VELIKI GUBITAK

Preminuo legendarni Čedo Komljenović: Fotograf i guru luksuza počeo je kao novinar u Zagrebu, a ostvario svjetsku karijeru

Rođen u Karlovcu, karijeru započeo u Vjesniku, a potom otišao u svijet. Mnogi govore kako je izmislio PR, družio se s poznatima, a preminuo zbog koronavirusa.

Zbog posljedica zaraze koronavirusom, u 83. godini života, u Milanu, preminuo je poznati fotograf, PR, poduzetnik i kolekcionar Čedo Komljenović, takozvani guru luksuza umjetničkog imena Monty Shadow. Životopisan, zanimljiv, poduzetan, spretan, život je proveo putujući s jedne na drugu lokaciju s mnogim poznatim osobama koje je na početku karijere baš on lansirao u zvijezde. Iza sebe je ostavio kćer Polonu i partnericu, lijepu Talijanku Audrey Tritto s kojom je u vezi bio 15 godina. Primarna profesija bila mu je fotografija, a pred njegov objektiv stale su brojne slavne ljepotice poput Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Brinkley, Christy Turlington, Stephanie Seymour, Linde Evangeliste...

image

Čedo Komljenović u Milanu

DRAGAN MATIC/CROPIX

- Bila je to uistinu ljubav na prvi pogled. Sjećam se da sam čekala svog agenta u milanskom hotelu Principe di Savoia i odjednom je ušao muškarac koji je bio potpuno drukčiji od svih ostalih. Zračio je nevjerojatnom energijom i samopouzdanjem, što me odmah privuklo k njemu - opisala je svojevremeno Audrey fatalan susret. Bio je, kaže, dovoljan samo jedan pogled da shvate kako su rođeni jedno za drugo. Otada su zajedno živjeli i radili. U mladosti je, u sedamdesetima, Zagreb zamijenio sjeverom Europe, odnosno Švedskom, a potom su gotove sve europske države bile njegov dom. O tome je govorio u intervjuu za Novi list.

image

Čedo Komljenović i Nick Falknes

BILJANA GAURINA/CROPIX

- Netko drugi bi se na mojem mjestu osjećao itekako zadovoljan već i s karijerom koju sam započeo u Vijesniku u srijedu. Nastavio bi tim putem na hrvatskim prostorima, u Zagrebu i svih ovih godina činio bi sasvim lijepe i kvalitetne radove. Svojim medijskim ocem smatram, time se dakako i ponosim, Peru Zlatara. On me uveo u specifične vode novinarstva. Ne onog s direktivama, ne novinarstva za koji se najprije pitalo mišljenje, već onog pravog, životnog, onog koji na jedan plastični način iskazuje najbolje strane života - rekao je. Fotografirao je Tita, jedan od boljih prijatelja bio mu je Sylvester Stalone, a mnoge je strane investitore privukao u Hrvatsku.

Linker
08. travanj 2024 14:18