CASEY FLANIGAN/IMAGESPACE/SHUTTERSTOCK
Vladarica pop scene

Vojska fanova, rasprodani koncerti, nagrade... Kako je američka slatkica postala superzvijezda

Jedna je od najutjecajnijih žena na svijetu, glazbena i kulturna superzvijezda i oko sebe okuplja najvjernije obožavatelje u svijetu showbusinessa, a samo na posljednjoj dodjeli MTV VMA nagrada ih je osvojila čak devet!

Jedna je od najutjecajnijih žena na svijetu, glazbena i kulturna superzvijezda i oko sebe okuplja najvjernije obožavatelje u svijetu showbusinessa, a samo na posljednjoj dodjeli MTV VMA nagrada ih je osvojila čak devet!

Bez obzira na to koje mišljenje imali o Taylor Swift teško je osporiti njezin utjecaj na pop kulturu i današnji glazbeni svijet. Njezini koncerti pune stadione i izazivaju seizmičke aktivnosti, zbog nje se pomiče datum premijere filma, a na ovogodišnjim MTV VMA nagradama, osvojivši njih čak 9, je apsolutno pomela konkurenciju. Među svojim najvjernijim obožavateljima broji i mnoga slavna lica koja su se dolascima na koncerte ovog ljeta hvalili na sva zvona. Jedini koje ne ubraja među svoje fanove bivši su momci o kojima je napisala pjesme koje su postale neke od njezinih najvećih hitova. No tko je Taylor Swift zapravo i kako je došla na ove zvjezdane visine neusporedive s bilo kojom od glazbenih zvijezda današnjice?

image

Taylor Swift na dodjeli nagrada VMA 2023.

ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK

Rođena 13. prosinca 1989. u Pennsylvaniji oduvijek je pokazivala interes za glazbom, a kako je i sama jednom prilikom izjavila još odmalena je obožavala pjevati pred nepoznatim ljudima. "Odrasla sam u staroj farmerskoj kući s mnogo domaćih životinja u dvorištu i borovima koje sam obožavala kititi za Božić. Kad su mi bile četiri godine, prilazila sam potpunim strancima na plaži i pjevala im pjesme iz crtića "Kralj lavova". Bila sam malo, naporno i glasno stvorenje u kičastoj haljinici. Moja je baka bila operna pjevačica rođena u Singapuru. Uvijek je pjevala i zahvalna sam joj što me naučila mnogo o glazbi. To me inspiriralo da i ja počnem pjevati" rekla je u jednom intervjuu. Glazbeni uzori koje je uvijek navodila country su pjevačice Shania Twain, Faith Hill te grupa Dixie Chicks, a pjesme je počela pisati još dok joj je bilo 10 godina. Tada je krenula i s nastupima po lokalnim sajmovima i festivalima te je s 11 godina dobila priliku izvesti američku himnu prije košarkaške utakmice Philadelphia 76ersa. Svega godinu nakon toga prihvatila se gitare i počela pisati vlastite pjesme, a njezina je obitelj vrlo rano prepoznala da je njezin talent nešto u što vrijedi uložiti te da će postići puno veći uspjeh presele li se u prijestolnicu country glazbe - Nashville. Tako su kad je Taylor bilo svega 13 godina njezini otac Scott, broker i financijer, i majka Andrea, marketinška stručnjakinja, prodali svoju farmu u Pennsylvaniji i preselili se u Tennessee gdje je na koncu pjevačica potpisala ugovor za izdavačku kuću RCA Records, a 2004. godine potpisuje ugovor za najveću glazbenu izdavačku kuću na svijetu Sony/ATV i to kao najmlađa autorica u povijesti.

