pokazala da je umrla od trovanja alkoholom.

Linker
16. travanj 2024 14:04