DARKO TOMAS CROPIX
Gloria & Iva

Zbog viralnih videa preko noći su postale zvijezde društvenih mreža, upoznajte glumice koje vraćaju osmijeh na lice

Bivše kolegice s Akademije dramskih umjetnosti govore o uspjehu, komičnim životnim situacijama koje su pretočile u online svijet, ali i otkrivaju kako je biti slobodan umjetnik u Hrvatskoj.

Bivše kolegice s Akademije dramskih umjetnosti govore o uspjehu, komičnim životnim situacijama koje su pretočile u online svijet, ali i otkrivaju kako je biti slobodan umjetnik u Hrvatskoj.

Gloria Dubelj i Iva Šimić Šakoronja glumice su, bivše kolegice s ADU, prijateljice i kreatorice beskrajno duhovitih komičnih videa na TikTok – u i Instagramu. Imaju one puno tog zajedničkog: slobodne su umjetnice, partneri su im glumci, oštre su, britke, pune životnog elana, konkretne, visprene! "Priveli" smo ih na razgovor o zapravo nevjerojatnoj reakciji koje su dobile od trenutka kada su počele snimati duhovite klipove na društvenim mrežama.

Za početak ih pitamo kako su "gradile" likove i kako su se riješile eventualne nadmenosti, ako je ikada postojala spram likova – uzora iz kojih su crpile inspiraciju? Likova koji zaista žive s nama, pored nas, ili u nama samima.

"Prije svega ne bih se uopće usudila staviti u poziciju da sam bolja od svojih likova. Sve likove koje sam gradila u kazalištu, a sad i na društvenim mrežama su nastali iz mentalitetskog obrisa naših krajeva. Ta malograđanština ima i svoj šarm i ne bih ga se tako lako odrekla. Zbog njega smo autentični sve dok ne prijeđemo crtu. Prednost tog šarma je na glumčevoj strani jer ima neiscrpan izvor za stvaranje slojevitih, živih, moralno oskudnih likova. Sklonija sam stvoriti nešto novo nego popravljati staro. Zapravo smo pokušale stvoriti neki novi oblik, neki novi narativ, ali smo možda ostale na onoj dobroj staroj linearnoj formuli komedije.To je dobar put za mijenjanje stvari, za osvještavanje sebe i drugih", govori Glorija.

image
DARKO TOMAŠ CROPIX

"Ono s čim se mi trenutno bavimo su svakodnevne situacije, događaji, karakteri koje susrećemo na ulici, na kavi, u kvartu pa čak i u vlastitom krugu prijatelja i u vlastitoj obitelji. Neprestano nadmetanje, borba i strah duboko su u ljudskoj svijesti i utkani su u svaki naš karakter, a kad na sve to nakalemite ruho ljudske gluposti i sitničavu dušu, naši karakteri postaju apsolutno tragikomični, prepoznatljivi. Recept za plakati i smijati se u isto vrijeme. Nerijetko volim reći kako ne postoji niti najmanji dokaz da je život ozbiljan i zaista to mislim. Tu formulu možda ne može svatko riješiti, ali barem može pokušati, jer bolje je tako nego dobiti recimo – gastritis", duhovito se nadovezuje Iva.

image
DARKO TOMAŠ CROPIX

Obje se slažu da gluma ima ograničen domet u društvenom djelovanju, ali da magija glume ipak odradi puno neobjašnjivog i neočekivanog. - Nisam sigurna može li glumačka igra kod svakoga emancipirati prazninu i užas, ali definitivno može utješiti i nasmijati, zagrliti i reći: nisi sama u tome ima nas još takvih i to je ono što je predivno, apsurdno i utješno u isto vrijeme, govori Iva.

Na pitanje gdje im se čini da se "formula" humora krije? Ako postoji, te koji su daljnji planovi...Iva spremno odgovara: - Nije to tako komplicirana formula kako se možda čini. Formula je u promatranju. Humor se krije u duhu, u pogledu, u situaciji, a pogotovo u nesreći. Dovoljno je da malo više zašiljiš um i shvatit ćeš kako je sveprisutan i dragocjen, tu pored tebe, u tebi. Postoje užasno duhoviti ljudi koji nisu niti svjesni da su duhoviti. To je najduhovitije. Nas dvije prštimo od planova i ideja koje ne smijemo sve otkriti, ali ono što nam je zasad u planu je - skupiti što više publike da nasmijemo i dotaknemo što više duša i da nas te iste duše upoznaju kao umjetnice. U konačnici idealna realizacija bi bila produkcija na kazališnim daskama jer kazalište je ono gdje smo počele, gdje smo gradile svoj put i gdje ćemo ga nadam se još dugi niz godina graditi i stvarati dobre, duhovite i kvalitetne predstave.

"Moram priznati još nemamo čvrste okvire niti formule kako napraviti uspješnu scenu. Ali ono što nas zasigurno nadahnjuje su zajedničke probe i dobre improvizacije. To su trenutci u kojim su likovi podignuti na višu razinu", nadodaje Gloria.

image
DARKO TOMAŠ CROPIX

O slobodi unutar umjetnosti i samoj sintagmi "slobodni umjetnici" na nešto dubljoj razini gotovo da je teško ozbiljno govoriti – stoga su i naše duhovite sugovornice oprezne, ali i oštre.

"Biti slobodan umjetnik odnosno samostalan umjetnik je ekonomski gledano vrlo nestabilno, nesigurno i uvijek na rubu minimalca. Tada smo nerijetko u poziciji da moramo raditi projekte koji nisu u skladu s našim identitetom niti stilom", iskrena je Iva.

"Ta sloboda nas je upravo i navela na to da od nezaposlenih izvođačica postanemo autorice. Ako već pričamo o slobodi, internet je ogroman prostor u kojem se mlad čovjek, umjetnik može izraziti bez cenzure. To je prostor u kojem vidimo da Hrvati ipak imaju smisla za humor, te ne ovise o lošim napucima i političkim sputavanjima", zaključuje Gloria.

image
DARKO TOMAŠ CROPIX

"Biti samostalan umjetnik podrazumijeva neovisnost, ali zato veže duboku ovisnost o sebi, a to znači da nikada, ali nikada ne smiješ prestati raditi na sebi, pa čak i onda kada ne radiš ništa. Negativna stvar je da prihvaćaš projekte koje ne bih prihvaćao da si na stalnom angažmanu. Tu na scenu kao pozitivan lik nastupaju bespuća interneta koja se konačno (polako ali sigurno) i u našoj regiji koriste kao svojevrsna platforma za predstavljanja umjetnika. Danas ima puno mogućnosti na internetu i zahvalna sam da živim u ovom dobu i što dajem primjer kolegama koji možda žele krenuti u nešto isto kao i ja, a osjećaju strah i sram. Zaista nema potrebe za tim", zaključuje Iva.

image
DARKO TOMAŠ CROPIX
Linker
22. svibanj 2024 13:06