Sa 17 godina objavljuje svoj prvi singl "Tim McGraw", nazvan po njezinom omiljenom country izvođaču koji je poslužio i kao inspiracija za samu pjesmu. Već je tada bilo očito da joj je uspjeh predodređen jer je s ovom pjesmo zasjela na 6. mjesto Billboardove country top ljestvice. Njezin prvi album koji je nazvala po sebi, "Taylor Swift", prvi je put zauzeo poziciju na Billboardovoj ljestvici 11. studenog 2006., a već je godinu dana kasnije zaradila prvu nominaciju za nagradu Grammy koja je otišla u ruke Amy Winehouse. Međutim, na ovu prestižnu nagradu nije morala dugo čekati jer ju je osvojila već 2009. godine s drugim albumom nazvanim "Fearless", a kasnije je postala i prva žena koja je tri puta osvojila Grammy u kategoriji najbolje ženske solo izvođačice. Za samu nagradu ukupno je do sad bila nominirana 46 puta, a osvojila čak 12 prestižnih kipića uz koje je nanizala i nekoliko nagrada MTV-ja, Kid‘s Choicea, American Music Awardsa, Billboarda, Brit Awarda i to u raznim kategorijama. Ipak, i dalje najpoznatija nagrada koju je osvojila je ona za najbolji ženski spot za pjesmu "You Belong With Me" 2009. godine kad joj se, usred zahvale, na pozornicu popeo Kanye West te oteo mikrofon kako bi izrazio svoje nezadovoljstvo što Beyonce nije osvojila ovu nagradu. Ovo poniženje, iako ne njenom krivicom, ostalo je zauvijek zapisano kao jedan od najsramotnijih trenutaka inače blistave karijere ove planetarno popularne pjevačice.

@throwback2010s Taylor Swift Clapback gracefully to Kanye West comments and actions - 2009/2016 #taylorswift #erastour #kanyewest #2009 #2016 #beyonce #throwback2010s #edit ♬ original sound - throwback

Američka slatkica i cura iz susjedstva kako ju često mediji od milja vole nazivati osim po glazbi poznata je i po bivšim ljubavima koje su njezine hitove na koncu i inspirirale. Prva vrlo javna i burna veza koju je Taylor pretočila u pjesmu bila je s Joeom Jonasom u kojeg se zaljubila s 18 godina i koji ju je o prekidu obavijestio putem telefonskog razgovora koji je trajao manje od minute. Taj ju je prekid toliko povrijedio da mu je posvetila pjesmu "Forever & Always" u kojoj govori o njegovom prekršenom obećanju. U tom je razdoblju nastala i njezina čuvena izjava koji su brojni nastavili kroz godine prenositi kao svojevrsno upozorenje da se ovoj hitmejkerici nikad ne smijete zamjeriti. "Uvijek pišem pjesme o svom životu. Ako ste loši prema meni, napisat ću pjesmu o vama i neće vam se svidjeti. Nikad mi nije bio problem pisati o detaljima privatnog života, ali ne želim o tome govoriti u intervjuima", rekla je da bi sredinom 2009. utjehu pronašla u Tayloru Lautneru, zvijezdi serijala "Sumrak". Ta četveromjesečna veza rezultirala je pak baladom "Back To December" i jedna je od rijetkih pjesama u kojima je Swift priznala da je ona ta koja je zabrljala. Nakon ove uslijedila je veza s kolegom pjevačem Johnom Mayerom s kojim je otpjevala "Half of My Heart", a nakon prekida posvetila mu je pjesmu "Dear John" u kojoj ga je ogorčeno upitala "nije li bila premlada za njegove mračne, uvrnute igre".

image

Taylor Swift i harry Styles u prosincu 2012.

