Novi spot

Drama Leta 3 i Alke Vuice: U spotu imitiraju susret Putina i Macrona, nažalost rat je ipak započeo

Još jedan u nizu dueta kojeg su riječki rokeri napravili s domaćom pjevačicom, pogodio je sumoran trenutak u kojem se našao svijet.

Dvije glazbene veličine udružile su snage, Let 3 i Alka Vuica snimili su pjesmu i spot, riječ je o novoj verziji velikog hita riječke grupe - Drama. Oko ostvarivanje suradnje, nije bilo potrebno mnogo pregovaranja, kako su otkrili Damir Martinović Mrle i Alka, koja kaže kako joj je to najdraža pjesma. "I to ne samo zato što je sad obrađena i objavljena sa mnom u suradnji, nego i zato što je to doista nevjerojatna pjesma koja govori na neki način o ovom 'čistilištu' koje mi zovemo svijet", kazala je Vuica za Gloria.hr.

"Alku nismo puno nagovarali oko suradnje, ona je jednostavno čula pjesmu koja joj se učinila jako atraktivnom i aktualnom u ovom trenutku tako da smo tu suradnju vrlo jednostavno i s velikim zadovoljstvom ostvarili", dodao je Mrle.

Pogledajte video


Spot za pjesmu režirao je RJ Gonzo, a snimali su u prostorijama Novinarskog doma u Zagrebu. Zanimljivo je da su osim pjesme napravili i remake originalnog spota. "Nevjerojatno je da smo je ponovno napravili i snimili baš u doba pandemije i da je spot bio gotov baš jučer kada je Rusija izvršila napad na Ukrajinu! Uopće ne mogu vjerovati koliko su umjetnici nekad vjesnici svog vremena i ne znajući što ih potiče", kazala je autorica i pjevačica.

Tu je podudarnost istaknuo i riječki glazbenik, inače autor teksta i koautor glazbe za pjesmu Drama, koju je Let 3 objavio 2000. "Moram reći da je ovaj spot snimljen doslovno par dana prije početka ove grozne situacije i početka rata u Ukrajini. Mi smo u biti na neki način nagovijestili nažalost, ali smo opet na neki način kritizirali sve ovo što se događalo prije ovog napada. Jako nas se dojmio taj veliki stol gdje su sjedili Putin i Macron, u ovom spotu se to pojavljuje. Nažalost rat je ipak započeo, nadali smo se da će ostati samo na pregovorima tako da je ovaj spot ispao sada kao da je nagovijestio ovu grozotu koja se događa", kazao je Mrle.

image

Alka Vuica i Let 3 na snimanju spota 'Drama'.

GORAN BEROVIC
image
GORAN BEROVIC

Čitajte i: Mrle je konačno spojio Ivanku i Prlju, ali i dalje tvrdi kako nema šanse da mu neka pjesma Leta 3 pobjegne u duet s njom

I Alka i Letovci poznati su po svom osebujnom, eklektičnom i teatralnom načinu scenskog odijevanja. Tako i u zajedničkom spotu nisu razočarali. "Ja sam kao i obično dofurala 'fundus' iz Alkinog ormara, a dečki su birali što ću odjenuti… Nismo imali stilista, jer umjetnost je u našim uvjetima ograničena, ali bio je tu Gonzo legenda. On je najjači režiser u Hrvatskoj koji je režirao prvu Dramu i koji je autor najboljih spotova ikad - on je sve znao što treba, a ja i dečki smo improvizirali prema njegovim uputama!", opisala je Alka i dodala da joj je na snimanju spota bilo divno.

Kradu si šminku

"Oko imidža jedni druge podupiremo i jedan drugom krademo šminku, da - krademo si šminku. Mi smo nedavno došli na jednu ideju zbog situacije u kojoj se svijet cijeli nalazi da baš novi imidž bude u obliku četiri jahača apokalipse. Angažirali smo i naše fanove koji su nam slali svoje prijedloge za nove kostime koje će raditi Marina Obradović, a premijerno ćemo ih predstaviti 4. ožujka u Boćarskom domu na AntiValentinovu #7, a zatim i u Rijeci 19. ožujka", otkrio je Mrle.

image

RJ Gonzo režirao je spot.

GORAN BEROVIC

A zašto ova suradnja nije nimalo slučajna otkrili su sami umjetnici. "Let3 je za mene uvijek bio kultni bend. Želim reći da su oni multimedijalni umjetnici i da ih neizmjerno cijenim i poštujem. Njih ne morate voljeti i ne mora vam se svidjeti ono što rade, ne morate čak ni slušati njihovu glazbu i pjesme kod kuće ili na tulumima, ali morate ih poštivati i akceptirati, jer su oni kao vaša savjest, netko tko vas upozorava da nešto nije u redu. Umjetnost je uvijek napredna i kritizira svijet i sebe, ona je poput ogledala duše i može biti i gruba i neuljudna, ali je istinita! A samo istina na kraju ostaje!", objasnila je Alka koliko poštuje djelo kultnog riječkog benda.

Čitajte i: Najpoznatiji brk Rijeke, dobio je veliko priznanje: Mrle gotovo pola stoljeća aktivno kreira domaću scenu

image

Alka Vuica i Mrle na snimanju spota 'Drama'.

GORAN BEROVIC

A ni Mrle nije ostao dužan, te je uzvratio komplimente na stvaralaštvo Alke Vuice. "Razmišljao sam o dragosti pjesama i o dragosti knjiga. Specijalno mi je draga upravo njena knjiga Kritika muškog uma, jer je to pričanje priča o slobodama, o ljubavi, o raspodjeli poslova u kući, koje jako volim. Volim peglati, jako volim prati suđe. Ono što neki smatraju ženskim poslovima, ja jako volim raditi, i tu mi se kroz tu jednu priču, kroz knjigu 'Kritika muškog uma' Alka jako svidjela i jako približila", kazao je glazbenik.

Originalnu verziju spota iz 2000. pogledajte ovdje:

Pogledajte video
Linker
16. travanj 2024 14:00