Sandra Simunovic / CROPIX
Biografija puna bisera

ŽIVOTNI PUT VELIKANA! Rajko je stvorio glazbu našeg djetinjstva: Svirati je počeo s četiri godine i otad nije stao

Violinu je počeo svirati s četiri godine, glazbeno se školovao, prvi profesionalni nastup imao je s 13, u Nove fosile došao je s 22 godine, za njih je napisao brojne hitove kao i za brojne druge umjetnike, jedini je doveo Eurosong u Zagreb, a Porina za životno djelo dobio je prije sedam godina.

Tri dana prije svog 66 rođendana Rajko Dujmić podlegao je ozljedama zadobivenim u teškoj prometnoj nesreći 29. srpnja ove godine, kada se iz Ravne Gore vraćao u obiteljsku vikendicu u Starom Lazu. Tamo ga je čekala supruga Snježana, taj su dan trebali proslaviti 38 godina poznanstva, no umjesto veselja u zajedničkom domu prevezen je u bolnicu na Sušaku KBC-a Rijeka.

Otišao velikan hrvatske glazbe: Rajko Dujmić podlegao teškim ozljedama

Posljednji dani Rajka Dujmića: 'Naš zadnji razgovor... Bio je tako dobre volje... I na Rebru je želio klavir'

A tog 29. srpnja 1982., kada su se Snježana i Rajko upoznali, on je već napisao neke od svojih najvećih hitova. Godinu prije Novi fosili izdali su četvrti album, "Budi uvijek blizu", to je njihova najprodavanija ploča. Na tom su albumu neki od najvećih hitova koje je Rajko napisao: "Plava košulja", "Tonka", "Ključ je ispod otirača" i "Saša".

Zagreb, 150208.
Kompozitor Rajko Dujmic s svojom suprugom.
Foto: Goran Mehkek / cropix 
PRESNIMKA
Goran Mehkek / CROPIX
Snježana i Rajko Dujmić upoznali su se 1982.

Cijeli život u glazbi

Mladi klavijaturist Novih fosila, tada 25-godišnji zagrebački mladić, cijeli svoj život je u glazbi. Rajko je rođen u Zagrebu, otac mu je Stjepan Dujmić, pomorski kapetan iz Sušaka kraj Rijeke, a majka Carlotta Streibelwierer iz Beča. Igrom sudbine, Rajko je iako rođeni Zagrepčanin, preminuo u bolnici u Rijeci - očevom gradu.

zagreb
maksimir - rajko dujmic
foto roberto orlic
-ziv-
roberto orlic
Rajko u mlađim danima, slikan u Maksimirskoj šumi

Violinu je počeo svirati s četiri godine, prvi bend Gringo&Company imao je već u šestom razredu osnovne škole - od tada nosi nadimak Lima. Prvi put je profesionalno zasvirao s 13 godina, mijenjajući starijeg kolegu kao pratnja striptizu u Intim baru.

Završio je violinu u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski, a apsolvirao je na Pedagoškoj akademiji. Violinu i klavijature svirao je u sastavu Grupa Marina Škrgatića, a klavijature u rock sastavima Crno bijeli, Klan i Zlatni akordi.

Prvi skladateljski pokušaj, skladba "Smij se", izvedena je na prvom BOOM festivalu u Ljubljani 1972. upravo s Grupom Marina Škrgatića. Druga je zabilježena na vinilu, u proljeće 1977. s Novim fosilima imena "Vrijeme mladosti".

Zagreb, 200410.
Medvescak 20, tonski studio Janko Mlinaric Trooli, okupila se orginalna postava Novih Fosila radi snimanja novog albuma.
Na slici: Rajko Dujmic, Vladimir Kocis Zec, Sanja Dolezal.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Novi fosili na snimanju albuma

Rajkovo ime, neodvojivo je od tog benda, čije u skladbe i bezbrojni hitovi oblikovali djetinjstva, mladost, odrastanje ljudi na ovim prostorima. U tu grupu došao je sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, točnije na jesen 1976. i ubrzo su Fosili krenuli prema tituli koju im je dodijelio Institut hrvatske glazbene industrije (danas Institut hrvatske glazbe) - 2006. proglašeni su za "najtiražniju grupu u povijesti hrvatske diskografije".

