Moćna poruka

Holivudska glumica stala je uz američke sportašice koje su na svjedočenju u Washingtonu uperile prst u FBI

Pokazalo se da je institucija, koja ih je trebala zaštititi od zlostavljanja, odugovlačenjem i krivotvorenjem izvješća o istrazi nekadašnjem liječniku gimnastičarke reprezentacije, omogućila nastavak prljave rabote.

Posveta koju je Angelina Jolie (46) na svom Instagram profilu objavila slaveći hrabrost američkih gimnastičarki koje su nedavno svjedočile pred Odborom za pravosuđe američkog Senata, njezin je način da im pokaže kako nisu same i da im „vjetar u leđa”. Stala je uz sportašice Simone Biles, McKaylu, Maroney, Aly Raisman, Kaylee Lorincz, Maggie Nichols i Jessicu Howard na dan kad su dirnule u „osinje gnijezdo”, optužujuće uperivši prst u FBI.

- Bila mi je čast sastati se s njima. Zadivljena sam predanošću tih žena spriječiti buduće neuspjehe u istraživanju zlostavljanja - napisala je glumica.

Gimnastičarke su tijekom svjedočenja pred spomenutim odborom progovorile o lošem postupanju FBI-ja u istrazi protiv bivšeg liječnika američke gimnastičke reprezentacije Larryja Nassara (58). Predator je prije tri godine osuđen na zatvorsku kaznu od 175 godina zbog seksualnog zlostavljanja oko 160 sportašica, uključujući i američku gimnastičarku Simone Biles (24), osvajačicu četiri zlatne i jedne brončane medalje 2016., na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

image
JESAL/DIGGZY/SHUTTERSTOCK

- Da je FBI odradio svoj posao kako treba kad su ga najodvažnije žrtve prijavile - tvrde mlade žene - bilo bi kudikamo manje zlostavljanja.

Čitajte i: Simone Biles pokazala sportski duh: Nakon odustajanja iz pet disciplina, ipak se odlučila natjecati na gredi

Čitajte i: Skandal trese cijelu Ameriku: Najbolja gimnastičarka optužila FBI za zataškavanje stravičnih zločina

Krivotvoreno izvješće

Saslušanje je dio napora da se FBI pozove na odgovornost zbog pogrešnih koraka u istrazi tog slučaja i kašnjenja koja su omogućila Nassaru nastaviti zlostavljati gimnastičarke premda su već 2015. bili upoznati s njegovim napadima.

Aly Raisman (27) rekla je kako bi preko 100 žrtava moglo je biti pošteđeno zlostavljanja da je makar jedna (odgovorna) osoba učinila pravu stvar. Premda je dvaput bila kapetanica američkih gimnastičarki na natjecanjima i osvojila tri zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu medalje s Olimpijskih igara, zbog svega što joj je priuštio Larry Nassara osuđen i na 60 godina zatvora zbog skandala s dječjom pornografijom, više se ne natječe.

image


SHUTTERSTOCK

Mlade žene tvrde da je FBI „zažmirio” u Nassaravom slučaju i krivotvorio izvješće o istrazi. Interna istraga Ministarstva pravosuđa objavljena u srpnju kaže da je FBI počinio ozbiljne pogreške i da nije preuzeo slučaj s "najvećom ozbiljnošću" nakon što je predator prvi put prijavljen prije šest godina u područnom uredu FBI-a u Indianapolisu. Svjedočenjem pred senatskim odborom i uz podršku Angeline Jolie, nekadašnje žrtve podigle su slučaj na još višu razinu. Uz to, ujedinile su se i pred stečajnim sudom u Indianapolisu zatražile odštetu od pozamašnih 425 milijuna dolara.

image
SHUTTERSTOCK

Pričajući s gimnastičarkama koje su FBI natjerale da se posramljeno poklopi ušima i pozirajući s njima za objavu na društvenim mrežama, holivudska glumica odaslala je poruku da je uvijek pravda dostižna. No žrtve trebaju poduzeti prvi korak: oduprijeti i zlostavljačima i onima koji ih štite.

Linker
19. travanj 2024 13:45