DIPLOMATSKA KUHARICA

Gloria kuha s britanskim veleposlanikom: Otkrio nam je sve tajne nacionalnog specijaliteta

U novom nastavku video serijala Diplomatska kuharica vodimo vas u još jednu rezidenciju u Republici Hrvatskoj i otkrivamo kulinarske tajne, sposobnosti, afinitete i gastro otkrića diplomata. Britanski veleposlanik Andrew Dalgleish za sebe kaže da je vikend-kuhar i da obožava kuhati za svoju obitelj, ali i goste...

Premda jorkširski puding mnogima zvuči kao slastica, riječ je o podatnom slanom pecivu koje se poslužuje uz razna pečenja. Nastao je u 18. stoljeću u sjevernoj Engleskoj, a danas je nezaobilazni dio tradicionalnog nedjeljnog ručka - pa tako i u obitelji Andrewa Dalgleisha (44), britanskog veleposlanika u Hrvatskoj, koji ga je samo za čitatelje Glorije odlučio pripremiti i pred našim kamerama.

Pogledajte kako se radi pravi jorkširski puding, uz što se jede i doznajte što se u našoj bogatoj gastronomskoj ponudi najviše dojmilo supružnike Dalgleish za vrijeme njihova dosadašnjeg boravka u Hrvatskoj!


Engleska kuhinja je poput engleskog jezika - upija razne utjecaje i postaje nešto novo i zanimljivo, otkriva britanski veleposlanik Andrew Dalgleish koji bi volio da ima više vremena za kuhanje.

- Tijekom tjedna ne stignem kuhati, ali zato vikendom pripremam razne specijalitete za svoju obitelj. Među njima je i jorkširski puding, koji se može puniti mesom ili povrćem, no ja ga samo prelijem mesnim umakom. Iako nisam ljubitelj slatkog, radim i deserte kao što su muffini i crumble, usitnjeno prhko tijesto s voćem. Moja je mama bila sjajna kuharica pa je to znanje prenijela na brata i mene, a naučila nas je i da jedemo zdravo i uravnoteženo - kaže veleposlanik Dalgleish, opovrgavajući tvrdnje da se britanska kuhinja svodi samo na fish and chips. Tako je, kaže, bilo u kriznim vremenima tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, no s godinama je postala raznovrsna i profinjena.

image
Recept za jorkširski puding - slano pecivo koje se servira uz razna pečenja, pogledajte u videu.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Ako ste, dakle, pomislili da Britanci jedu samo spomenuto jelo i eventualno još čaj i keksiće - prevarili biste se. No, to ne morate vjerovati samo na riječ veleposlaniku, dovoljno je posjetiti ovu zemlju da se brzo uvjerite u suprotno.

- Britanska kuhinja često sadrži egzotične začine poput indijskog curryja i mnogo je fleksibilnija od, primjerice, francuske kuhinje. A nju poznajem zbog supruge Aline, koja je rođena u Lilleu - kaže ambasador, koji hvali našu ribu i puricu s mlincima.

image
Hrvatska kuhinja, prije svega raznolikost jela od juga do sjevera, te krajnjeg zapada i istoka zemlje, posebno su se dojmili britanskog veleposlanika.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Volio bih naučiti raditi mlince, jer mislim da su domaći bolji od onih iz dućana. Fascinira me i kako se kod vas razvlači tijesto za savijaču, u čemu sam jednom sudjelovao kod prijatelja u vikendici na Mrežnici. Majstori ste i za meso s roštilja, no najviše mi se sviđa kako je Hrvatima stalo da vas ugoste, nahrane i oduševe svojom hranom. Imate i odlična vina, a moj favorit su istarska i iločka - otkriva Andrew Dalgleish.

image
Idući tjedan, urednica našeg portala Maja Šokčević Lovrić i kolega novinar i urednik Damir Leljak, vode vas u novu gastronomsku pustolovinu.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Zanimljivo, osim što je u Hrvatskoj otkrio neke nove namirnice, morao je britanski veleposlanik naučiti i kako mesari ovdje pripremaju meso.

- U Hrvatskoj se meso drugačije reže nego u Velikoj Britaniji, tako da sam se morao prilagoditi, jer sam ga ja naučio drugačije pripremati i kuhati - otkrio je i ispričao nam zanimljivu anegdotu kada je prvi puta vidio kako se razvlači tijesto.

- Nikad u životu nisam vidio ništa slično, bilo je fantastično - dodao je Dalgleish ne skrivajući sreću što ga je posao doveo u našu zemlju, iako su supruga i on sad već neko vrijeme zbog pandemije razdvojeni od djece, što im jako teško pada.

Zavirite s nama u rezidenciju britanskog veleposlanika i njegove supruge Aline.

image
Uz suprugu Aline, veleposalnik je otkrio čari francuske kuhinje.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
U predvorju britanske rezidencije izložena je fotografija kraljice snimljena na dan njezina krunjenja 1953. godine.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Ovo je jedna od rijetkih vlastoručno potpisanih fotografija kraljice Elizabete II. s krunidbe.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
U predvorju rezidencije nalazi se prostrana dnevna soba u kojoj su uz umjetnička djela izložene i unikatne svjetiljke koje izrađuje veleposlanikova supruga.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Uz dnevnu sobu je blagovaonica koju od prekrasnog vrta s prostranom terasom dijeli velika zidna staklena stijena.
VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
25. travanj 2024 14:44