PACIFICCOASTNEWS.COM/PACIFIC COAST NEWS/PROFIMEDIA

"To su prave emocije i mislim da je sasvim u redu biti ljut na nekoga tko te povrijedio. Ljubav je okrutna igra ako je ne odigraš dobro i pametno. To je moja ljubavna filozofija", izjavila je jednom prilikom. Poslije Mayera uslijedio je niz okrutnih igara koje Taylor nije odigrala dobro i pametno. Prvi među igračima bio je glumac Jake Gyllenhaal kojem je posvećen hit "Shake It Off", idući je pak bio unuk pokojnog američkog senatora Roberta F. Kennedyja, Conor Kennedy, nakon kojeg je ostala pjesma "Begin Again". Još jedan od vrlo popularnih ljubavni brodoloma pjevačice bio je miljenik žena Harry Styles s kojim je provela svega tri mjeseca što je izgleda bilo i više nego dovoljno da napiše pjesmu "Out Of The Woods". Uslijedila je dulja pauza nakon koje je došao DJ Calvin Harris s kojim je provela 15 mjeseci, a vezi je navodno presudila lupa javnosti pod kojom su se nalazili, ali i činjenica da je Taylor popularnija od Harrisa. Potom je uslijedila veza s glumcem Tomom Hiddlestonom poznatom po filmu "Thor" koja je izazvala brojne polemike jer se vjerovalo da je upravo on odgovoran za krah veze sa Škotskim DJ-jem, a Swift se navodno o ovom razdoblju referira u pjesmi "I Did Something Bad" u kojoj se pita: "Kažu da sam napravila nešto loše, zašto se onda osjećam tako dobro?" Tri mjeseca poslije glumac se navodno umorio od nje, no Taylor se nije umorila od pisanja hitova pa mu je posvetila pjesmu "Getaway Car". Posljednja veza s britanskim glumcem Joeom Alwynom, potrajala je šest godina, a završila je proljetos tijekom njezine Eras turneje što je najvjerojatniji razlog zašto još uvijek ne pjevušimo hit o ovoj propaloj vezi.

image

Taylor Swift i Joe Alwyn u veljači 2019.

BLITZ PICTURES/SHUTTERSTOCK

Naime, Taylor je proteklih godinu dana zaposlenija nego ikad. Njezina The Eras turneja nedavno je završila svoj američki dio u kojem je pjevačica odradila 53 koncerta (ukupno će ih na svjetskoj turneji biti 146). Svaki od koncerata se sastojao od 44 pjesme podijeljene u 10 činova koji označavaju različite ere njezine karijere i trajao je više od tri sata. Fanovi su odlazili do tolikih ekstrema da su na koncertima čak nosili pelene za odrasle kako ne bi propustili niti sekunde, a koncert u Seattleu čak je izazvao podrhtavanje.

No njezina veličina i popularnost najviše se očituje u ekonomskom smislu: predviđa se da će do kraja turneje 2024. godine premašiti milijardu dolara dobiti što bi je učinilo najvećom turnejom u glazbenoj povijesti jer bi tako premašila čak i dobiti oproštajne turneje Eltona Johna koja trenutno drži rekord s 939 milijuna dolara. Osim obožavatelja i obitelji na Taylor su sigurno ponosne i slavne prijateljice među kojima su manekenka Gigi Hadid, Selena Gomez, Zendaya, Blake Lively, Karlie Kloss i Cara Delevingne koje su joj jedne od najvećih navijačica. Među njima je dugo vremena bila i Katy Perry no svađa zbog krađe plesača narušila je njihov odnos i rezultirala hitom "Bad Blood" koji je ostao zapisan iako su se pjevačice nakon nekog vremena pomirile. Stoga možemo reći da kombinacija nevjerojatnog talenta, interesantnog života, izvrsne sposobnosti pisanja stihova te ljubav prema obožavateljima kojima otplaćuje studentske kredite, pokriva medicinske troškove, šalje poklone ili samo razgovara nakon koncerata čini tu formulu koja je od nje napravila superzvijezdu nemjerljivih razmjera.

image
CASEY FLANIGAN/IMAGESPACE/SHUTTERSTOCK CASEY FLANIGAN/IMAGESPACE/SHUTTERSTOCK
Linker
28. travanj 2024 21:29