ČIN, ČIN

Vinski biznisi poznatih: Sarah Jessica Parker i Cameron Diaz proizvode rosé, a Jay-Z ima luksuzan šampanjac

Iako odlično zarađuju i u svojim primarnim profesijama, brojni poznati odlučili su se upustiti u vinski biznis. Dok neki od njih imaju vlastite svjetski priznate vinarije, drugi su kupili udjele od stoljetnih proizvođača, a treći su se pak s njima udružili. Donosimo listu najpoznatijih, a ono što će vas sigurno iznenaditi su pristupačne cijene.

Sarah Jessica Parker: Invivo Wines’ Rosé

Kad bismo vas pitali kakvo vino proizvodi zvijezda "Seks i grada", vjerujemo kako bi u većini slučajeva odgovor bio rosé. I pogodili biste. Riječ je o vinu iz francuskih vinograda, a Sarah Jessica Parker napravila ga je u suradnji s novozelandskim proizvođačem Invivo Wines.

Jednostavna ambalaža nalaže kako je riječ o klasičnom vinu, koje ćete najradije piti uz jela poput ribe i tjestenine. A i cijena je pristupačna pa si ovo vino mogu priuštiti gotovo svi, stoji oko 20 dolara, otprilike 120 kuna. Ovako je tvrtka opisala aromu Sarahinog vina.

image
Invivo Wines’ Rosé
FACE TO FACE/FACE TO FACE/PROFIMEDIA

"Podsjeća na miris latica ruža i ljetnog voća, omotano mineralnošću što vino uvijek čini svježim", rekli su, a Sarah je dodala:

"Pravi sam ljubitelj vina i volim njime nazdravljati na obiteljskim večerama i prigodama s prijateljima, tako da je ovo za mene vrlo uzbudljiv i zabavan projekt", rekla je.

Post Malone: Maison No. 9

U sličnoj ambalaži kao vino Sarah Jessice Parker, samo u duguljastoj formi, "smjestilo" se rosé vino američkog repera, pjevača i tekstopisca Post Malonea. Iako njegov lik i djelo više ide k tome da se bavi proizvodnjom, primjerice, viskija, ipak se odlučio za proizvodnju "nježnijih" pića.

Inspiracija za ime brenda bile su mu tarot karte broja devet, koje su mu ujedno i najdraže, a ove godine bocu je redizajnirao te uz nju ponudio još šest artikala, poput majici i hoodica, koje se mogu naručiti u sklopu njegovog mercha na web stranicama brenda.

"Cilj Maison br. 9 je dočarati vam okus francuske rivijere; odnosno pristupačan luksuz za slavljenje trijumfa u svakodnevnim životnim izazovima", rekao je glazbenik. I zaista je pristupačan luksuz. Cijena za bocu od 0,75 litara je otprilike 120 kuna, a u Ujedinjenom Kraljevstvu prodaje se u njhovom poznatom trgovačkom lancu Tesco.

image
Post Malone degustira svoje vino Maison No.9.
GREG REEGO/MAISON NO 9/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
image
Maison No. 9.
FOTOGRAFIJE: GREG REEGO/MAISON NO 9/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Cameron Diaz: Avaline

"Čisto, organsko i prirodno vino". O da i to postoji, a riječ je o vinu koje nema glutena, pogodna su za vegane i sve one koji su na keto dijeti. Malo je čudno ovo pročitati kad znate da je alkohol, pa čak i u malim dozama, "zabranjen" kad ste na bilo kakvoj dijeti, no glumica Cameron Diaz sad je svima omogućila lagano pijuckanje čak i u uvjetima kad to ne bismo smjeli.

S prijateljicom Katharine Power, vlasnicom modne kuće "Who That Wear", izbacila je dvije linije - španjolska bijelo vino (Xarello, Macabeo i Malvaziju) i francuski rosé (sorte uključuju Grenache i Cinsault). Cijene se također kreću oko 120 kuna za 750 mililitara. Dostupno je u više od 2500 trgovina u Sjedinjenim Američkim državama, a za tamošnje potrošačko društvo vino se može naručiti i online.

image
Cameron Diaz - Avaline
AVALINE/ MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Udružile su se s platformom "Lift Collective", koja osnažuje žene u vinskoj industriji, stoga je i priča iza ovog vina puno šira. Žele da vino i vinska industrija ne bude isključivo u rukama muškaraca, a kroz mentorstvo i financijsku pomoć to omogućuju svestranim ženama koje žele proizvesti svoje vino.

Čitajte i: Skok u ljeto! Zavirite u tajne oaze zvijezda i otkrijte tko ima najljepši bazen

Vinarija Francisa Forda Coppole

"Pravljenje vina i kreiranje filmova su dvije različite forme umjetnosti. Ovo su riječi američkog redatelja i producenta Francisa Forda Coppole koji je na kalifornijskim obroncima nastavio obiteljski posao. Još je kao klinac s djedom i ujakom u stanu u New Yorku miješao vino, a sad Coppola proizvodi 80 vrsta vina.

Njegove su dvije vinarije prave oaze za zaljubljenike u vina, a na njima se održavaju razni eventi te vjenčanja. Coppola je unutar kompleksa napravio i muzej gdje se slavi njegov filmski doprinos. Cijene vina kreću se od 50 kuna pa sve do 750 kuna, što su svakako prihvatljive cijene za nagrađivanu vinariju.

image
Coppola vino
REALFOOD/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Čitajte i: Zlato zadarskog zaleđa! Kako je zagrebačka obitelj postigla svjetski uspjeh sa svojim mladim vinogradom

Čitajte i: Prvo pa zlato! Decaterova priznanja hrvatskim vinarima, prvi put nagrađen i sjajni pošip vinarije Bora

Jay-Z: Armand de Brignac

Brend pjenušaca američkog repera i supruge pjevačice Beyonce "Armand de Brignac" ove je godine u postotku od 50 posto kupio francuski koncern Moët Hennessy - Louis Vuitton S.A (MHLV). To nije njegovo vino budući da je jedan od suvlasnika kompanije od 2004. godine, a 2014. je odlučio kupiti cjelokupan udio.

Na uspješan biznis američkog repera utjecala je pandemija koronavirusa pa je prodaja iz 2019. godine, kada je prodano pola milijuna boca diljem SAD-a, pala za otprilike 18 posto. Boca šampanjca stoji 1900 kuna, a u njoj se miješaju arome breskve, marelice, cvijeta naranče i briochea. Idealno za nazdraviti početku bilo kakvog slavlja!

Angelina Jolie i Brad Pitt

Jedan od najslavnijih rosea svijeta, Chateau Miraval, proizvodi se na posjedu slavnih hollywoodskih glumaca Angeline Jolie i Brada Pitta. Angelina i Brad su imanje s vinogradom kupili 2011. godine nakon što su ga tri godine iznajmljivali od američkog biznismena Toma Bovea.

Tamo su se i vjenčali te su rekli kako ga ne kane prodati jer ga žele ostaviti svojoj djeci. Iako je njihova ljubav bila kratkog vijeka, njihovo vino još uvijek je jako traženo, a cijena mu je oko 700 kuna.

Linker
20. travanj 2024 01:35