Potvrda o smrti

Sada je i službeno: Kraljica Elizabeta II. preminula je od starosti

Britanski mediji u posjedu su smrtovnice najdugovječnije vladarice na svijetu, koja je 8. rujna preminula u Škotskoj.

Britanska monarhinja i donedavno najdugovječnija vladarica na svijetu, kraljica Elizabeta II. preminula je od starosti. Tako glasi službeni razlog njezine smrti koji je upisan u smrtovnicu, u čijem su posjedu britanski mediji.

Paul Lowe, voditelj generalnog registra Škotske, potvrdio je i da je kraljičina smrt prijavljena u Aberdeenshireu, a Elizabeta je preminula u 15 sati i 10 minuta 8. rujna ove godine.

image

Najdugovječnija vladarica na svijetu na tronu je provela 75 godina

PAUL EDWARDS/AFP/PROFIMEDIA

Premda je smrt od starosti uobičajen naziv za sve slučajeve kad se ne može utvrditi povezanost fatalnih posljedica niti s jednom bolesti ili ozljedom, britanski liječnici ga izbjegavaju, jer mnogi iz struke smatraju da je taj naziv linija manjeg otpora u opisivanju nečijeg odlaska.

Čak i u takvim slučajevima često su na kraju kobni zatajenje srca ili bubrega, pa se u Velikoj Britaniji smrt od starosti iznimno može pripisati jedino osobi starijoj od osamdeset godina.

Kako god, isti razlog upisan je i u smrtovnici kraljičinog pokojnog supruga princa Philipa, koji je preminuo 9. travnja lanjske godine, svega dva mjeseca uoči svog stotog rođendana.

Linker
22. travanj 2024 13:59