POVRATAK U RODNI KRAJ

U motici je spas! Pogledajte najbolju tjelovježbu i antistresnu terapiju naše nagrađivane književnice

Pjesnikinja Monika Herceg Petrinji je u godini čitanja posvetila poetski recitial i audio knjigu ‘Grad po mjeri čovjeka koji može voljeti‘.

Obnova petrinjskog i glinskog kraja razrušenog lanjskim zemljotresom - što se državnih institucija tiče - jedva da je započela, ali su zato stanovnici Banije stvari uzeli u svoje ruke. Roditeljska kuća pjesnikinje Monike Herceg (31) u zaseoku Bjelovac sela Pecki nedaleko Strašnika ponovno je pod krovom: njezina majka sama je od svojih nevelikih primanja nabavila crijep, susjedi su joj podigli srušeni dimnjak, sin joj je postavio pločice, pa je dom u kojem je jedna od naših najvećih književnih zvijezda nove generacije odrasla opet funkcionalan i u njemu se može živjeti.

Sve te priče dobit će i svoj filmski zapis u dokumentarcu "Brdo: epicentar" za koji Monika Herceg upravo razvija scenarij.

Posljednji put rodnije kraj posjetila početkom Nove godine, a ovaj put odmah se latila - motike. Zima je inače sezona kad zemlja miruje i zapravo se u vrtu nema što raditi, ali su proljetne temperature književnicu potaknule da prekopa i preštiha majčin vrt u kojem ona uzgaja gotovo sve namirnice potrebne za svakodnevnu prehranu.

- Taj odnos sa zemljom je nešto uistinu posebno, teško ga je opisati riječima - kaže Herceg, koja se odrastajući na selu naučila služiti alatom jednako dobro kao i riječima. A fizički rad za nju nije samo najbolja tjelovježba, pogotovo nakon preležane korone, nego i najbolja antistresna terapija od svakodnevnih izazova i zahtjevnog odgoja dvoje klinaca, sina i kćeri.

Neviđena umjetnička poslastica

Njezin dijapazon interesa i znanja iznimno je širok: nesvršena je studentica fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, matematičarka koja se snalazi u apstrakciji beskonačno dimenzionalnih vektorskih prostora, za vrijeme pandemije koronavirusa iz nužde je postala i dramatičarka, a njezin je dramski prvijenac "Gdje se kupuju nježnosti" u prosincu 2020. premijerno izveden na pozornici zagrebačkog HNK.

Uz to je naša najnagrađivanija književnica mlađe generacije svom kraju posvetila dosad neviđenu umjetničku poslasticu.

U gradskom parku u Petrinji 6. studenog je održala javni recital pod nazivom 'Grad po mjeri čovjeka koji može voljeti', koji je snimljen uživo i objavljen, a distribuira se putem mobilne aplikacije book&zvook.

image

Audio knjiga Monike Herceg

PRIVATNI ALBUM

Riječ je bila o javnom snimanju Monikinih još neobjavljenih pjesama uz gostovanje kolega pjesnika Ines Kosturin i Miroslava Kirina, koji su nastupili uz glazbenu pratnju skladatelja Mara Marketa.

Ovaj umjetnički višeglasan poetski performans intimna je refleksija Monika Herceg na potresom uništen rodni grad i dom njezinih roditelja u Peckima, ali i na Petrinju kao mjesto odrastanja. Monikine pjesme tematiziraju tjeskobu i nemir pojedinca pred krajnjim pitanjima, kolektivnu brigu pred neizvjesnošću sutrašnjice, one su krik koji odjekuje ruševinama, ali i jasno artikuliraju jedno od ključnih pitanja - ima li i može li uopće biti grada nakon takve i tolike preobrazbe.

- Uvjerena sam da petrinjski i glinski kraj imaju budućnost, ali na tome moramo svi skupa raditi. Uz što bržu materijalnu obnovu potreban je i sveobuhvatan duhovni, kulturni i umjetnički napor da naš kraj postane mjesto u kojem ljudi žele živjeti, a ne samo da razmišljaju kako da iz njega što prije pobjegnu glavom bez obzira - priča Monika Herceg.

'Grad po mjeri čovjeka koji može voljeti' projekt je produkcijske kuće Audio Store Transonica koja se bavi snimanjem audio knjiga i razvila je prvu domaću aplikaciju za njihovo slušanje, a zvučni zapis recitala pod naslovom 'Grad po mjeri čovjeka koji može voljeti' dostupan je svim zainteresiranima u besplatnoj aplikaciji book&zvook putem mobilnih platformi Google Play Store, Apple App Store i Huawei Gallery.

Linker
20. travanj 2024 05:27