Velika obitelj

Što se krije iza imena čak 11 praunučadi kraljice Elizabete II.? Neka su tradicionalna, neka neobična, ali sva su pomno birana

S dolaskom na svijet drugog djeteta princa Harryja i Meghan Markle, britanska kraljica postala je prabaka po 11. put. Mala Lilibet nazvana je upravo po Elizabeti kojoj je kroz imena njezinih unuka i unučica puno puta iskazana čast.

S dolaskom na svijet drugog djeteta princa Harryja i Meghan Markle, britanska kraljica postala je prabaka po 11. put. Svake godine, od 2010., kada je rođena Savannah Anne Phillips, prva kći Petera Phillipsa i Autumn Kelly, pa do danas, dobila je po jedno praunuče, a neka su rođena i u istoj godini.

No, njihova imena nisu nipošto slučajna - iza svakog se krije posebno značenje, bila ona tradicionalna poput George ili neobična kao Lilibet.

Čitajte i: Meghan Markle rodila djevojčicu! Princ Harry sa suprugom objavio ime malene - i baš je simbolično

Lilibet "Lili" Diana Mountbatten-Windsor (4. lipnja 2021.)

Kćerkica princa Harryja i Meghan nazvana je po svojoj prabaki Elizabeth i svojoj baki, pokojnog princezi Diani. Ime Lilibet zapravo je nadimak kraljice Elizabete II., a kojim ju je zvao pokojni suprug princ Phillip. Imenom su tako slavni supružnici dali počast važnim ženama u njihovoj obitelji.

Inače, Elizabeth na hebrejskom znači 'Bog je moja zakletva', a 'Lili' je nadimak koji će dobiti kćerkica i koji za Meghan ima posebno značenje. Naime, ovim nadimkom ju je njezina majka Doria često zvala u djetinjstvu. No, Lilibet nije jedina čije je srednje ime Diana - princeza Charlotte, srednje dijete princa Williama i Kate Middleton, nosi ime Diana.

Lucas Philip Tindall (21. ožujak 2021.)

Treće dijete i prvi sin Zare Phillips (kći princeze Anne, kraljičine kćeri) i Mikea Tindalla ne dijeli ime ni s jednim drugim članom kraljevske obitelji.

Njegovo prvo ime znači 'donositelj svjetlosti' odnosno 'svjetlonoša', dok se za drugo, Philip, vjeruje da je zapravo priznanje Zarinom pokojnom djedu, ali i Mikeovom ocu.

August Philip Hawke Brooksbank (9. veljače 2021.)

Ime prvog sina kraljičine unuke, princeze Eugenie, i njezina supruga Jacka Brooksbanka te prvog unuka princa Andrewa i Sare, vojvotkinje od Yorka, ima puno značenja. Eugenie je nakon Augustovog rođenja rekla da je nazvan po njegovom pradjedu i obojici njegovih velikih djedova.

August je, dakle, kršćansko ime princa Alberta, a Philip je posveta pokojnom princu Philipu, Eugenijinom djedu. Što se tiče trećeg imena - Hawke - ono dolazi od obiteljske strane Jacka Brooksbanka.

Archie Harrison Mountbatten Windsor (6. svibnja 2019.)

Sin princa Harryja i Meghan Markle prvo je dijete, čije ime nije poteklo od njegovih predaka. Time su Harry i Meghan prekršili stoljetnu tradiciju. Archie je skraćeno od Archibald, što znači "iskren i odvažan" ili "hrabar". Srednje ime, Harrison, potječe iz srednjeg vijeka i "Harryjev sin".

image
Archie Harrison Mountbatten-Windsor
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Archiejevo ime čak je dio naziva Harryjeve i Meghanine humanitarne zaklade Archewell, koju su osnovali kada su se preselili u SAD. No, jednom prilikom su objasnili da su upravo iz naziva svoje zaklade dobili inspiraciju za ime svog sina, a ne obratno.

Čitajte i: Kraljičina unuka rodila na podu kupaonice! Elizabeta II. dočekala deseto praunuče

Lena Elizabeth Tindall (18. lipnja 2018.)

