Tereza 37

Autorica hrvatskog kandidata za Oscare: ‘S 25 godina počela sam pisati tu priču i s vremenom je dorađivala‘

Scenarij za film u režiji Danila Šerbedžije, napisala je glumica Lana Barić, a glavnu je ulogu na kraju i odigrala - premda prvotno to nije željela.

Hrvatska kao svog kandidata za 94. nagradu Oscar šalje "Tereza 37", odlučilo je to kao i svake godine Hrvatsko društvo filmskih djelatnika. Redatelj Danilo Šerbedžija snimio je film po scenariju Lane Barić, a uz to ju je nagovorio i da odigra naslovnu ulogu.

Domaći film svjetsku premijeru imao je lani na Pulskom filmskom festivalu, gdje je nagrađen sa šest Zlatnih arena, a nagrade je dobio i na brojnim međunarodnim festivalima. Glavna zvijezda, scenaristica i glavna glumica Lana Barić priznaje da nije očekivala kako će "Tereza 37" predstavljati Hrvatsku na Oscarima. Kako je rekla za Večernji list, i sve što je tome prethodilo bilo joj je dovoljno i ne očekuje ni da će film biti nominiran, a ni da će pobijediti.

image
Film 'Tereza 37' hrvatski je kandidat za 94. Oscara.
TEREZA 37/CROPIX

Čitajte i: Trijumf Danila Šerbedžije u Puli: Film o osobnoj borbi žene iz Dalmacije osvojio veliku Zlatnu arenu

Scenaristica i glumica taj uspjeh ipak ne bi nazvala - kapitalnim. "Drago mi je da je film dobro prošao, imam neki mir vezano za to, ali radim dalje, pišem dalje, idem dalje. Mnogo je žena lijepo reagiralo na film, to mi je bitno, da su našle neku istinu i smisao, jer je s tog mjesta i nastao, kad govorimo o istini. U tom kontekstu to i gledam. Više u odnosu na druge nego u odnosu na sebe", kazala je Barić za Večernji.

Temeljit put do scenarija

Poznato je da je scenarij pisala 15 godina."Nisam to pisala sve to vrijeme, nego u tom rasponu. Opet kažem, nije mi toliko bitno jesam li radila pet ili 15 godina. To je projekt koji je trebao to vrijeme i tako je i bilo. Nagrade je uvijek lijepo dobiti, apsolutno. Znače da si nešto napravio dobro, odnosno da neka skupina profesionalaca misli da jesi. Svakako da takva vrsta potpore znači jako puno. Isprva niste htjeli i sami glumiti u njemu", rekla je Lana.

image
Ekipa filma 'Tereza 37' nakon trijumfa u Puli.
TEREZA 37/CROPIX

A kako se uopće upustila u pisanje scenarija, Lana je ispričala u razgovoru za magazin Gloria. "Kada sam prije petnaest godina bila na prijelazu između Zagreba i Sarajeva, gdje sam diplomirala glumu na Akademiji, nastao je neki prazan prostor u kojem nisam znala što dalje. Kako po prirodi ne mogu mirovati i odgovara mi da usporedno radim više stvari, počela sam pisati scenarij. Nisam o tome imala nikakva tehnička znanja, iza mene je bilo samo mnogo pogledanih filmova. S 25 godina počela sam pisati tu priču i s vremenom je dorađivala i prilagođavala", ispričala je Lana prije godinu dana.

Čitajte i: Lana Barić: 'Ne mogu reći da sam suzu pustila zato što uza se nemam muškarca. Sretna sam i sama'

Film prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu, mlada žena nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Glavni lik dulje vrijeme osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

image
Lana Barić scenarij je pisala 15 godina.
TEREZA 37/CROPIX

Uloge uz Lanu Barić tumače i Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan.

Linker
21. travanj 2024 17:43