Vesna Miletić

 BILJANA BLIVAJS CROPIX
Inspirativna priča

Vlasnica kultnog zagrebačkog restorana otkriva sve detalje svoje prve knjige koju je posvetila - osmogodišnjoj unuci

Pukim stjecajem okolnosti diplomirana politologinja Vesna Miletić počela je kuhati u restoranskoj kuhinji, a onda, korak po korak, sa suprugom stvorila jednu od najuglednijih zagrebačkih gastro oaza čiju je priču ispričala u novoj knjizi ‘Moj Tač‘.

Pukim stjecajem okolnosti diplomirana politologinja Vesna Miletić počela je kuhati u restoranskoj kuhinji, a onda, korak po korak, sa suprugom stvorila jednu od najuglednijih zagrebačkih gastro oaza čiju je priču ispričala u novoj knjizi ‘Moj Tač‘.

"Napisala sam ‘Moj Tač‘, knjigu u kojoj su isprepleteni naša povijest, recepti i životna priča", započinje Vesna Miletić (68), vlasnica kultnog zagrebačkog restorana Tač, čije je službeno predstavljanje predviđeno na sajmu knjiga Interliber u studenome. Da nije riječ o običnoj gastronomskoj prozi, govori i interijer poznate gastronomske meke, smještene na zagrebačkom Vrhovcu, čije toplo uređenje budi uspomene i osjećaj doma. Tom ugođaju doprinosi i kamin u glavnoj sali, drveni interijer, ogledala, kristalni lusteri... A tu su i brojna stručna priznanja za delicije osmišljene u kuhinji gospođe Miletić. Na jelovniku Tača oduvijek su ukusne maneštre, za koje je Vesna, Istrijanka podrijetlom, posebno vezana, kao i tzv. cucina povera te riblja i mesna jela, domaće juhe i kolači. Tu je i nadaleko poznata njezina pita od jabuka koja se topi u ustima i jednako zamamne savijače, fritule, torta Tač i brojna druga jela.

image

Snimljeno u restoranu ‘Tač‘ na zagrebačkom Vrhovcu

MARKO MIŠČEVIĆ CROPIX

"Otkako smo otvorili prvi restoran, najvažnije nam je bilo, a toga se držimo i danas, raditi s najboljim namirnicama: od domaćeg povrća do mesa i ribe koje moj suprug nabavlja od provjerenih proizvođača, mesara i ribara. A da ne govorim o emociji i kuhanju s ljubavlju, koje je jedino istinsko ako se želite posvetiti ovom poslu", objašnjava Vesna svoju poslovnu filozofiju i gastro sudbinu koju joj je odredio stjecaj okolnosti. Naime, njezin suprug, Zagrepčanin Tihomir Miletić, dolazi iz poznate ugostiteljske obitelji, a početkom osamdesetih odlučio se preseliti u Opatiju i tamo otvoriti vlastiti restoran. S njim je, naravno, otišla i Vesna. Nakon što su usred sezone ostali bez kuhara, Vesna, koja nije profesionalna kuharica, već diplomirana politologinja, suprugu je predložila da ona preuzme glavno mjesto u kuhinji.

image

Poznata zagrebačka chefica diplomirala je politologiju, a nakon što je njezin suprug ostao bez kuhara u restoranu u Opatiji, s 25 godina preuzela je mjesto glavnog kuhara

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Imala sam 25 godina i nisam bila profesionalac, ali bila sam odvažna, hrabra i nepokolebljiva. I taj naš restorančić u Opatiji bio je predivan, smješten nasuprot hotela Ambasador", prisjeća se Vesna, dodajući da su tada, kao mladi ugostitelji, suprug i ona bez kompleksa stali uz rame s priznatim opatijskim kolegama. Iz tih početaka sjeća se da je suprug automobilom jurcao od Italije do domaćih proizvođača u potrazi za najkvalitetnijim mesom, povrćem, ribom... Na svojim gastronomskim principima, u kojima je uvijek držala do toga da iz namirnica dobije i sačuva najkvalitetnije nutritivne sastojke u skladu s tradicijom hrvatske kuhinje koja počiva, objašnjava, i na jakim utjecajima Austro-Ugarske, Italije i susjednih država, Vesna Miletić stvorila je prepoznatljivu gastronomsku oazu. Trud im se isplatio: nakon tri godine počeli su, kaže, lijepo zarađivati, nakon čega su odlučili kupiti poslovni prostor u Zagrebu i 1985. u glavnom gradu otvoriti bistro Tač koji je ime dobio po nadimku njezinog supruga. "Bio je to prekrasan prostor koji smo lijepo uredili te je vrlo brzo postao kultno mjesto Zagreba. Tu se dolazilo na kave, fine kolače i probrana vina na čaše", govori Vesna Miletić, čiji je san o otvaranju istoimenog restorana zaustavio početak Domovinskog rata. "To ratno vrijeme u knjizi sam opisala na sofisticiran način. U njemu se najviše dotičem toga kako smo emotivno proživjeli to nesretno razdoblje, uz želju da naša djeca ne doživljavaju traume", govori Vesna koja je za vrijeme zračnih uzbuna kuhala u skloništima, gdje se, kaže, katkad boravilo više nego kod kuće.