Lena je druga kći Zare Phillips i Mikea Tindalla, a Lenini baka i djed su princeza Anne i Mark Phillips. Lenino ime, poput imena njezina brata Lucasa, na grčkom znači "svjetlost". Čak ima i poveznicu s drugim članom kraljevske obitelji: princezom Helenom, petim djetetom kraljice Viktorije.

Srednje ime je dobila po svojoj prabaki, kraljici Elizabeti II. te ga dijeli sa svojom majkom, sestričnom Charlotte, princezom Beatrice i princezom Anne.

Louis Arthur Charles (23. travnja 2018.)

Louis, treće dijete princa Williama i vojvotkinje Catherine, dijeli svoje ime s mnogim drugim muškarcima u svojoj obitelji. Louis inače znači "poznati ratnik" i francuska je inačica imena Ludwig, a nalazi se u imenima oca Williama i brata Georgea.

image
Princ Louis
THE DUCHESS OF CAMBRIDGE/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Svoje drugo ime, Arthur, dijeli s ocem, princom Williamom i djedom, princom Charlesom. Ime Arthur zvuči vrlo moćno i snažno te upućuje na legendarnog kralja Arthura koji je formirao Okrugli stol u Engleskoj u šestom stoljeću.

Charlotte Elizabeth Diana (2. svibnja 2015.)

Princeza Charlotte drugo je dijete princa Williama i vojvotkinje Catherine, a njezino je ime ženska verzija imena Charles, njezinog djeda i srednjeg imena njezine tete Pippe Middleton te znači 'slobodna'.

image
Princeza Charlotte
THE DUCHESS OF CAMBRIDGE/AFP/PROFIMEDIA

srednje ime, Elizabeth, odaje počast prabaki Elizabeth i njenoj majci, kraljici majci, koja je dijelila isto ime. Njezino treće ime odaje počast pokojnoj baki, Williamovoj majci, princezi Diani.

Čitajte i: Princeza Eugenie i suprug Jack otkrili ime svoje bebice: ‘Naša srca puna su ljubavi za ovo malo biće‘

Mia Grace Tindall (7. travnja 2014.)

Mia je prvo dijete Zare Phillips i Mikea Tindalla, a Mijini baka i djed su princeza Anne i Mark Phillips. Ovo netradicionalno ime ne postoji u obiteljskom stablu britanske kraljevske obitelji, a potječe od egipatske riječi "voljena" ili talijanske "moja".

image
Mia Grace Tindall
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Njezino drugo ime, Grace, ima latinsko podrijetlo i znači "šarm".

George Alexander Louis (22. srpnja 2013.)

Prvi sin vojvode i vojvotkinje od Cambridgea dobio je ime po ocu svoje prabake, kralju Georgeu VI. George je ime koje potječe od grčke riječi koja znači "poljoprivrednik". Svoje drugo ime, Alexander, dobio je prema srednjem imenu kraljice Elizabete, Alexandra i znači "branitelj naroda".

image
Princ George
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Treće ime Louis, koje nosi i njegov brat, naslijedio je od oca Williama, čije je četvrto ime također bilo Louis. On ga je dobio po ujaku njegova pradjeda, lordu Louisu Mountbattenu.

Isla Elizabeth Phillips (29. ožujka 2012.)

Isla, druga kći Petera Phillipsa i Autumn Kelly i drugo unuče princeze Anne i Marka Phillipsa, ima posve jedinstveno ime koje se u kraljevskoj obitelji nije prije postojalo. Isla je inače škotska riječ za "otok". Srednje ime dobila je po prabaki, kraljici Elizabeti II.

Savannah Anne Phillips (19. prosinca 2010.)

I najneobičnije ime u kraljevskoj obitelji definitivno je ime prve Elizabetine praunuke i prve kći Petera Phillipsa i Autumn Kelly. Nosi indijansko podrijetlo i znači "otvorena ravnica".

Srednjim imenom odaje počast baki, princezi Anne, a dijeli ga s tetom Zarom Phillips.

Linker
19. travanj 2024 05:46