‘Posljednji trend‘

Mirna Škrgatić novim spotom pomaknula granice! Prikazala je potpunu ‘drag queen‘ transformaciju

Glazbenica Mirna Škrgatić spotom za svoju novu pjesmu povukla je paralelu između muškaraca koji se odijevaju u haljine - transvestita i svećenika. Pritom je to prvi domaći video koji prikazuje potpunu drag queen transformaciju.

Nova pjesma, odnosno njen video spot, domaće kantautorice Mirne Škrgatić odskočio je iz mase, a u vrlo kratkom vremenu stali su se nizati i brojni komentari. U spotu za pjesmu "Posljednji trend" ne pojavljuje se mlada glazbenica iz Rijeke, nego je prikazana transformacija domaćeg drag-queena Ivana Lepeja. Paralelno s Ivanovim oblačenjem u žensku odjeću, redatelj Vanja Vascarac prikazao je i oblačenje svećenika u haljinu.

"U ‘Posljednjem trendu‘ pronalazim i sebe jer ne volim ‘ukalupljivanja‘ i stavljanja u ‘kutije‘, a ono čega sam se naslušala u zadnje vrijeme je to da se moram odlučiti između pop i rock žanra i držati se toga kako bih podilazila nečijem ukusu. Ili još bolje - raditi ono što je trenutno u trendu", kazala je Mirna Škrgatić u razgovoru za Gloria.hr. Dodala je i kako trendovi dolaze i prolaze, a njoj je draže stvarati glazbu prema vlastitom guštu i osjećaju, bila ona komercijalno uspješna ili ne.

Pogledajte video

Objasnila nam je i kako je došlo do ideje da u svom spotu prvi puta u zemlji prikaže preobrazbu jednog drag queena. "Kada smo moj producent, Mark Mrakovčić i ja dovršili pjesmu u studiju, pustila sam ju redatelju Vanji Vascarcu koji je odmah dobio ideju kako bi trebali snimiti spot s drag kraljicom. Mene je njegova ideja oduševila jer snažno naglašava bit pjesme koja propituje uloge u društvu koje su ili poželjne ili nepoželjne. Nažalost, kod nas je drag još uvijek svojevrstan tabu na koji se uglavnom ne gleda blagonaklono. Zbog toga mi se jako svidjela paralelna usporedba sa svećenikom u spotu, koja zapravo prikazuje licemjerje društva, jer kada svećenik obuče haljinu, to je u redu, a kada to isto čini bilo koja druga osoba muškog spola (a da se ne radi o emisiji poput ‘Tvoje lice zvuči poznato‘), to je nemoralno, sablažnjujuće, dekadentno i neprihvatljivo", objasnila je Mirna.

image
Ivan Lepej glumi u novom spotu Mirne Škrgatić.
PROMO

Čitajte i: Mirna i Miran imaju recept za parove u karanteni: Red svađe, red akcije, ali bitno je samo jedno

Do Ivana Lepeja, zvijezde njenog spota, kaže nam, došli su preko zajedničkog prijatelja, mladiću se svidjela pjesma i ideja za spot te je pristao prikazati transformaciju u drag kraljicu umjetničkog imena Kata Strofa. Snimke svećenika, objašnjava glazbenica, odabrao je redatelj iz takozvanih stock-snimki.

Posljednji trend je jedna od prvih pjesama koje je Mirna Škrgatić napisala uz gitaru. "Razmišljala sam o tome koliko nam je društvo zapravo još uvijek vrlo zatvoreno prema različitostima i na neki način se od pojedinaca očekuje da se ukalupe u određene norme koje su im nametnute", opisala je proces nastanka pjesme.

image
Pokazuje kako se transformira u drag kraljicu Kata Strofa.
PROMO

Mirna je i sama poznata po svom unikatnom stilu odijevanja zbog kojeg često biva zapažena u javnosti, baš kao i njezin partner glumac i redatelj Miran Kurspahić. Rekla nam je jesu li ikad imali problema zbog svog izgleda.

Čitajte i: Nastup uz bend: Mirna i The Fact Checkers predstavit će novi zvuk zagrebačkoj publici

"Oduvijek sam njegovala svoj individualni odjevni stil, koji se naravno, kako sam sazrijevala, izmijenio više puta. Krajem osnovne škole i na početku srednje, imala sam velikih problema zbog svog specifičnog načina odijevanja, izražavanja i glazbe koju sam slušala, jer sam odudarala od većine svojih vršnjaka i vršnjakinja. Nikada nisam slijedila trendove i bilo mi je teško uklopiti se u društvo. Srećom, nisam pokleknula pritiscima okoline, nastavila sam se odijevati onako kako se meni sviđa i naučila ne obazirati se na zlobne komentare. Na neki način je pjesma Posljednji trend i refleksija toga. Miran preferira haljine na svećenicima, ali u leopard uzorku", kazala je Mirna.

image
Spot za pjesmu ‘Posljednji trend‘, Mirne Škrgatić.
PROMO

Glazbenica kaže da već sada ima jako puno reakcija te da je zadovoljna odjekom, ljudima se uglavnom sviđa pjesma, spot i poruka, no kaže, ima i onih koji nisu shvatili poruku. "Iz nekog razloga našli su se vrlo uvrijeđenima - što zbog svećenika u spotu, što zbog drag queena, a neki su čak zaključili da vrijeđam njihovu vjeru, premda religija nije tema ni približno", kazala je Škrgatić.

Čitajte i: Mirna Škrgatić o suradnji s dečkom: ‘Odlično nam je, razmišljam o projektu u kojem bismo zajedno pisali‘

Dodala je kako je iznenadi kad shvati koliko je još uvijek patrijarhalno i konzervativno društvo u kojem živimo. "Tad shvatim da zapravo živim pod svojevrsnim staklenim zvonom, okružena liberalnim i slobodoumnim ljudima, pa me neke izjave i mišljenja ‘izvana‘ znaju prilično šokirati. Krivo mi je što je to tako. Znam da ću sada zvučati kao utopist, ali voljela bih kada bi ljudi odbacili predrasude jedni prema drugima i počeli uvažavati i one koji su ‘drugačiji", zaključila je Mirna Škrgatić.

image
Kata Strofa
PROMO

Pjesma "U posljednjem trendu" nalazi se na Mirniom drugom albumu, za koji je rekla da samo što nije gotov, a trebao bi izaći na jesen. "Jedva čekam predstaviti ga na koncertu sa svojim pratećim bendom The Fact Checkers!", kazala je glazbenica.

Linker
25. travanj 2024 10:49