EMOTIVNA OBJAVA

Mia Begović se prisjetila sestre Ene: ‘Svaki tvoj rođendan brojim u boli nedostajanja‘

Glumica se svake godine s velikom tugom u srcu 8. srpnja sjeti rođendana tragično preminule sestre, a gotovo uvijek na društvenim mrežama podijeli uspomenu na spomen njezinog dana.

Hrvatska kazališna i filmska glumica Ena Begović 8. srpnja bi navršila 62 godine života da njena sudbina nije imala tragičan kraj. Glumačka diva ostavila je neizbrisiv trag u srcima najbližih, obitelji i prijatelja, a gotovo svake godine na ovaj poseban datum s velikom knedlom u grlu, njezina tri godine mlađa sestra Mia Begović podijeli uspomenu.

"Svaki tvoj rođendan, brojim u boli nedostajanja. Grlim te nježnošću ljubavi", poručila je Mia na svom Facebook profilu te raznježila pratitelje objavom.

image

Ena i Mia Begović

IGOR KELčEC

Podsjetimo, legendarna Ena je poginula u prometnoj nesreći na otoku Braču 2000. godine od teških ozljeda glave zadobivenih prilikom prevrtanja automobila. U braku s Josipom "Dikanom" Radeljakom imala je kći Lanu, rođenu 2000. godine. U hrvatskoj je kinematografiji ostala zapamćena kao jedna od najljepših glumica te kao žena izrazite senzualnosti i velike karizme. U bogatoj 20-godišnjoj karijeri za svoje je uloge dobila niz priznanja i nagrada među kojima i Zlatnu arenu pulskog festivala, a snimila je i više od deset filmova od kojih su najpoznatiji: Glembajevi, Treća žena, Pad Italije i Četverored.

Čekali smo njezine još bolje, još veće filmove i uloge, a već s 40 joj je ostvaren i prekinut san pogibijom u prometnoj nesreći, samo mjesec i pol dana nakon što je rodila kćerkicu Lanu. Ena je tek počela svoju veliku, novu, strasno željnu životnu ulogu - postala je majka svojoj maloj Lani koja je u trenutku nesreće imala samo 45 dana. Iako je Ena navršila tek 40 godina, kako je rano počela glumiti, stigla je utjeloviti - što većih, što manjih - čak 98 uloga u kazalištu, na filmu i televiziji.

image

Ena Begović

RANKO SUVAR/CROPIX CROPIX

Čitajte i: Eni Begović bio bi rođendan, njezina sestra ga obilježila: ‘Umjesto rođendanskih svijeća, palim ti lampione‘

Neposredno prije smrti Ena je blistala od zadovoljstva i ispričala je Gloriji kako je na sceni proživjela “prave i velike ljubavi koje su uglavnom nesretne” te dodala gotovo kao da se inati, prkosi sudbini da ih je “spremna svojim životom i iskustvom demantirati”. Nakon dugogodišnje veze, u visokoj trudnoći, tek se bila udala u Rimu za 17 godina starijeg inženjera elektrotehnike Josipa Radeljaka. Rekla je kako zna da su ispred njih “brojni usponi i padovi” i zapitala se “tko zna što mi sve život još donosi”.

Punih je 16 godina bila prvakinja Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. U tom je razdoblju odigrala više od 20 glavnih uloga među kojima se izdvajaju Desdemona, kontesa Nera, barunica Castelli, Teuta, Ana Karenjina i druge. Slijedio je čitav niz velikih ostvarenja u predstavama domaćih i inozemnih autora. Od grčkih tragedija, preko Shakespearea, Strindberga, Ibsena, do Jurić Zagorke i Krleže. Svojom je glumačkom snagom zauzela jedno od vodećih mjesta u Hrvatskomu narodnom kazalištu, ali i gostujući na daskama drugih kuća.

image

Ena Begović

DAMJAN TADIC/CROPIX CROPIX

Njezini uspjesi samo su se nizali, a onda je odjednom preko noći sve stalo nakon kobne tragedije.

Potpuno nestvarno, od djetinjstva duboko uronjena u svoj unutarnji svijet, Ena je neposredno prije smrti rekla novinarki Glorije da se najviše na svijetu boji vožnje jer je upravo jednu već doživjela u studentskim danima. Jedna manja prometna nezgoda, 19 godina prije fatalne, osujetila je odlazak na Venecijanski filmski festival posve mladoj djevojci i studentici glume na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

Naime, 1996., Ena je sama vozila i doživjela tešku prometnu nesreću u Zagrebu. Jedan mladić je poginuo, a dvoje ih je bilo teško ozlijeđeno. Enin dobri prijatelj, glumac Đorđe Kukuljica, tri tjedna ležao je u komi. Srećom, Enine molitve su se ostvarile, Đorđe se oporavio i nastavio karijeru.

No ipak se pokazalo da je vožnja za Enu kobna kao što je i sama naslućivala. Njezin život ugasio se na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza 2000. pa su mnogi taj datum smatrali značajnim. Legendarna Ena voljela je ljude, ali osama s knjigom u ruci bila je njezina najdublja unutarnja potreba. Iza nje su ostala mnoga djela, a mnogi se prisjećaju glumačke dive kao neponovljive legende koja će se teško ponoviti na našoj estradi.

Linker
22. travanj 2024 22:14