Getty Images
mmmljac

Sva lica kraljice proljeća: Sočni deserti s jagodama koji su gotovi u tren oka

Donosimo ideje za pripravu četiri deserta od sočnih crvenih plodova - samo ih ne zaboravite poslužiti dobro ohlađene!

Sladoled s jogurtom

StockFood / Schuster, Denise Ren

Sastojci:

  • 800 g jagoda
  • 70 g grčkog jogurta
  • 2 - 3 žlice meda
  • sok pola limuna

Priprava

Jagode prerezati popola, posložiti ih na poslužavnik i staviti u zamrzivač najmanje 5 sati (najbolje preko noći).

Jagode, med i jogurt dobro izmiksati, dodati sok od limuna i po potrebi dodatno zasladiti.

Poslužiti odmah ili sladoled staviti u zamrzivač na još 2 - 3 sata. Poslužiti s listićima mente i svježim jagodama.


Carpaccio od jagoda

StockFood

Sastojci:

  • 600 g većih jagoda
  • 60 g šećera
  • 50 ml kvalitetnog balzamičnog octa
  • nekoliko listića svježeg bosiljka ili mente

Priprava

Jagode oprati, osušiti, odstraniti peteljke i narezati na tanke kriške.

Posložiti na tanjur, posipati natrganim listićima bosiljka, šećerom i preliti balzamičnim octom.


Umak od jagoda s rižom na mlijeku

StockFood

Sastojci za rižu na mlijeku:

  • 100 g riže
  • 750 ml mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • prstohvat soli

Sastojci za umak:

  • 450 g jagoda
  • 3 - 4 žlice šećera
  • sok pola limuna

Priprava

Rižu prokuhati u vodi tri minute i ocijediti.

Zakipjeti mlijeko sa solju te potom dodati rižu. Smanjiti vatru i kuhati dok riža upije mlijeko bez miješanja.

U kuhanu rižu umiješati šećer.

Jagode narezati na manje kriške, staviti ih u zdjelu zajedno sa šećerom i sokom limuna te zakipjeti. Smanjiti vatru i kuhati oko 20 minuta dok umak ne postane ljepljiv. Povremeno promiješati.

Gotovi umak servirati s rižom na mlijeku i posipati usitnjenim pistacijama.


Eton mess (tradicionalni britanski desert)

Delisious traditional english dessert eton mess with strawberry on a wooden background.
Getty Images/iStockphoto

Sastojci:

  • 2 bjelanjka
  • 120 g šećera u prahu
  • 500 g jagoda, grubo narezanih
  • 450 g slatkog vrhnja

Priprava

Zagrijati pećnicu na 120 stupnjeva Celzijusevih (odnosno na 100 ako imate ventilatorsku pećnicu) i pripremiti posudu za pečenje tako da je obložimo papirom za pečenje.

U čistoj posudi mikserom lagano izmiksati bjelanjke (dok se ne zapjene), a zatim žlicu po žlicu dodavati šećer i izmiksati u čvrsti snijeg.

Na papir za pečenje stavljati žlicu po žlicu istučenih bjelanjaka (meringe) uz obavezni razmak od 5 cm. Staviti peći na donju rešetku u pećnici oko sat vremena (do 1:15 - kada se meringa odvaja od papira za pečenje znat ćete da je pečenje gotovo). Ostavite da se ohladi.

Trećinu jagoda stavite u blender ili sa štapnim mikserom od njih napravite umak.

U velikoj posudi umutite slatko vrhnje sa malo šećera u prahu sve dok ne dobijemo čvrsti šlag.

Servirajte u duboke čaše ovim redoslijedom: grubo mrvljena meringa, žlica šlaga, grubo rezane jagode i sirup od jagoda. Postupak ponovite još jednom. Dobro ohladite.

Prije serviranja desert ukrasite listićima svježe mente.


Čitajte i:


5 savršenih recepata s jagodama koje vrijedi isprobati

Ideja za ljetno osvježenje: sangrija s breskvama i malinama

Mali kućni vrt na balkonu

Osvježite se zdravim sladoledom po receptu Viktorijine anđelice

Linker
16. travanj 2024 02:28