Prva uspješnica za Nove fosile

Prvi hit koji će nagovijestiti o kakvom se skladateljskom talentu radi je "Sanjaj me", 1977. kada je uglazbio stihove pjesnikinje koju tada još nije poznavao. Upravo njegovom zaslugom Novi fosili ubiru brojne festivalske nagrade i priznanja na domaćim pozornicama, ali i na inozemnim nastupima u Dresdenu i Bratislavi.

Singlica “Da te ne volim” prodana je u 65 tisuća primjeraka, a istoimena ploča dostigla je nakladu od 170 tisuća. Njihova najprodavanija ploča - “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine, prodana je u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu.

U svojoj bogatoj karijeri Rajko Dujmić napisao je preko 1800 pjesama, na većini tih uradaka pojavljuje se kao autor glazbe, ali i kao aranžer ili producent.

'Pomeo' Eurosong

Fenomenalan uspjeh zabilježio je i na natjecanjima za pjesmu Eurovizije, gdje se kao autor pojavljivao tri godine zaredom, kada su njegove pjesme ostvarile jedan od najboljih rezultata u povijesti.

Novi Fosili su 1987. godine osvojili četvrto mjesto s pjesmom “Ja sam za ples” (Bruxelles), Srebrna Krila su godinu dana kasnije s pjesmom “Mangup” (Dublin) bila šesta, dok je tada anonimna grupa Riva iz Zadra 1989. s pjesmom “Rock me” odnijela pobjedu u Lausannei i tako po prvi, i zasad jedini put, dovela Euroviziju u Zagreb.

Svoj prvi i jedini kantautorski album “Nizvodno od raja” Rajko je objavio 1993. godine.

Na poticaj Slobodana Momčilovića Moke započeo je suradnju s najpoznatijim imenima pop, rock i klasične glazbe, a mnogim je mladim umjetnicima osmislio glazbeni put i smjer njihove karijere. Na poziv Đorđa Novkovića napravio je aranžmane za prvu ploču Srebrnih krila, a 1988. godine Rajko je uzvratio pozivom Đorđu te zajednički rade na povratničkom albumu Nede Ukraden.

Pojavljivao se na mnogim projektima Prljavog kazališta, Parnog valjka, producirao Srebrna krila, Aerodrom, Tutti Frutti i mnoge druge. Surađivao je i s poznatim pjevačkim imenima poput Jasne Zlokić i Jasmina Stavrosa kojima je i stvorio karijere. A Jasminu Stavrosu je čak i osmislio umjetničko ime. Niže suradnje i s umjetnicima poput Željka Bebeka, Severine, te mnogih drugih, a okušao se i u skladanju za tamburaške sastave “Gazde” i “Ex Pannonia”.

Poznat je i kao skladatelj filmske glazbe (“Cijena života”), reklamnih spotova (za glazbu u reklami Tops –keksi 1987. dobio je prvu nagradu na Europskom natjecanju propagandnih uradaka), skladatelj je i najavne špice za televizijsku emisiju “Dobro jutro, Hrvatska”.

Zagreb, 031114.
Skladatelj i suosnivac Novih fosila Rajko Dujmic snimljen u svom domu na Ravnicama.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX
Rajko Dujmić osvojio je Porina za životno djelo 2013.

Radio je i scensku glazbu za kazališnu predstavu “Dundo Maroje” u Gavelli 1995.g. u režiji Krešimira Dolenčića, te za predstavu “Osam lakih komada” redateljice Nine Keflin. Svirao je električne orgulje u rock operi “Gubec beg” u kojoj su naslovne uloge igrali Branko Blaće i Josipa Lisac. Skladao je i glazbenu kulisu za recitacijske albume Dušana Gruborovića i Željka Krznarića.

Pjesma "Moja domovina", koju su zajednički napisali Rajko Dujmić i Zrinko Tutić ostat će posebno zapamćena u srcima mnogih ljudi. U Band Aid-u koji je 1991. otpjevao zasigurno najljepšu domoljubnu pjesmu sudjelovalo je 150 glazbenika.

Kruna mnogobrojnih nagrada koje je Rajko dobio u svojoj plodnoj karijeri sigurno je Porin za životno djelo 2013. godine.

Pročitajte i:

Otišao velikan hrvatske glazbe: Rajko Dujmić podlegao teškim ozljedama

Posljednji dani Rajka Dujmića: 'Naš zadnji razgovor... Bio je tako dobre volje... I na Rebru je želio klavir'

Rajko Dujmić u komi nakon teške prometne nesreće: 'Liječnici poduzimaju sve, noćas je operiran'

Linker
18. travanj 2024 23:37