Davor Matota
POZVAO NA STRPLJIVOST

Kostelić odgodio krstitke svojih princeza:' Žao mi je što okolnosti nisu drugačije, ali sada je tako'

Proslavljeni hrvatski skijaš gostovao je u subotu navečer na Laudato televiziji u specijalnoj emisiji 'Izdvojeno'. Kako je emisija povezana s izvanrednom situacijom oko novog virusa COVID-19, tema je bila strpljivost. U emisiji je gostovao i psihijatar Ivan Čelić, s Klinike za psihijatriju na Vrapču.

Ivica Kostelić koji je nedavno dobio blizanke, a koje zbog novonastale situacije ne može krstiti u crkvi, rekao je kako je odlučio poštovati sve odluke koje su propisane.

zagreb, 02012019, Petrova bolnica, Ivica Kostelic i supruga Elin u posjeti Janica Kostelic_foto Davor Matota
Davor Matota

"Moramo biti strpljivi. To su neke stvari koje moramo prihvatiti i poštovati sva pravila, moramo imati zdrav odnos prema drugima i sebi. Žao nam je što okolnosti nisu drugačije, ali sada je tako", kaže Kostelić. U svojoj karijeri imao je brojne velike rezultate, ali put do njih nije bio lagan. Istaknuo je kako je upravo strpljivost 'zlatna vrlina'.


Strpljenje je najbitnije

"Važno je imati cilj i vjerovati u nešto što vas motivira da budemo strpljivi. Čak i onda kada nije kako smo sebi zacrtali. Morate uvijek vjerovati u dobar ishod, da na kraju puta slijedi ispunjenje misije. U ovom slučaju se moramo boriti protiv virusa. Svi zajedno možemo prebroditi tešku fazu, znamo da mora proći. Moramo biti strpljivi i prihvatiti, samo nas strpljivost može spasiti od toga. Moramo vjerovati da će biti sve dobro", kazao je Kostelić. Naglasio je kako je vjera u svemu ogroman pokretač, ona je 'emocija koja vam daje snagu za mnoge stvari'.

"Mogu reći da pomoću vjere postižete više, nešto što niste svjesni da možete postići. Vjera je istovremeno snaga i nada. Vjera je neraskidiv pratitelj svakog uspjeha", nadodao je.

Zagreb, 051118.
Lauba.
Svecani domjenak u povodu 100 godina postojanja i rada Ski kluba Zagreb.
Na fotografiji:  Ivica Kostelic i supruga Elin s djecom. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / Hanza Media
Ivica Kostelić sa suprugom Elin i sinovima.

Na pitanje o prisutnosti molitve u svom životu kazao je kako je ona svakodnevno prisutna.

"Kada su kušnje veće i molitva je češća. Ona je dio moje vjere i bila je dio snage koja mi je trebala. Mislim da je nakon nekog vremena molitva čak i refleks", kaže naš proslavljeni skijaš. S gledateljima je podijelio jednu epizodu života vezanu upravo za molitvu, kada je preživio jedan od većih padova u karijeri.


Koliko mu je važna molitva?

"Skijaš je priviknut da razmišlja na mnogo stvari u kratkom vremenu, jer se sve događa na brzini većoj od 130 km. Kad sam pao sjećam se da sam se počeo moliti. Kada sam pao mnogo stvari mi je u tom trenutku moglo pasti na pamet, ali upravo sam molitvu imao u glavi. Molitva je sveprisutna u mom životu", kaže Kostelić. Sve gledatelje pozvao je da slušaju upute nadležnih vlasti.

Damir Krajac / CROPIX

"Apeliram da se situacija shvati ozbiljno. Ovo nije svakidašnja situacija. Ponekad situacije zahtijevaju radikalne mjere. Mnogo se zahtjeva od nas, ali sve je opravdano jer vodi općem dobru. Apeliram sve da poštuju mjere zbog svih nas", zaključio je Ivica Kostelić.


Važno je pitati susjede kako su

U emisiji je gostovao i psihijatar Ivan Čelić, s Klinike za psihijatriju na Vrapču. Na pitanje o usamljenim ljudima dr. Čelić je napomenuo kako je važno uspostaviti komunikaciju s takvim osobama. "Moramo zaštiti sebe, ali moramo biti podrška drugima, kroz pomaganje drugima mi gradimo sebe", objasnio je.

promo

"Vrlo je važno da se javimo ljudima oko sebe, kojima je možda potrebna pomoć te ih tako ne ostavimo same. Osjećaj izolacije može pridonijeti razvoju nekakvih psihičkih problema", nadodao je.

Također je napomenuo kako je strpljivost jako važna. "Epidemija se događa, ne možemo je zaustaviti, sada činimo sve da je usporimo i da posljedice budu manje. Znamo da će završiti, ali svi moramo napraviti sve da bude manje posljedica i problema", kazao je dr. Ivan Čelić, pozvavši ljude da slijede upute Nacionalnog stožera civilne zaštite.


Pročitajte i:

Linker
15. travanj 2024 11:00