image

Supružnici Tihomir i Vesna Miletić zaljubili su se na prvi pogled, kako nam je ispričala Vesna, i zajedničkim snagama stvorili kultni restoran ‘Tač‘

MARKO MIŠČEVIĆ CROPIX

"To je tada bilo kuhanje s nadom... S nadom da će ta situacija završiti, da ćemo svi preživjeti i nastaviti onako kako smo živjeli", prisjetila se. Konačno, rat je završio, a vrijedni supružnici Miletić odlučili su nastaviti prekinuti san. Kako je s obitelji odlazila na zagrebački Vrhovec, zamijetila je jedan tamošnji teniski klub. Svidjela joj se, kaže, njegova energija, pogotovo jer je to bila predivna kućica okružena vinogradom i voćnjacima s mirisnim plodovima kruške, marelice, jabuke, dunje i šljive. Vidjela ga je kao idealnu lokaciju za restoran. Godine 1999. odluka je pala i supružnici su ondje odlučili izgraditi svoje gastronomsko carstvo. Tijekom 15 godina Vesna Miletić ondje je vodila svoj biodinamički vrt, koji je za goste bio pravi mali raj za opuštanje; radila je zimnicu i pekmeze - uvijek poštujući namirnice i oslanjajući se na tradiciju. Iako više nije aktivna u kuhinji Tača, jela se i dalje stvaraju pod njezinim kreativnim okom. A posljednjih godina velika joj je strast i pisanje. Osim što uskoro izdaje biografsku kuharicu, Vesna priprema i knjigu za djecu, za koju je ilustracije nacrtala njezina svestrana osmogodišnja unuka Antea. Njoj je i posvetila izdanje ‘Moj Tač‘.

image

"Otkako smo otvorili prvi restoran, najvažnije nam je bilo, a toga se držimo i danas, raditi s najboljim namirnicama: od domaćeg povrća do mesa i ribe koje moj suprug nabavlja od provjerenih proizvođača, mesara i ribara", objašnjava svoje kulinarske principe

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Za tebe sam pisala ovu knjigu. Za tvoje male ruke koje će možda jednog dana umijesiti isto ono tijesto kojim sam ja započela svoj put. Za tvoje oči koje će, nadam se, u ovim redovima pronaći toplinu doma, mirise iz vrta i dvoje ljudi koji su vjerovali da ljubav ide kroz trbuh, ali ostaje u srcu. Kad odrasteš, možda ćeš živjeti u drugom gradu, možda u nekom drugom svijetu. Ali gdje god bila, imaš gdje doći. Uvijek imaš komu doći. Ova knjiga je i tvoj dom", zaključila je ulomkom iz knjige Vesna Miletić naš razgovor.

Samo za čitatelje Glorije otkrila je i dva ukusna recepta! Uživajte!

TJESTENINA S VRGANJIMA

Sastojci:

  • 2 veća vrganja ili 4 manja,
  • 1 glavica luka,
  • 1 režanj češnjaka,
  • malo maslaca,
  • 0,5 dl goveđeg,
  • pilećeg ili povrtnog temeljca,
  • 2 žlice domaće šalše ili žlica pasirane rajčice,
  • 800 dag domaće ili kupovne tjestenine

Priprema:

Vrganje ne treba prati, već samo očistiti četkicom i narezati na kockice ili šnitice. Na maslinovom ulju lagano popirjati luk i sitno kosani češnjak. Vrganje na gril tavi ‘okrenuti‘ s malo maslaca kako bi se pore zatvorile, a oni ostali al dente. Dodati ih u pirjani luk i češnjak te staviti dvije žlice šalše i malo temeljca. Kratko prokuhati. Tijesto kuhati u slanoj vodi, a kad je gotovo, šupljom žlicom ga dodati vrganjima. Po želji dodati malo usitnjene majčine dušice ili parmezana.

image

Tjestenina s vrganjima

BILJANA BLIVAJS CROPIX

TORTA OD MAKA

Sastojci:

  • 6 jaja, 200 g šećera,
  • 150 g maslaca,
  • 150 g mliječne čokolade,
  • 300 g maka,
  • sok od 4 naranče,
  • 400 g pekmeza od šljiva,
  • 400 g bijele čokolade,
  • 5 jušnih žlica griza,
  • 150 g, vrhnja za šlag,
  • 300 ml mlijeka

Priprema:

Biskvit: Miksati bjelanjke sa šećerom dok se ne dobije čvrsti snijeg, potom dodati žumanjke. Zajedno rastopiti maslac i bijelu čokoladu i ostaviti da se hladi. U smjesu s jajima umutiti ohlađenu čokoladnu smjesu, mlijeko, griz i mak. Staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peći 20 minuta. Nakon što se tijesto ispeče, izbosti ga vilicom i preliti narančinim sokom te namazati s 400 grama pekmeza od šljiva. Glazura: Rastopiti bijelu čokoladu s vrhnjem i dodati na tortu. Držati je četiri sata u hladnjaku prije posluživanja.

image

Neodoljiva torta od maka

BILJANA BLIVAJS CROPIX
30. studeni 2025 07:53