POLA STOLJEĆA

Zlatni jubilej kralja: Bez oca je ostao kao beba, a biografija je razotkrila njegovu aferu

Švedski kralj Carl XVI Gustaf na tronu je prije pola stoljeća naslijedio svoga djeda, jer mu je otac poginuo u zrakoplovnoj nesreći dok je bio beba.

Ovo je trebala biti velika godina švedskog monarha Carla Gustafa XVI., jer u njoj obilježava svoj zlatni jubilej, pola stoljeća otkako je okrunjen za kralja, ali nije mu započela baš blistavo. Prvo mu se pokvario službeni auto, kojem je otkazao akumulator za posjeta Jönköpingu 16. veljače, a početkom ovog tjedna podvrgnut je operaciji srca, izvijestila je kraljevska kuća.

Kirurški zahvat prošao je prema planu i monarh se osjeća dobro, priopćeno je u službenoj izjavi u kojoj se ističe da se kralj zahvalio medicinskom osoblju na stručnosti, a javnosti na podršci. U izjavi se ne precizira vrsta zahvata, ali je poznato da su sve kraljeve obveze odgođene do proljeća kako bi se monarh mogao oporaviti od operacije i spreman dočekati središnju proslavu zlatnog jubileja svoje vladavine u rujnu.

image

Kraljica Silvia i kralj Carl Gustaf u štokholmskoj Kraljevskoj operi u siječnju

CLAUDIO BRESCIANI/TT/SHUTTERSTOCK

Carl Gustaf se smatra najbogatijim skandinavskim monarhom, s imovinom čija se vrijednost procjenjuje na 70 milijuna dolara. Godišnje raspolaže s budžetom od 7,6 milijuna dolara za protokolarne obaveze, a održavanje kraljevske palače i kućanstva švedske porezne obveznike stoji godišnje još toliko. U njegovom je privatnom vlasništvu i palača Solliden, ljetna rezidencija na otoku Oland u Baltičkom moru.

image

Automobil im se pokvario za posjeta Jönköpingu 16. veljače

MIKAEL FRITZON/TT/SHUTTERSTOCK

Na prijestolju je 15. rujna 1973. naslijedio svoga djeda Gustafa VI Adolfa, jer je njegov otac princ Gustaf Adolf poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Danskoj u siječnju 1947. u trenutku kad je Carl Gustaf, njegovo peto dijete i jedini sin, bio devetomjesečna beba.

Od 1976. u braku je s kraljicom Silvijom, koju je upoznao na Olimpijskim igrama u njemačkom Münchenu 1972., a imaju troje djece i osmero unučadi. Smatrali su ih idealnim parom sve dok autor Thomas Sjöberg 2010. nije objavio njegovu neautoriziranu biografiju "The Reluctant Monarch", u kojem je opisao njegove izlaske s prijateljima u noćne klubove i striptiz klubove te dugu izvanbračnu aferu s pjevačicom.

image

Kralj Carl Gustaf, kraljica Silvia, princeze Victoria i Sofia, te prinčevi Daniel i Carl Philip

PONTUS LUNDAHL/TT/SHUTTERSTOCK

Imidž progresivnog monarha stekao je inzistirajući na tome da se izmijeni švedski zakon kako bi omogućio da ga na tronu naslijedi najstarija kći, princeza Victoria, a objava biografije na kraju nije naštetila njegovom braku.

Kraljica Silvia je ionako sve znala, tvrdi autor neautorizirane monarhove biografije, a u svojoj jedinoj službenoj izjavi tim povodom rekla je kako su joj odvjetnici savjetovali da ništa ne komentira.

image

Kraljevski par lanjskog ljeta u službenom posjetu Londonu

DANIEL LEAL AFP
Linker
19. travanj 2024 15:56