razotkrivanje

‘Zbog mojih performansa neki su me se htjeli javno odreći‘

O feminizmu sam učila u roditeljskom domu od oca koji se vješto brinuo o svojoj obitelji, od prematanja pelena, kuhanja, odlaska na dječja igrališta do prvih lekcija o spolnom životu mladih.

Ako bi iz vašeg filma trebalo izvući neki poučak, kako bi glasio?

Iz ljubavi u ljubav… nikako drugačije. Jer mogla sam opstati samo uz puno samoljubavi sve ove godine na art sceni. I ponešto ljubavi bliskih osoba uz koje sam odrastala.

Što su vaši roditelji i rodbina mislili o vašim performansima?

Nikada nisu uspjeli, ali niti htjeli prepoznati ono što radi njihova kći, sestra ili rodica. Kad sam imala retrospektivnu izložbu 2014. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, apsolutno nitko se nije pojavio kroz tri mjeseca. Zbog mojih performansa neki su me se htjeli javno odreći. Ali nisam nesretna zbog toga. Osim rodbine, oko mene ima još toliko divnih ljudi.

Je li vam lakše ogoliti dušu ili tijelo?

Što znači ogoliti se? Znači ponašati se prirodno, zar ne? I zar nisu duša i tijelo jedno? Moja duša jednako moje tijelo. Drugačije ne mogu zamisliti.

O čemu razmišljate dok nago tijelo izlažete pogledima neznanaca?

Pokušavam biti što jednostavnija, iskrenija i nesebično dati maksimalno od sebe. Pa neću se valjda stidjeti vlastitog tijela ili izgleda?

Ima li vaše stvaralaštvo veze s feminizmom?

Naravno, ja sam samostalna feministica jer ne volim biti dio neke in­­stitucije ili grupacije. O feminizmu sam učila u roditeljskom domu od oca koji se vješto brinuo o svojoj obitelji, od prematanja pelena, kuhanja, odlaska na dječja igrališta do prvih lekcija o spolnom životu mladih.

Očito nemate strah od javnih nastupa: imate li neku drugu fobiju?

Ne mogu gledati vađenje krvi iz vene. Ubod igle u tijelo me užasava, strašno nehumano. I ne bih voljela završiti u domu za starije i nemoćne.

Što vas najviše privlači kod vašeg partnera Milana Božića, s kojim ste već više od 20 godina?

Živimo vrlo skladno jer obostrano se duboko uvažavamo. Oboje volimo kuhati i uživamo u svim vrstama jela. Zajedno se davimo u dobrim kolačima. Nitko ne peče tako dobre štrukle sa sirom kao Milan.

Što on kaže, čime ste vi provrtjeli put do njegova srca?

Dopala mu se moja energija i ustrajnost u onome što radim. Osim toga, s nikim ne uživa kao sa mnom u obrednim ručkovima, tada smo oboje masni do laktova, prave svinjice.

Dvaput ste se udavali: zašto niste ušli u brak i s Milanom?

Iskustvo dva braka sasvim je dovoljno. Kod obostranog povjerenja nije potreban list matičara. Uzajamno pomaganje je isto važno. Na Liburnia film festivalu Milan se pojavio na pozornici kako bi najavio moj film. Ja sam otišla spavati zato što je film bio na samom kraju, jako kasno.

Mnogi mladi misle da za žene u vašoj dobnoj skupini seks više nije na listi prioriteta: vaš komentar?

Mladi tako misle dok su mladi, a kada ostare, promijenit će mišljenje jer znamo da spolni život traje dokle god smo živi. Zato je moj performans ‘Pravo na orgazam iznad 60‘ imao veliki uspjeh.

Što biste prvo napravili da postanete ministrica kulture?

Teško pitanje, jer nikada ne bih pristala na takav posao. Ali da moram, prvo bih napravila veliki tulum ‘Ministrica i umjetnici‘, kroz koji bi se možda mogla razviti uzajamna ljubav. Jer ne bih mogla biti ministrica koju nitko ne voli.

Vaša omiljena uzrečica?

Samo budalama je dosadno.

A psovka?

Sviđa mi se ona stara: Jebal ga vrag.

Na koju neumjetničku djelatnost gubite najviše vremena?

Svakodnevno radim gimnastiku, naročito nakon operacije desnog kuka. I puno šetam, naročito otkad je moja kći nabavila psa koji je skoro više kod nas nego kod nje.

Na kojim novim projektima radite?

Prvo moram napraviti u ranu jesen promociju knjige koju sam završila ove godine - Voćarska 5 - u izdanju MSU-a. A onda dalje promovirati predstavu ‘Vesna i Vlasta, prema dostojanstvu starenja‘, koju smo nas dvije babice, Vesna Stilinović (77) i ja (66) prije ljeta uspješno napravile u KUC-u Travno. Početkom rujna idemo s predstavom u Beograd.

Linker
24. travanj 2024 06:25