VEDRAN PETEH/CROPIX
Portret glumca

Tomi Medvešeku gluma je u genima, no probao se baviti nečim drugim: ‘Nemam ono što je potrebno‘

Uz mamu Natašu Dorčić i tatu Svena Medvešeka te brojne druge članove poznate glumačke obitelji, bilo bi čudno da je Toma Medvešek odabrao drugu profesiju.

Uz mamu Natašu Dorčić i tatu Svena Medvešeka te brojne druge članove poznate glumačke obitelji, bilo bi čudno da je Toma Medvešek odabrao drugu profesiju.

On osvaja vještinom, talentom i šarmom na ka­­zališnoj pozornici, na malim i velikim ekranima: zagrebačkog glumca Tomu Medvešeka (26) trenutačno gledamo u TV serijama "Oblak u službi zakona" i "Majstori", a na sceni ZKM-a u predstavama "Cement" i "Čarobnjak iz Oza". To što je odrastao u glumačkom okruženju sigurno mu je olakšalo prve korake, ali i donijelo veliku odgovornost - jer njegova majka je Nataša Dorčić, otac Sven Medvešek, stric mu je glumac i redatelj Rene Medvešek, brat Tit je budući glumac, sestra Roza također je u kazališnom poslu, a bratić Fabijan Pavao već je za svoja ostvarenja dobio brojne glumačke nagrade. Ipak, Toma je trebao krenuti drugim putem.

"Dugo sam se bavio sportom i svašta sam trenirao. Počeo sam s plivanjem, pa prešao na nogomet, koji sam igrao godinu dana i sljedeću godinu branio. Potom su došli na red tenis i odbojka, pa me zaludio karate, nakon toga mačevanje i kada sam napokon uspio nagovoriti mamu da me pusti na MMA, izdržao sam samo pola godine. Tada je završila moja sportska karijera, koja mi očito nije bila suđena jer nemam ono što je sportašima potrebno, a to je predanost. Volim biti posvuda i zbog toga mi se čini da je gluma odlična profesija za mene", govori Toma, koji privodi kraju studij glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

No, najveća škola bila mu je protekla godina - kad je stekao nekoliko impresivnih poslovnih iskustava.

image

Bicikl je omiljeno prijevozno sredstvo i Tomi i njegovom tati Svenu Medvešeku

PRIVATNI ALBUM

"Snimio sam veliki film i tri serije: manja uloga bila je u ‘Metropolitancima‘, a dvije veće u ‘Majstorima‘ i ‘Oblaku u službi zakona‘. Jako sam sretan što sam sve uspio odraditi", kaže mladi glumac, koji je svjestan da je za svaku izvođačku djelatnost bitna kondicija, a njegova formula poprilično je jednostavna.

"Stalno sam na biciklu, koji je odličan za održavanje kondicije, a kako sam na sto strana, idealno je prijevozno sredstvo u gradu. Jednom ili dvaput tjedno igram košarku, a povremeno radim i sklekove."

Na pitanje koje je najvažnije lekcije dobio od roditelja, odgovor svodi na dvije simpatične opaske.

"Mama me naučila da se škola mora završiti, a tata da nađem sreću u malim stvarima. Što se posla tiče, cijenim tatine savjete i prijedloge, a mama je mama... Kod nje je uvijek "sladak si i sve je super". U poslu mi trenutačno najviše imponira kolega Ugo Korani, on je ljudina i glumčina. Na njega gledam kao na brata", kaže Toma, koji je stalno na razmeđi kad analizira svoj rad.

Katkad pretjerano preispituje odrađeni posao, a nekad uopće ne razmišlja o ulozi i samo "pusti da ode". Posljednja uloga, u filmu Igora Mirkovića "Slatka Simona", bila mu je dragocjeno iskustvo, a osobito ga se dojmila - scena tučnjave.

Sportska karijera mi nije bila suđena jer nemam ono što je sportašima potrebno, a to je predanost. Volim biti posvuda i zbog toga mi se čini da je gluma odlična profesija za mene

U slobodno vrijeme obožava se družiti s prijateljima. Igraju društvene igre i virtualne igrice, pomalo se i "sportiraju", a kad skupe dovoljno novaca - putuju.

"Evo, baš smo prije tjedan dana dogovorili put u Amsterdam. Nitko od ekipe nije tamo bio i odlučili smo da je to odlična destinacija za grupno putovanje", uzbuđeno govori Toma, kojem ljubavni život trenutačno nije u fokusu.

Očito na ozbiljnu vezu još nije spreman, pa kaže: "Sve u svoje vrijeme."

Linker
26. travanj 2024 03:17