Druga strana glazbe

Nina Kraljić odustala od nastupa na velikom festivalu u posljednji tren: ‘Imam vrlo tešku privatnu situaciju‘

Etno pjevačica trebala je nastupati na 56. Festivalu kajkavskih popevki u Krapini, uz pratnju orkestra, no u posljednji trenutak otkazala je nastup, jer (iako je to ranije znala) neće dobiti honorar.

Naša pjevačica Nina Kraljić, koja je poznata po tome da uvijek kaže što misli, u posljednji je tren otkazala nastup na 56. Festivalu kajkavskih popevki u Krapini. Nina je trebala nastupiti u subotu 11. rujna, no organizatorima se pismeno ispričala i objasnila zašto ipak ne može doći. Njihovu prepisku prenio je lokalni portal.

"Žao mi je informirati vas da više neću moću biti sudionik Krapinskog festivala kao izvođač, što je dogovor s novim menadžmentom i realnom situacijom. Potpuno razumijem da je čast nastupati s orkestrom pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, međutim doista više nisam u mogućnosti prihvaćati nastupe koji su pro bono. Naime, imam vrlo tešku privatnu situaciju te sam prisiljena na selidbu iz vlastitog stana zbog zgrade koja je i dalje oštećena potresom… Da sada ne nabrajam i ne zamaram, jer mi više nije u cilju odrađivati takve nastupe, bez obzira na veličinu samog nastupa. Na Visu, gdje sam trenutno, otvorila mi se financijska prilika sa stranim izvođačima, koji su trenutno tamo, i naprosto moram napraviti ono što je za mene najbolje i od sada prihvaćati nastupe koji su u skladu s honorarom za pjevanje live u izvedbi s orkestrom", stoji u prvom dijelu Nininog obrazloženja piše Zagorje.com.

Pjevačica na svojim službenim kanalima nije javno govorila o otkazivanju koncerta, kao ni o svojim razlozima.

Ove je godine Nina trebala pjevati popevku Zorana Mišolongina "Trnoružica“, no umjesto nastupa u srijedu je poslala odbijenicu Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. Nina je pak na kraju svog obrazloženja organizatorima kazala da već nekoliko godina razmišlja o toj odluci.

Čitajte i: Vratila se Nina Kraljić! U Hrvatskoj više ni sa kim ne želi imati posla, radit će na svom projektu

'Molim da ne zamjerite'

"Molim vas da mi ne zamjerite, jer već dvije godine odgađam ovu odluku upravo zbog ljepote dosadašnjih suradnji. Nadam se da ćemo u nekim drugim projektima, koji su na obostrano zadovoljstvo, i dalje raditi zajedno, s obzirom na to da je etno ono što sada isključivo radim, s čime nastupam i od čega živim, što je samo po sebi veliki izazov... Smatram da je kontraproduktivno nastupati u stresu i bez sklada sa svojim stajalištima i mogućnostima, što ne bi bilo dobro ni za pjesmu samu. Do zadnjeg trenutka bila je borba oko toga unutar tima i mene, jer ja nisam jedina koja brinem o mojem pjevanju, niti sam uvijek u ugodnoj poziciji", napisala je Nina Kraljić, prenosi Zagorje.com.

image
Nina Kraljić više ne može pjevati 'pro bono'
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Svoj solo koncert u istom gradu Nina je održala samo nekoliko dana prije, u utorak 7. rujna. Organizator festivala otkrio je kako je pjevačica i prošle godine postavljala uvjete oko nastupa, naime tražila je da joj se pokriju putni troškovi. Iako nitko ne osporava da bi izvođači trebali biti plaćeni za svoje nastupe, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo u svom je odgovoru pjevačici izrazilo žaljenje zbog otkazivanja u posljednji čas.

"Poznato vam je kako na Festivalu kajkavskih popevki nema honorara vokalnim solistima. Unatoč tome, vi ste jedini izvođač koji je prošle godine primio naknadu za dolazak, jer ste nas to zamolili, objasnili situaciju, s obzirom na to da ste tada bili izvan države. Izašli smo vam ususret. Sada ste u Tjednu kajkavske kulture imali plaćeni nastup, na naš prijedlog Turističkoj zajednici Grada Krapine. Skladbu za ovogodišnju 'Krapinu' snimili ste još u lipnju, a još najmanje mjesec dana ranije potvrdili ste svoj nastup. Otvoreno ste mogli reći kako ne želite surađivati, kako kažete, 'pro bono'. Niste to rekli, već ste tražili da vam se nadoknade putni troškovi u iznosu 500 kuna, na što smo ponovno pristali. Otkazivanje festivalskog nastupa u posljednjem trenutku smatramo neprimjerenim i neprofesionalnim", piše u odgovoru organizatora.

Linker
19. travanj 2024 03:53